Kingston HyperX SSD – překonává 500 MB/s jako nic!
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston HyperX SSD – překonává 500 MB/s jako nic!

Kingston HyperX SSD – překonává 500 MB/s jako nic!

Matěj Šimák

Matěj Šimák

30. 8. 2011 03:00 59

Seznam kapitol

1. Úvodní slovo 2. Rychlé čipy SandForce SF-2200 3. Představení Kingston HyperX SSD 4. Testovací metodika a sestava 5. Kingston HyperX 240GB – výsledky testů 6. Testy propustnosti
7. Sekvenční testy 8. Počet operací za sekundu (IOPS) 9. Přístupová doba 10. Bodové hodnocení a syntetické testy 11. Praktické testy s Windows 7 12. Cena, hodnocení, pro a proti

Poprvé ve své krátké historii výroby SSD disků použil Kingston velmi rychlý řadič SandForce. Přidává k němu 25nm MLC NAND paměti od Intelu a jako třešničku na dortu přihazuje pojmenování HyperX známé z exkluzivních operačních pamětí. Podíváme se, jestli si honosný název zaslouží, a rovnou si ukážeme i novou podobu testů SSD.

Reklama

Vydání se novým směrem. I tak by se dal pojmenovat technologický přechod společnosti Kingston u výroby SSD disků k novým modelům s rozhraním SATA III 6Gb/s. Kingston do této chvíle využíval u svých Solid State disků řadiče Toshiba nebo JMicron a NAND flash paměti taktéž od Toshiby. To vše se nyní mění. Alespoň tedy u nových modelů s logem HyperX.

Kingston HyperX SSD – překonává 500 MB/s jako nic!
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkonově nebyly starší řady SSD od Kingstonu nikdy ty nejlepší, avšak spadaly do slušného průměru, ke kterému se snažily dostat i cenou. Než se na trhu objevil velmi rychlý řadič SandForce SF-1222, aktuálně používaný ve velkém množství SSD disků pro starší rozhraní SATA II 3Gb/s, byly modely Kingston SSDNow V+ Series velmi dobrou a prodávanou volbou pro uživatele, kteří se zatím jako jedni z mála rozhodli pro přechod na SSD řešení jakožto systémového disku.

Kingston HyperX SSD – překonává 500 MB/s jako nic!
i Zdroj: PCTuning.cz

SandForce na začátku roku představil nové řadiče, které se v dalších měsících dostávaly do SSD disků jednotlivých výrobců, aby v období prázdnin zaplnily sklady obchodů s počítačovým hardwarem. Jedním z prvních u nás dostupných byl nástupce možná nejprodávanějšího SSD disku OCZ Vertex 2 – OCZ Vertex 3. Ten ukázal, že od nového rozhraní SATA 3 lze očekávat ještě více, než předvedly dříve uvedené SSD disky Intel 510 Series.

Na OCZ Vertex 3 zcela jistě v testu dojde, ale dnes máme exkluzivní možnost poznat kvality jeho nového velkého konkurenta. SSD Kingston HyperX 240GB navazuje na zboží výrobce s entusiastickým logem HyperX, které je používáno pro výrobky určené počítačovým nadšencům, a které má u zákazníků obecně velký úspěch. A ten chce mít Kingston i s novými HyperX SSD disky.

Kingston HyperX SSD – překonává 500 MB/s jako nic!
i Zdroj: PCTuning.cz


SSD disk Kingston HyperX připevněný k redukčnímu 3,5" plechu na obrázku výrobce Kingston

Přesedláním na nový řadič SandForce SF-2281 i MLC NAND paměti Intel je jasně vidět, že SSD HyperX mají nabídnout to nejlepší, co je na trhu dostupné. Zároveň však chce Kingston dosáhnout slušné konkurenční ceny a jako vždy přidat pro zákazníka i něco navíc. U předchozích sérií jsme si zvykli na tři verze balení jednoho modelu disku – běžné, pro notebooky a pro stolní počítače. Nová série HyperX je již nyní k sehnání ve dvou provedeních – běžné s SSD diskem a interní plechovou redukcí na 3,5“ velikost a Upgrade Kit s rozšířeným příslušenstvím.

Kingston na youtube nahrál pěkné představovací video nových HyperX SSD, které pro první představu doporučuji shlédnout.

Na dnešní test jsem dostal verzi Upgrade Kit, která je v obchodech o 300 až 400 korun dražší než verze pouze s diskem a interní redukcí. SSD Kingston HyperX se bude zatím prodávat pouze ve velikostech 120 a 240 GB. 60GB model, který na systémové využití bohatě stačí, bohužel není. 120GB verze se prodává za průměrnou cenu 5200 korun, resp. 5500 korun v případě Upgrade kitu, dvojnásobně velké SSD HyperX stojí průměrně 10 750 korun, resp. 11 150 korun v případě vylepšeného balení.

Pojďme se však nejdříve podívat trošku podrobněji na to hlavní, co jest ve většině aktuálních SSD disků pro SATA 3 osazeno – řadič SandForce SF-2281.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama