Kingston HyperX 3K – dostupnější cena, vyšší spolehlivost
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston HyperX 3K – dostupnější cena, vyšší spolehlivost

Kingston HyperX 3K – dostupnější cena, vyšší spolehlivost

Tomáš Hort

Tomáš Hort

4. 6. 2012 03:00 33

Seznam kapitol

1. Nutný model do portfolia 2. Specifikace a vlastnosti řadiče SandForce SF-2281 3. Představení Kingston HyperX 3K 4. Firmware, testovací metodika a sestava 5. Výsledky testů 6. Testy malých souborů I. (nejdůležitější) 7. Testy malých souborů II. (důležité)
8. Sekvenční testy (málo důležité) 9. Počet operací za sekundu (IOPS) 10. Přístupová doba 11. Bodové hodnocení a syntetické testy 12. Praktické testy 13. Cena, hodnocení, klady a zápory

HyperX 3K zapadá do nově utvořeného segmentu SSD s dostupnějšími synchronními NAND flash s nižší výdrží. Naví je levnější než původní modrý HyperX. K tomu přimíchejte (opět) upravený firmware řadiče SandForce SF-2281 zaměřený hlavně na spolehlivost a máme hlavní charakteristiku nového Kingstonu HyperX 3K.

Reklama

Uvedením modelu V+200, který jsme měli v minulé recenzi, odhalila společnost Kingston i svůj další záměr, který také za necelé dva měsíce následoval. Na trhu se musel po V+200 s asynchronními NAND flash paměťmi objevit model, který by konkuroval stále se zlevňujícímu Crucialu M4, OCZ Vertex 3, Corsairu Force GT a dalších. Tím už totiž nebyl modrý a drahý Kingston HyperX (nově s dodatkem 5K), jehož cenu podle Kingstonu nešlo snížit právě kvůli onomu 5K.

Původní modrý Kingston HyperX v sobě totiž ukrývá kvalitnější NAND flash čipy s životností 5000 zápisů. Dobře si však pamatujeme, že stejně jako původní Kingston HyperX stála i konkurence OCZ Vertex 3 a Corsair Force GT. Najednou však stejné SSD stojí o více než tisíc korun méně. Podle neověřených a neověřitelných informací, které by ale odpovídaly cenám na trhu se stalo to, že OCZ a Corsair dodávali ze začátku své SSD právě s dražšími NAND flash čipy a následně potichu přešli na čipy s životností 3000 zápisů.

Kingston HyperX 3K – dostupnější cena, vyšší spolehlivost
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož nejde dle popisků na NAND flash čipech (pouzdrech) poznat, o jaký typ s jakou specifikací přepisů se jedná, není možné říci, že to tak opravdu je. Avšak dle konzultací s lidmi přímo od výrobců a vzhledem k cenám na trhu tomu vše napovídá. Výhodou OCZ, Corsair a dalších výrobců je to, že své SSD měly na trhu dříve než přišel Kingston HyperX a v té době se ještě moc neřešilo, jaké NAND flash čipy s jakou výdrží se do SSD dávají.

Kingston však s modrým HyperX přišel jako s modelem, který již má vyřešeny problémy s častými BSOD a také s tím, že jsou osazeny kvalitní 5K NAND flash. Neříkám, že je dobře, že ostatní výrobci začali osazovat „horší“ NAND flash čipy s menší výdrží bez toho, aniž by o tom kdokoli věděl, ale zase jistě nevíme, zda vůbec ze začátku osazovali 5K čipy s delší výdrží a ne rovnou 3K modely.

Kingston HyperX 3K – dostupnější cena, vyšší spolehlivost
i Zdroj: PCTuning.cz


Kingston HyperX 3K

Abych předešel nejasnostem a dalším potenciálně zbytečným diskuzím, tak uvedu fakt, že rozdíl mezi 3K a 5K NAND flash čipy je mimo ceny pro výrobce spíše marketingovou záležitostí. Pokud totiž SSD s MLC paměťmi používáme k tomu, k čemu je určené, tedy běžné využití na systém či běžné uživatelské aplikace, tak ani za 10 a ani za 20 let nedosáhneme tří tisíc přepisů některé z buněk. To ostatně dokazuje i tabulka u recenze nového Kingston HyperX 3K na serveru Anandtech. V ní je uvažováno nad tím, že každý den na 100GB SSD zapíšeme 10 GB dat a v tom případě se dosáhne 3000 přepisů za více než osm let.

Jenže 10 GB za den na SSD rozhodně běžně nezapíšeme, protože z disků se obecně z více než 90 procent data jen čtou. Nainstalujeme-li operační systém, aplikaci či hru, nahrajeme ji pouze jednou a data se poté už pouze čtou. Aby se pak neopotřebovávaly stále ty samé buňky, jsou dnešní SSD vybaveny pokročilým wear-levelingem a mají také poměrně velkou náhradní paměť, která v případě potřeby čeká (u řadičů SandForce je částečně zapojována při běhu SSD) na to, že nahradí nefunkční buňky z původního celku.

Jelikož jako v každé recenzi a i v předchozích řádcích používám a budu používat pro někoho možná neznámé pojmy, doporučuji přečíst populárně-naučné články o technologiích SSD, které jsem vytvořil v minulosti, a ve kterých objasňuji srozumitelně názvosloví v oblasti SSD disků.

Technologie a zajímavosti z oblasti SSD disků I

Technologie a zajímavosti z oblasti SSD disků II

Co najdete v dnešní recenzi navíc?

Do dnešního článku přidám zajímavost do všech testů v podobě porovnání 120GB a 240GB modelu Kingstonu HyperX 3K. Ve většině recenzí totiž najdete testy 240GB verze, kterou Kingston úmyslně, a povětšinou stejně jako všichni další výrobci, zasílá recenzentům. Její výsledky jsou totiž vyšší než u menších kapacit, což čtenáři příliš neřeší, ač si právě ty menší verze velmi často kupují, a není lepší marketing než ukázání co nejvyšších výsledků. Proč jsou větší SSD rychlejší než menší se opět dočtete v technologickém článku, na který odkazuji výše.

Kingston HyperX 3K – dostupnější cena, vyšší spolehlivost
i Zdroj: PCTuning.cz


Kingston HyperX 5K

Ve všech testech tak uvidíte změřenou 120GB i 240GB verzi a navíc jsem přidal i porovnání s dříve testovaným Kingston HyperX (dnes 5K). Můžete se tak obecně přesvědčit, jaké a kde jsou rozdíly mezi větším a menším SSD z aktuálního portfolia. V minulosti už jsem totiž předvedl rozdíly mezi OCZ Vertex 3 Max IOPS o velikostech 120 a 240 GB, ale v daném případě se jednalo ještě o SSD s 34nm NAND flash čipy, které se od těch aktuálních 25nm lišily v počtech čipů (die) osazených v pouzdře (package). 120GB model Vertexu 3 Max IOPS tak výkonově spíše odpovídal dnešním 240GB SSD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama