Intel SSD 510 Series: rozdrtí dvoujádrový Elmcrest konkurenci?
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel SSD 510 Series: rozdrtí dvoujádrový Elmcrest konkurenci?

Intel SSD 510 Series: rozdrtí dvoujádrový Elmcrest konkurenci?

Jan Černý

Jan Černý

4. 4. 2011 03:00 15

Seznam kapitol

1. Tak kde vězí 25nm SSD od Intelu? 2. Představení Intel SSD 510 Series 3. Testovací metodika 4. Intel Elmcrest 510 120 GB, SATA 3 Gb/s, msahci 5. Intel Elmcrest 510 250 GB, SATA 3 Gb/s, msahci 6. Intel Elmcrest 510 250 GB, SATA 3 Gb/s, RST v10.1 7. Testy propustnosti (AS SSD, ATTO, HD Tune)
8. Sekvenční testy (AS SSD, HD Tach, HD Tune) 9. Počet operací za sekundu (AS SSD, HD Tune) 10. Přístupová doba (AS SSD, HD Tune) 11. Bodové hodnocení (PCMark Vantage, AS SSD) 12. Iometer – počet operací za sekundu 13. Cena / výkon, spotřeba a cena za 1 GB 14. Závěrečné hodnocení a shrnutí pro a proti

Intelu se výkon jeho běžné řady X25-M zdál příliš nízký, a tak požádal o radu parťáka, se kterým vyrábí NAND flash v jedné fabrice. Micron doporučil použít řadič Marvell z disků Crucial RealSSD C400 a výsledkem je SSD Intel Elmcrest 510, které řeže data rychlostí až 500 MB/s. V testu se také dozvíte, zda se vyplatí investovat do SATA 6 Gb/s karty.

Reklama

Je tomu téměř rok, co začaly neoficiálně prosakovat informace o výrobě 25nm NAND flash čipů ve společné továrně Intelu a Micronu. Pár měsíců na to si Intel sezval vybrané partnery a ukázal jim vzorky prvních čipů a roadmapu chystaných modelů. První várka 25nm SSD disků Intel Solid-State Drive 320 Series  (nástupce mainstreamu Intel X25-M) se měla dostat na trh před Vánoci loňského roku. Bohužel, co se nestalo – objevily se problémy s chystaným procesorem „Sandy Bridge“, a tak došlo k prvnímu odkladu nových SSD jen, aby bylo možné stihnout včasné vydání nových procesorů. Vada se však projevovala nadále a týkala se 3 Gb/s řadiče SATA disků, a tak musel Intel svoje 25nm Intel Solid-State Drive 320 Series opět posunout.

Intel SSD 510 Series: rozdrtí dvoujádrový Elmcrest konkurenci?
i Zdroj: PCTuning.cz

Roadmapa obsahuje stručný výčet budoucích a stávajících modelů. Stáří slidu mi ovšem není známé, neboť 25nm SSD 320 Series měly být uvedeny na trh 11. března, ale ve skutečnosti byl termín odsunut na 28. březnaAby se mu neplnily sklady, dostali přednost v dodávkách modernizovaných NAND flash čipů partneři jako OCZ. Ti však svojí vlastní hloupostí, kdy zapojili pouze poloviční počet kanálů řadiče u disků Vertex 2 a Agility, způsobili mnoho zbytečných problémů. Díky nekompetentnosti nebo neodbornosti většiny novinářů se pak začaly světem šířit kachny o tom, že 25nm NAND flash čipy mají krátkou životnost a jak jsou pomalé. Proto se Intel rozhodnul pro přehlednější značení svých SSD produktů a než tato nepěkná kachna vyšumí, dokončit raději hi-endovou řadu Intel Solid-State Drive 510 Series. Ano vidíte správně, číselné označení má pomoci snazší orientaci v portfoliu obdobně jako u procesorů (Core i3, Core i5 a Core i7).

Intel SSD 510 Series: rozdrtí dvoujádrový Elmcrest konkurenci?
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel SSD 510 Series: rozdrtí dvoujádrový Elmcrest konkurenci?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

A čím je řada Intel SSD 510 Series tak jedinečná? V prvé řadě se jedná o první SSD společnosti Intel založené na jiném, než vlastním návrhu. Intel se rozhodnul použít návrh společnosti Micron, obsahující doujádrový řadič Marvell 88SS9174-BKK2, který zvládne zprostředkovat komunikaci s počítačem pomocí rychlého rozhraní SATA 6 Gb/s. Tato kombinace vychází ze staršího řadiče Marvell 88SS9174-BJP2, který měl ale drobné problémy se správou opotřebených buněk (wear leveling) a toto je jeho novější revize. Micron prodával disky se starším řadičem jako Crucial RealSSD C300. Ty obsahují 34nm NAND flash čipy IMTF (Intel-Micron), modernizovaná revize C400, uvedená na přelomu roku 2010/2011 a dostupná v příštích dnech obsahuje BKK2 a 25nm NAND flash buňky. Intel zvolil zlatou střední cestu a pro rychlejší vymetení skladových zásob k němu připojil 34nm NAND flash. V příštím kole se nejspíše dočkáme Intel SSD 520 Series s 25nm NAND flash.

Intel SSD 510 Series: rozdrtí dvoujádrový Elmcrest konkurenci?
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel SSD 510 Series: rozdrtí dvoujádrový Elmcrest konkurenci?
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Činnost každého SSD řadiče (controller) je naznačena na výše uvedených obrázcích. Vlevo se nachází prázdný disk, vpravo poté částečně zaplněný a obsahuje rozdílná data. Řadič zpracovává 4kB bloky dat a snaží se je rovnoměrně zapisovat do několika buněk současně (= vyšší výkon). Problém nastane ve chvíli, kdy jsou některá data smazána. Wear leveling má za úkol přemisťovat data z více používaných buněk na méně využívaná, aby docházelo k co nejmenšímu opotřebení. To však starší Marvell BJP2 příliš nezvládal

Mohlo by se zdát, že čím vyšší číslo, tím vyšší výkon. Nejsme však žádní nováčci při kupování hardwaru a všichni dobře víme, že tu a tam se některá z čísel přikrášlují. Předchůdce střední třídy, Intel X25-M G2, obsahuje řadič PC29AS21BA0  „pouze“ s jednojádrovým procesorem, k němuž je připojeno 32 MB SDRAM PC-133 jako vyrovnávací paměť. Na druhou stranu má 10 kanálů pro připojení NAND flash pamětí. Proti předopovanému Marvellu 88SS9174-BKK2, s doujádrovým procesorem ARM, 128 MB DDR3 PC-1 333 MHz s osmi kanály pro NAND flash však působí jako vyžle. Papírové rozdíly jsou opravdu impresivní. Skutečnost je ale trochu jiná. Řadiče mají úplně jinou strukturu, jiné optimalizace firmwaru a nelze je přímo srovnávat v hardwarové výbavě. Je třeba přihlédnout na jejich schopnosti v podobě počtu operací za sekundu při provádění 32 požadavků současně (odpovídá NCQ). Na konci článku v grafech Iometeru krásně uvidíte, od kterého počtu operací současně přestává malá cache stačit.

Zdroj obrázku: Anandtech, zdroj videa: Intel
i Zdroj: PCTuning.cz
Zdroj obrázku: Anandtech, zdroj videa: Intel

Samotný Intel se nechává slyšet, že jeho nové SSD je až o 90 procent rychlejší, než klasický 7200 otáčkový pevný disk a o 50 procent rychlejší než dvojice 10 000 otáčkových VelociRaptorů v RAIDu. Intel se také chlubí, že díky řadiči Marvell dokáže číst rychlostí až 500 MB/s a zapisovat až 315 MB/s. Doposud by se tomu dalo věřit, ale... má to malý háček. K dosažení takovýchto rychlostí budete potřebovat nativní plnohodnotný SATA 6 Gb/s řadič. Te je v tuto chvíli velký problém. Jediné plnohodnotné řešení nabízí v současné chvíli Intel v podobě již zmiňovaného Intel Cougar Point 6 Series. Na trhu se ale vyskytuje pouze vadná revize B2, která je postupně stahována a nahrazována opravenou B3. O konkurenci se v tuto chvíli příliš nedá mluvit – AMD má ve svém SB850 integrovánu demoverzi SATA 6 Gb/s, kousek nad úrovní  SATA 3 Gb/s v řadiči Intel ICH10R.

Intel SSD 510 Series: rozdrtí dvoujádrový Elmcrest konkurenci?
i Zdroj: PCTuning.cz

Celou analýzu naleznete na serveru TechReport. S politováním musím také oznámit, že SATA 6 Gb/s řadiče od výrobců třetích stran, jako je Marvell nebo JMicron, na tom nejsou o mnoho lépe – v testu na Benchmark Reviews se dočtete více. Stručně řečeno: plného výkonu u posledních disků Intel SSD 510 Series, OCZ Vertex 3, Crucial RealSSD C300 a C400 se dočkáte pouze v kombinaci s procesorem Intel Sandy Bridge a základní desky s čipovou sadou Intel 6 Series. Ačkoliv tento úvod vyznívá příliš morbidně, je to bohužel smutný fakt, se kterým se musíme smířit a také důvod, proč Intel s uváděním nových SSD stále vyčkává.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama