Asus RAIDR Express – ohromující SSD na PCI-E kartě
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Asus RAIDR Express – ohromující SSD na PCI-E kartě

Asus RAIDR Express – ohromující SSD na PCI-E kartě

Tomáš Hort

Tomáš Hort

23. 9. 2013 03:00 31

Seznam kapitol

1. Jak využít potenciál SSD naplno 2. Asus ROG RAIDR – balení a SSD karta 3. Specifikace, update firmware 4. Testovací metodika a sestava 5. Výsledky testů 6. Testy malých souborů I. (nejdůležitější)
7. Testy malých souborů II. (důležité) 8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Bodové hodnocení a syntetické testy 10. Praktické testy, RAID 0 vs. RAID 1 11. ROG HybriDisk, RAMDisk, SSD TweakIt a další 12. Spotřeba, cena, hodnocení, klady a zápory

Skončí brzy doba 2,5" SATA SSD v našich stolních PC? Pokud ano, je Asus RAIDR Express ukázka toho, jak by mohla evoluce rychlých domácích pevných disků jednou vypadat. Krásné ROG provedení, plno funkcí + možností využití... A navíc výtečný výkon, se kterým vévodí tabulkám s naměřenými hodnotami!

Reklama

Už u prvních SSD, které se začaly před pár lety sériově vyrábět, bylo jasné, že potenciál tohoto řešení v rámci rychlosti přenosu dat je oproti plotnovým diskům obrovský. U přenosů malých souborů to bylo vidět hned, protože nebyly až tak omezovány propustností rozhraní SATA, u sekvenčních přenosů větších souborů se pak naráželo nejdříve na blok na hodnotě okolo 150 MB/s, poté 300 MB/s. Nyní jsme na maximální propustnosti SATA III rozhraní cca 600 MB/s (reálně je to vždy o něco méně, v tomto případě okolo 550 MB/s) a vidíme, že nejnovější řadiče by zvládly ještě lepší hodnoty.

Pokud pominu otázku, zda je to reálně potřeba (což minimálně pro uživatelské prostředí zatím ne), samotný pokrok v technologiích nás zajímá vždy. Při počtu PCI-E slotů na základních deskách je ale třeba PCI-E SSD disk zajímavý minimálně z pohledu nepotřebnosti hned dvou kabelů (datového a napájecího), pokud bychom se bavili o využití nového nástupce SATA 6Gbit v podobě SATA Express konektoru, opět by došlo minimálně k tomu, že ze dvou (nebo čtyř) kabelů by byl jeden (dva).

A vůbec, než se dostaneme k otázce, zda je SSD na PCI-E kartě budoucnost, podívejme se stručně na možnou „konkurenci“ tomuto řešení. Je to zmíněný konektor SATA Express, který už byl představen v roce 2011, avšak reálného využití se zřejmě dočká příští rok po vydání nové řady procesorů Intel Broadwell s novými čipovými sadami devítkové řady, tedy H97 a Z97 (a možná i dalších).

Asus RAIDR Express – ohromující SSD na PCI-E kartě
i Zdroj: PCTuning.cz


SATA Express - změny v konektorech

Z obrázku vidíme, jaké konektory budou na základních deskách pro rozhraní SATA Express používány. U prvního modrého se jedná o kompatibilní host konektor, do kterého budeme moci zapojit dva SATA kabely, pokud nebudeme chtít nebo nebudeme mít disk, který by nové rozhraní uměl využít. Druhá PCI-E verze už není kompatibilní s aktuálními SATA konektory kvůli zubu, který brání zapojení běžného SATA kabelu.

Asus RAIDR Express – ohromující SSD na PCI-E kartě
i Zdroj: PCTuning.cz


SATA Express - změny v kabelech

Na druhém obrázku je hezky vidět to, co jsem vysvětlil výše. PCI-E kabel půjde zapojit do obou, ale SATA jen do kompatibilního modrého konektoru. Z popisu v obrázcích je jasné, v čem bude výhoda. Jednak při použití PCI-E linky bude datový přenos dosahovat až 1 GB/s na linku a zároveň nebude potřeba napájecí konektor. Linky PCI-E lze maximálně využít dvě a rychlosti by měly být tedy až 2 GB/s, ovšem v tomto ohledu jsou zdroje poměrně nejisté a teprve realita zřejmě odhalí, jak to nakonec dopadne a jaké budou reálné maximální rychlosti.

Budoucnost je tedy v konektoru PCI-E, který umožňuje vyšší datovou propustnost a zároveň napájení zařízení. Počítám s tím, že na základní desky budou výrobci osazovat nejdříve modrý typ SATA Express konektoru, na lepší pak oba. Otázkou by mohlo být, jak se nového rozhraní chytnou výrobci SSD, nicméně toho bych se nebál. Intel totiž oznámil, že konektory bude na své desky dávat (ač víme, že jejich výrobou v roce 2015 skončí). Teď už však pojďme probrat řešení PCI-E SSD karet. 

Asus ROG RAIDR – první plně funkční řešení SSD disku na kartě

PCI-E SSD karty jsou na rozdíl od SSD disků, které by se daly v budoucnu připojovat přes SATA Express, již aktuální záležitostí. Jen se do jejich výroby nikdo pořádně nepustil tak, aby se jejich užitnost, jednoduchost a i cena, která rozhoduje při koupi nejčastěji, dala porovnat s běžnými SSD. Měl jsem v ruce kartová SSD od OCZ, ale u nich se vždy jednalo o řešení, které mělo přinést hlavně velký výkon navíc, čemuž odpovídala i cena. Spolehlivost a hlavně kompatibilita pak byla druhým problémem.

Asus šel u ROG RAIDR řešení cestou poměrně dlouhého testování a úprav hlavně v oblasti kompatibility. Oficiálně to bylo prý 11 měsíců testování po „dokončení“ produktu, což je spíše zajímavost, která však ukazuje na to nejdůležitější. Určitě jste se s tím setkali už několikrát – je fajn koupit třeba supervýkonné / krásné / luxusní RAM paměti nějakého menšího výrobce, ale pokud pak zjistíme, že nám nefungují nebo dělají problémy naší běžné základní desce, je rázem pocit jedinečnosti pryč.

Asus RAIDR Express – ohromující SSD na PCI-E kartě
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned na začátek je potřeba napsat, že chlubení Asusu v tom, že se jedná o jednoduchý produkt, který nevyžaduje víc než běžné SSD, je na místě. Ještě nikdy nebyl diskový produkt na kartě do slotu základní desky tak dobře udělaný, aby s ním neměl běžný uživatel problémy větší, než s jakýmkoli jiným plotnovým či SSD diskem. Je to vlastně jen o správném zapojení do správného slotu. V tomto ohledu klobouk dolů, konečně! Čekali jsme dlouho, ale je to tu.

A osobně bych ani nečekal, že s takovým řešením přijde zrovna Asus a ne některý ze specializovaných výrobců SSD, ač víme, že Asus umí technologické speciality obecně velmi dobře, ne-li nejlépe na IT trhu. Jen doufám, že se takových řešení chytne více firem, protože to rozhodně stojí za to.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama