western-digital-velociraptor-kral-mezi-disky
Úložná zařízení Článek Western Digital VelociRaptor - král mezi disky

Western Digital VelociRaptor - král mezi disky

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 6. 2008 01:00 58

Seznam kapitol

1. Představení dravce 2. Nešlo by to i jinak? 3. Metodika, zpracování výsledků, testovací sestava 4. Testy - h2benchw, PCMark 05
5. Testy - PCMark Vantage, FC Test 6. Praktické zkušenosti s VelociRaptorem 7. Zhodnocení a závěr

Před necelými dvěma měsíci uvedla společnost WD na trh nástupce neoficiálního krále mezi pevnými disky WD Raptor, což byly jediné běžně dostupné SATA disky s 10000 otáčkami. Jeho nástupce VelociRaptor má také pouze 10000 otáček, takže se nabízí otázka - v čem je vlastně nový VelociRaptor lepší? Chybět nebude ani výkonnostní srovnání s Raptorem.

Reklama
Western Digital VelociRaptor - král mezi disky
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Určitě jste si všimli velmi netradičního vhledu. Ten je dán tím, že nový VelociRaptor používá 2,5" plotny, takže by se mohlo zdát, že jde o notebookový disk s plotnami točícími se rychlostí 10000 otáček za minutu, zasazený do speciálního Ice Boxu. Nenechte se však zmást. Hned ze začátku musím zklamat všechny fandy mobilních technologií. Samotný VelociRaptor, když jej vyjmete z Ice Boxu sice montážní díry má, ale na výšku přesahuje limity 2,5" disků pro notebooky. Ten činí 10mm a počítají s ním všichni výrobci notebooků, zatímco samotný VelociRaptor bez Ice Boxu je vysoký 15mm.

Western Digital VelociRaptor - král mezi disky
i Zdroj: PCTuning.cz


samotný Ice Box, všimněte si dvou čtvercových ploch pro přenos tepla, zdroj obrázku: memory.zol.com.cn

To je jeden z hlavních důvodů (tím druhým je lepší chlazení), proč Western Digital prodává VelociRaptory napevno smontované s Ice Boxem (to je ten kov s žebry okolo) a jejich rozpojením od sebe dokonce ztrácíte záruku.

Western Digital VelociRaptor - král mezi disky
i Zdroj: PCTuning.cz

 
-pro zvětšení klikněte-

Jak to vlastně funguje

Western Digital VelociRaptor - král mezi disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozími dvěma odstavci jsem ale nic nevysvětlil. Proč je současný koncept 2,5" ploten s 10000 otáčkami lepší než 10000 otáček na 3,5" plotnách? Abychom celý problém pochopili, bude nutné se podívat přímo do disku samotného jak to vlastně funguje.

Jak asi víte, tak data jsou u klasických disků v kruzích elektromagneticky uložena na plotnách. Pokud chcete data číst, tak se plotna musí otáčet a data čte hlavička (tím, jak se pod ní otáčí plotna), která je umístěna na raménku, které se s ní dokáže pohybovat od středu plotny k okraji a naopak.

Pokud chcete číst souvislý soubor, tak se hlavička nepohybuje, pouze se otáčí plotna pod ní a čte se tím rychleji, čím rychleji se pohybuje plotna. Zároveň platí, že čím dále od středu, tím se čte rychleji, protože plotna se pohybuje rychleji (úhlová rychlost například 10000ot/min zůstává, ale je větší poloměr). Druhou možností je namačkat data více k sobě. To je trik technologie kolmého zápisu, kterou jsem vám už vysvětlovat a najdete ji například zde. Data jsou jednoduše více u sebe a například na jednu otáčku se vejde místo 1KB rovnou 2KB dat (během stejné doby přečtete více dat).

Pokud chcete někde začít číst/psát, tak se musí udělat dvě činnosti, které se souhrnně nazývají seek. Rameno s hlavičkou se musí přesunout nad danou stopu a samotná plotna se musí otočit tak, aby daný úsek dat byl pod hlavičkou. Toto lze opět zkrátit dvěma způsoby. Prvním je zkrátit první krok a buď zrychlit přesun hlavičky (což dnes už moc nejde) nebo zkrátit vzdálenost (místo 3,5" ploten používat 2,5"). Druhým způsobem je opět zrychlit otáčení ploten.

Proč je VelociRaptor teoreticky lepší než Raptor

Western Digital VelociRaptor - král mezi disky
i Zdroj: PCTuning.cz


klasický starý Raptor (pro zvětšení klikněte)

Nyní si to vše shrňme a srovnejme. Staré Raptory měly kapacitu maximálně 150GB na dvou 3,5" plotnách. To dává kapacitu 75GB na 3,5" plotnu (plocha plotny z obou stran téměř 145cm2). Oproti tomu nový VelociRaptor má data podstatně více u sebe. 300GB na dvou 2,5" plotnách mluví nejspíše za vše (pro srovnání plocha jedné plotny z obou stran je 63,5cm2). Nyní si obě čísla srovnejte. Ano, počítáte dobře: VelociRaptory mají přibližně 4x větší hustotu zápisu! K tomu si připočtěte oněch 10000 otáček za minutu, kterými se plotny točí a je jasné, že tento disk prostě musí mít vyšší sekvenční rychlost čtení i když rychlost pohybu dat u kraje bude menší (mám na mysli rychlost pohybu jednoho bodu, nikoliv rychlost úhlovou, která je všude 10000 otáček za minutu).

Tyto výpočty samozřejmě nejsou úplně dokonale přesné, protože třeba ve středu plotny je motor a žádná data zde samozřejmě nejsou a stejně tak je různá hustota zápisu u vnitřního a vnějšího okraje plotny, ale pro naše účely to bohatě postačí.

Mimochodem k té hustotě zápisu. U VelociRaptoru je to 150GB na 63,5cm2, což je přibližně stejně jako 320GB na 3,5" plotnách (oněch 145cm2), které mají dva disky (Samsung F1 a Western Digital řady AAKS), které jsme testovali minule. Ačkoliv se to tak z prvního odstavce nemusí zdát, tak Western Digitalu se nepodařil nějaký zázrak, pouze využil dnes dostupné technologie.

Na výše napsané se dá namítnout, že lepší by bylo požít jednu 300GB 3,5" plotnu místo dvou 150GB 2,5". Na tento argument je však protiargumentem to, že díky 2,5" musí hlavičky disků urazit menší vzdálenost a díky tomu budou mít nové VelociRaptory ještě rychlejší seek než staré Raptory.

Na závěr první kapitoly přidávám srovnání parametrů Raptoru a VelociRaptoru.

Western Digital VelociRaptor - král mezi disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama