Velký test 64GB SSD - nadešel už správný čas?
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký test 64GB SSD - nadešel už správný čas?

Velký test 64GB SSD - nadešel už správný čas?

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

6. 7. 2009 03:00 22

Seznam kapitol

1. Ceny klesají, výkon roste 2. Co je to SSD a jaké jsou jeho výhody? 3. A-DATA 300 series SSD-S25S 64 GB 4. Apacer SSD 64 GB 5. Intel/Kingston X25-E 32 GB SLC 6. Intel/Kingston X25-M 80 GB 7. OCZ Apex Series 60 GB
8. OCZ Summit Series 60 GB 9. OCZ Vertex Series 60 GB 10. Patriot Warp Extreme SSD 64 GB 11. Samsung 64 GB MLC SSD 12. Transcend 64 GB SSD MLC 13. WD VelociRaptor (+ RAID 0) a Caviar Black

Flashové pevné disky. Téměř každý den klesají jejich ceny dolů a roste jejich kapacita s výkonem. V dnešní době lze bez problémů koupit 64GB solid state disk v ceně okolo čtyř tisíc s rychlostmi čtení a zápisu vysoko nad 100 MB/s. Nadešel už tedy ten správný čas pro výměnu starého Raptoru či VelociRaptoru za něco lepšího?

Reklama
Velký test 64GB SSD - nadešel už správný čas?
i Zdroj: PCTuning.cz

Už si pomalu ani nepamatuji, kdy jsem psal první recenzi na flashový pevný disk. Tuším, že to bylo v roce 2006 a testoval jsem SSD od společnosti Hama s mini verzí rozhraní IDE a závratnou kapacitou 32 GB. Dále disk nabízel závratnou rychlost do 40 MB/s a za to vše výrobce chtěl okolo 20 000 korun včetně DPH. Přesto jsem byl nadšen. Windows XP na tomto disku doslova létaly, systém byl schopen nabootovat doslova během několika sekund.

V této době také většina lidí tvrdila, že je jen otázkou času, než se poměr kapacity, rychlosti a ceny těchto zařízení sblíží natolik, že si je bude moci dovolit každý. Nastala tato doba už teď?

Velký test 64GB SSD - nadešel už správný čas?
i Zdroj: PCTuning.cz


zdroj: czechcomputer.cz

Na grafu můžete vidět vývoj ceny jednoho 128GB SSD za poslední rok. Jeho cena klesla na polovinu a rozhodně to není ojedinělý jev. Dávno pryč je doba 32GB pomalých flashových disků za 20 tisíc, dnes se běžně prodávávají 64GB SSD s rychlostí čtení i zápisu okolo 150 MB/s při ceně i pod pět tisíc korun. To je daleko zajímavější nabídka, nemyslíte? Sám jsem byl zvědavý, nakolik mne dnes prodávané flashové disky osloví. Jejich parametry jsou totiž často více než zajímavé a také 60GB kapacita už v pohodě stačí na Windows Vista a pár základních aplikací k tomu.

Ještě než se pustíme do rozebírání solid state disku od Intelu, bude dobré se podívat, jak to celé vlastně funguje. Ze všech stran se na nás totiž řítí pojmy jako je SLC, MLC a spousta dalších. Jenže jak se v tom vlastně vyznat, proč je solid state disk lepší jak klasický pevný disk?

Zbytek první a druhou kapitolu jste si již mohli na stránkách PCTuning dříve přečíst. Pokud jste dřívější test Intelu X25-M četli, můžete klidně přejít až ke třetí kapitole.

SSD není novinkou

Ze všeho nejdříve bych rád vyvrátil mýtus, že flashový pevný disk je novinkou posledních několika měsíců, maximálně let. Tak to v žádném případě není, solid state disky alias SSD jsou tu s námi totiž ještě déle než klasické elektromagnetické pevné disky, které má v počítači asi každý z vás.

Velký test 64GB SSD - nadešel už správný čas?
i Zdroj: PCTuning.cz


paměť EAROM

Samotná myšlenka je sice stará několik desítek let a sahá až k samotné myšlence počítače, ale tak daleko přeci jen jít nechceme. Jednou z prvních flashových pamětí ze 70. let minulého století byla paměť EAROM, kterou vyráběla pro většinu z vás zřejmě neznámá společnost General Instruments. Paměť však byla tehdy velmi pomalá, měla kapacitu v řádech jednotek KB a hlavně byl problém s její životností. Původně její výrobce tvrdil, že data na ní vydrží nejméně deset let. Když po třech letech téměř všechny paměti odešly, bylo jasné, že realita je jiná...

Proto probíhaly další pokusy a jednu z prvních flashových pamětí tak, jak ji známe dnes, představila v roce 1978 společnost Storage Technology. Přichází však 80. léta a s nimi i nástup elektromagnetických pevných disků, které se usídlily v počítačích na dlouhá léta a přežily v nich až dodnes. Tím se dostáváme do současnosti, kdy se opět začíná mluvit o flashových pevných discích.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama