Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 12. 2009 03:00 132

Seznam kapitol

1. Konečně upgrade za "všechny prachy" 2. Malý, velký a životopis SSD disků - část první 3. MLC, SLC aneb co za tím stojí 4. Malý, velký životopis SSD disků - část druhá 5. Testovací systém a metodika
6. Výsledky testů - část první 7. Výsledky testů - část druhá 8. Úskalí SSD disků 9. Zkušenosti a závěr

Každý jistě znáte recenze SSD disků proti klasickým mechanickým pevným diskům, plné grafů a tabulek. Na webu jsou tisíce srovnání, ovšem z praktického hlediska se tomuto porovnání nevěnoval snad nikdo. Náš test bude tentokrát jiný, srovnáme výkon v běžných aplikacích. Žádné grafy, ale osobní dlouhodobá zkušenost podpořená měřením.

Reklama

Za roky, co jsou počítače mým koníčkem, jsem do jeho upgradu investoval skutečně statisíce korun, kterých ale v žádném případě nelituji! Od dřevních dob prvních procesorů AMD K5 až po dnešní Intel Core i9 jsem měl vždy jen absolutní High-End a sestavu bez kompromisů. Neváhal jsem investovat ani do předražených novinek, nových pamětí a platforem bez budoucnosti. Nejvýkonnější procesor, nejvybavenější desky, dvě (tři) High-Endové grafiky v Multi-GPU se u mne střídaly jako na běžícím pásu, byť to stálo nehorázné sumy a poměr ceny a výkonu byl většinou prachbídný.

Za hodně peněž, málo muziky

Já už dnes ale vím, že všechen tento High-End, včetně produktů Alienware přinesl nárůst praktického výkonu jen minimální. Desítky tisíc utracených korun mělo totiž na výkon počítače vždy jen dílčí vliv a zrychlení se projevilo jen někde, pokud tomu tak vůbec bylo. Každý výkonnější a přetaktovaný procesor nabízel samozřejmě nárůst výkonnosti v práci s videem nebo profi aplikacích, můj počítač ale startoval stejně dlouho jako před jeho upgradem a odezva systému byla subjektivně také zhruba stejná. Těmito úvodními odstavci chci v krátkosti říci, že téměř většina mých předešlých upgradů komponent neznamenala pro počítač nijak zásadní urychlení, a pokud se ohlédnu několik let zpět, komfort používání počítače se proti tehdejším dobám mnoho nezlepšil.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zlomový okamžik

Ano, nejnovější grafické karty nabízejí na velkém monitoru skvělý herní zážitek, spousta jader CPU také osvěží odezvu systému a mnoho RAM také někdy poznáte, ovšem stále to prostě nebylo nic zásadního, z čeho by si uživatel doslova sedl na zadek a řekl si " tak tohle je konečně ono, to je ta budoucnost, to je přelom". To se ale nyní změnilo, po letech jsem si konečně pořídil něco, co mělo v celé mé počítačové historii největší vliv na výkon a komfort u počítače. Po všech těch neslaných, nemastných upgradech je ke koupi něco, co vaši práci a dojem z počítače dokonale změní. Tušíte správně, největším okamžikem pro výkon počítače byla pro mne koupě SSD pevného disku a jeho nasazení v praxi pod Windows 7.

Už první okamžiky používání dávaly tušit, že tohle je to pravé na co jsme čekal. Bleskový start systému, aplikace startující ve zlomku vteřiny byly pro mne šok i jako pro uživatele RAID pole ze dvou pevných disků WD Raptor. Já jsem si svůj SSD disk Intel X25-E pořídil už o prázdninách v USA jelikož u nás tou dobou stál 25 000 Kč s DPH, tam něco nad třetinu této částky. Až do této chvíle jde o nejvýkonnější SSD na trhu a ani nové disky s MLC 34nm čipy a lepším řadičem jej nepřekonají. V dnešním článku vám tedy nabídnu vzácnou zkušenost z dlouhodobého používání, jež v téměř žádné recenzi nenajdete. U běžných testů má recenzent disk pár dní a nedokáže si jej proto skutečně osahat dlouhodobě, já jej používám už téměř pět měsíců každý den a mohu srovnávat.

Také SSD za lidovku

Aby byl náš test ale pro vás všechny, dočkali se praktického testu i mnohem levnější disky, jsme si vědomi, že cena je v našich končinách nejdůležitějším aspektem. Srovnávat dnes budeme několik různých scénářů, se dvěma SSD disky s různými cenami. Detaily o testovací sestavě a testovací metodice následují v další kapitole.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama