SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou

Tomáš Hort

Tomáš Hort

14. 3. 2012 03:00 39

Seznam kapitol

1. Drby se potvrzují 2. Specifikace a vlastnosti řadiče 3. Představení Intel 520 SSD 240 GB 4. Firmware, testovací metodika a sestava 5. Výsledky testů 6. Testy malých souborů I. (nejdůležitější)
7. Testy malých souborů II. (důležité) 8. Sekvenční testy (málo důležité) 9. Počet operací za sekundu (IOPS) 10. Přístupová doba 11. Bodové hodnocení a syntetické testy 12. Cena, hodnocení, klady a zápory

Více než rok vyvíjel Intel nový high-endový SSD. Nyní přichází s SSD 520, který má spravit pošramocenou pověst řadiče SandForce SF-2281. Hlavním rozdílem oproti ostatním je vlastní firmware. I díky němu může výrobce opět nabídnout neobvykle dlouhou pětiletou záruku. Je o co stát, nebo je lepší sáhnout po méně známé konkurenci?

Reklama

Intel 520 Series je nová řada solid state disků výrobce, od kterého jsme zvyklí na velmi spolehlivá řešení v oblasti pevných disků bez pohyblivých částí. SSD Intel mají obecně jedno z nejmenších čísel poruchovosti na trhu, což dokazuje i fakt, že největší výrobci stolních počítačů po otálení začínají uvažovat právě o zařazení SSD Intel do svých sestav A čím to je? Odpovědí na tuto otázku se nabízí hned několik. Určitě však za to mohou nejvíce dva faktory, které spolu jdou ruku v ruce – vlastní firmware k použitému řadiči a vlastní NAND flash paměti ze své výroby.

Je logické, že pokud něco vyrábím, budu o tom vědět nejvíce a budu mít zkušenosti s tím, jak to nejlépe použít. To je případ NAND flash čipů z továrny IMFT (Intel Micron Flash Technologies), z čehož těží i Micron u svých SSD Crucial. Vlastní firmware pro řadiče třetích stran (tedy ne těch z výroby Intelu) je do jisté míry nutností pro to, aby si mohl být výrobce jist bezproblémovou funkčností a mohl dodržet nastavený trend dlouhé pětileté záruky.

Důležitá je také doba testování a přípravy vydání SSD. Intel v tomto směru nikam nespěchá, protože nemusí. Má v branži výborně zavedené jméno a zákazníci si na jeho produkty počkají. I díky tomu je možné vychytat v klidu všechny chyby, než je produkt vydán. To si naopak nemohou dovolit ostatní dravci na trhu, kteří loví zákazníky na to, že mají vydaný SSD s novým řadičem či technologií jako první. Kvůli tomu bohužel vznikají chyby, po kterých si pak výrobce těžko napravuje reputaci jako v případě OCZ a prvních modelů SSD s v té době novým řadičem SandForce SF-2281.

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchůdcem dnes testovaného modelu Intel 520 Series je Intel 510 Series, což je SSD využívající řadič Marvell 88SS9174. Pro ten udělal Intel vlastní firmware, čímž si zajistil mimo jiné to, že případné problémy bude řešit sám a nebude k tomu potřebovat spolupráci s výrobcem řadiče. To je ale opět řešení, které si v takové míře může dovolit pouze Intel, protože na to má prostředky, které se mu navíc díky dobrému renomé vrátí.

Už v době vydání 510 Series Intel věděl, že bude pokračovat cestou osazování cizích řadičů do svých SSD a prozatím nebude vyvíjet a nasazovat vlastní řadič. Rok poté, tedy v únoru 2012, vydává Intel SSD 520 Series, jejichž základem je hodně diskutovaný řadič SandForce SF-2281. Vychází také najevo, že příprava na vydání nových modelů trvala více než rok a rozhodnutí o tom, že se Intel bude vůbec zabývat řadičem SandForce SF-2281 padlo takřka před rokem a půl, tedy v čase, kdy ještě ani první řadiče SF-2281 nebyly vyrobeny.

Po světě ale až do poslední chvíle putovaly pouze drby a nepotvrzené informace, že Intel spojí síly se SandForce a vydá SSD s tímto základem. Nikdo tomu ani na jednu stranu nechtěl věřit, když víme, že SandForce SF-2281 není nejspolehlivější řadič (nebo spíše jeho firmware není nejspolehlivější), na druhou stranu kdo jiný by měl vyrobit spolehlivé řešení s SF-2281 než právě Intel.

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz


Intel 520 Series 240 GB v 3,5" redukci

Jenže i přes to všechno se SandForce SF-2281 Intelu do portfolia hodí. I když víme, že i Marvell 9174 je schopen s dobrým firmwarem dosahovat velmi slušných výsledků (viz minulá recenze Crucial M4), nejsou jeho specifikační sekvenční rychlosti tak vysoké, aby to nalákalo neznalé zákazníky, kteří koukají pouze po těchto hodnotách. Teď budu opakovat to, co jsem napsal v minulém článku, ale je potřeba, aby to každý věděl a znal. Z následujících vět pochopíte, proč chtěl mimo jiné Intel SSD s řadičem SandForce:

Jsme u toho, čemu se říká marketing. V tomto případě se jedná o poměrně jednoduché přesvědčení neznalého zákazníka, že máme lepší či srovnatelný produkt jako konkurence na základě doručení těch informací, ve kterých náš produkt opravdu, i když pouze za určitých okolností, lepší či srovnatelný je. Líbí se vám snad více specifikační sekvenční rychlosti 500 / 200 MB/s pro čtení / zápis než 555 / 515 MB/s? No jasně, že ne. Ale už jste se někoho zeptali, zda tyto rychlosti jsou pro využívání SSD opravdu důležité?

Pokud ne, tak není pomoci, protože nové auto si taky nevybíráte v 99 procentech případů podle maximální rychlosti (což jsou sekvenční rychlosti u SSD udávané výrobci), ale podle ostatních údajů, jako je například spotřeba, vybavení či velikost. Tím nechci říci, že by SSD se SandForce SF-2281 byly pomalé či špatné, to nejsou. Ale rozhodně nejsou tak výkonné, jak by se podle sekvenčních rychlostí, které vidíte jako hlavní ve specifikacích, mohlo zdát.

Je to vše o znalostech koncového zákazníka. Porovnání s novým automobilem už také není aktuální, protože veřejné povědomí o autech je někde jinde než povědomí o SSD. Intel chce s SSD 520 Series nalákat pro koupi i ty zákazníky, kteří situaci nerozumí, ale vědí, že Intel je považován za spolehlivého výrobce a porovnají si, že rychlosti ve specifikacích odpovídají konkurenci.  To tu dříve nebylo. Nebylo to i proto, že SSD Intel stály často více než ostatní SSD, což se nyní také mění.

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz


Řadič SandForce SF-281 na PCB Intel 520

V dnešní recenzi už nenajdete nepotřebné testy, které vám nic k výkonu SSD neřeknou, ale přesto se v jiných recenzích používají a jejich výsledky se ukazují i méně znalým uživatelům, kteří si pak myslí, bůhví jak nejsou důležité. Grafů je tím pádem mnohem méně a výsledky už jsou rozděleny podle velikostí SSD. Tím zároveň vyhovuji čtenářům, kteří si oprávněně stěžovali na nepřehlednost v tolika výsledcích a grafech a také na to, že jsou porovnávány výsledky větších a menších SSD, které mohou být a často jsou rozdílné.

Proč jsou různě velké SSD ze stejné modelové řady různě výkonné a o dalších podrobnostech uváděných v recenzích SSD se můžete dočíst více v technologických článcích o SSD, které jsem zpracoval dříve. Rozhodně se jich i při menších znalostech počítačů či pevných disků nebojte. Snaha byla psát je jako populárně naučné, v hodně obecné rovině, nejen pro ty znalé v oboru IT.

Technologie a zajímavosti z oblasti SSD disků I

Technologie a zajímavosti z oblasti SSD disků II

Co najdete v dnešní recenzi navíc?

V testu SSD OCZ Octane jsem na konci uvedl, že OCZ vydalo nový kompletně předělaný firmware, který by měl zvýšit rychlosti hlavně v zápisu malých souborů. Nový firmware 1.13 vyšel přesně s dokončením recenze, a proto nebylo možné nové výsledky zařadit. Slíbil jsem také, že o ně samozřejmě nebudete ochuzeni, což potvrzuji dnes a do grafů přidávám porovnání OCZ Octane se starým FW 1.12 a novým FW 1.13.

SSD Intel 520 – SandForce s pětiletou zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz


SSD OCZ Octane

Jak uvidíte, řeči některých čtenářů v diskuzi o tom, že je recenze po vydání nového firmware bez testů SSD s novým firmware o ničem, byly samozřejmě liché. Mezi výsledky jsou viditelné rozdíly, ovšem ne takové, které by cokoli měnily na finálním hodnocení celého OCZ Octane. To plyne i z faktu, že rozdíly mezi všemi SSD sice v benchmarcích jsou, ale hlavní rozdíl je mezi pevným plotnovým diskem (HDD) a solid-state diskem. Kdo vyzkouší jakýkoli SSD, už se z operačním systémem zpět k plotnovému HDD nevrátí a bude ho používat už jen jako archiv pro data.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama