intel-x25-m-v-raid-0-aneb-disky-s-rychlosti-blesku
Úložná zařízení Článek Intel X25-M v RAID 0 aneb disky s rychlostí blesku?

Intel X25-M v RAID 0 aneb disky s rychlostí blesku?

Discriminator

Discriminator

4. 2. 2009 06:00 61

Seznam kapitol

1. Úvodní pohled 2. Testovací metodika 3. Testy 4. Výkonnostní nárůst 5. Zhodnocení a závěr

I když se na našem magazínu test tohoto SSD disku již objevil, rozhodli jsme se přinést jeho pokračování v podobě otestování výkonu v systému RAID 0. Mnoho uživatelů stále touží po nejvyšší možné rychlosti při honbě za světovými rekordy a právě tento způsob zapojení moderních datových nosičů poskytuje extrémní výsledky.

Reklama

Hledáte opravdu nezkrotně rychlý disk ideální pro váš operační systém a častou používané programy? Pak jistě víte, že SSD přináší v této oblasti zcela bezkonkurenční řešení neboť díky svým opravdu nízkým přístupovým dobám maximálně zrychluje práci v prostředí operačního systému.

Intel X25-M v RAID 0 aneb disky s rychlostí blesku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nebudeme se ale zbytečně zdržovat detailním rozborem samotného SSD disku. Jeho důkladnou recenzi provedl kolega Tomáš Šulc a zde přikládám odkaz na samotný článek.

Tento článek se zaměří na trošku odlišnou stránku věci - doplní tak výše zmíněnou recenzi o nové poznatky, které jsme byli schopni získat díky unikátní zápůjčce, která k nám ze společnosti Intel dorazila. Pro testy se nám podařilo získat hned trojici těchto disků a tak jsme se rozhodli podívat se na zoubek přenosovým parametrům při zapojení v rychlém RAID 0 režimu.

Co je to RAID 0?

Obecně řečeno je RAID (Redundant Array of Independent Discs) vícenásobné diskové pole složené z několika nezávislých disků. D9ky řadiči je pak zajištěna určitá spolupráce těchto disků k získání unikátních specifických vlastností, které by nebylo na klasickém disku možné získat.

Intel X25-M v RAID 0 aneb disky s rychlostí blesku?
i Zdroj: PCTuning.cz


Obrázek použit z Wikipedia.org

My použijeme RAID 0, který se vyznačuje navýšením přenosových rychlostí ve srovnání s klasickým jedním pevným diskem. Princip je založen na rozdělení jednotlivých dat a jejich prokládanému způsobu uložení na disky. Každý soubor se rozdělí na jednotlivé části, které se střídavě zapisují na jednotlivé disky - celé pole se tak chová jako kompaktní disk a uživatel v systému nepozná, že systém pracuje s více fyzickými disky. Hlavní výhoda je právě v rozdělení souboru na jednotlivé části - ve srovnání se samostatným diskem je v jeden okamžik možné zapisovat na každý disk nezávisle a díky tomu značně navýšit datovou propustnost (čtení a zápis) a to až o 50%. Bohužel je potřeba počítat s rizikovým faktorem - při poruše jediného disku z daného RAID pole dojde okamžitě ke ztrátě všech dat.

Intel X25-M v RAID 0 aneb disky s rychlostí blesku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Již tedy víte co budeme testovat a na co se zaměříme. Výsledkem tohoto článku by mělo být nastínění teoretického výkonnostního zisku, který může přinést RAID 0 zapojení více SSD disků. Bude opravdu nárůst v hodnotě blížící se 50% nebo se budeme dívat spíše na nudné, ničím neoslňující výsledky?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama