shuttle-sb61g2-maly-format-velky-vykon
Hardware Článek Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

1. 10. 2003 00:00 42

Seznam kapitol

1. SB61G2 - pokračování legendy 2. Vnitřní konstrukce 3. Chlazení ICE, umístění disků a použitý zdroj 4. 4. Čipová sada + komponenty 5. BIOS a overclocking 6. Testy a závěr

Malé a lehké hliníkové "PC krychličky" od Shuttle nejsou na PCtuningu neznámými hosty - vystřídaly se u nás už tři a stále přibývají další. Nedivte se, tato promýšlená výkonná a dobře chlazená konstrukce dosud nenašla přemožitele - ani MSI se svým MEGA PC, ani jiní výrobci nesahají dosud Shuttlům po paty. My jsme na jejich poslední platformě zkoušeli overclocking a zjistili jsme, že ani P4 běžící na 3.6GHz s 3D (energo)gigantem GeForce FX 5900 Ultra nečiní tomuto prckovi problémy, tak jakápak kancelářská šedá myš :)

Reklama

Tip: Pokud jste netrpěliví přečtěte si kapitolu 3. o chlazení I.C.E, ty které zajímá overclocking asi projdou kapitolu o BIOSu (5.). Jako obvykle je vhodné přečíst si závěr (6.).

Poznámka: Část popisu právě testované sestavy se shoduje s předešlými typy - dnes se zaměřím na možnosti nastavení a na... přetaktovávání.

Osobní počítače odrážely dlouhá léta nápor designérů pokoušejících se marně zkrotit jejich nepřiměřené rozměry a nepěkný krabicový naturel. Jako první zde byly nápady zkrášlit čelní panely. A výsledek? Kosmický, částečně oblý "obličej" skříně jen neuměle maskoval klasického PC cvalíka - to už raději na nic si nehrát a zůstat u klasiky.

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Designově zdařilejší pokusy přicházely od velkých výrobců počítačů, kteří začali vyrábět novou třídu minidesktopů - np. Dell (viz. obrázek), či HP/Compaq se svým typickým stojatým modelem iPAQ.

Problémem však bylo a zůstává, že se téměř vždy jedná o jakési pseudo-notebooky s minimální modularitou, než o počítače pro náročné uživatelé.

Pokud uvažujete o počítači který má veškerá rozhraní (LAN, USB 2.0, audio 5.1, FireWire (IEEE 1394), SPDIF in/out + slot PCI), který umožní osazení 2-3GHz procesorem, DVD vypalovačkou a výkonnou grafickou kartou, o Radeonu 9800 Pro nemluvě, klidně na tyto typy zapomeňte - nezbývá než zůstat u klasiky nebo si vyrobit minipočítač na koleně.

To však platilo pouze donedávna - přichází totiž nová vlna promýšlených miniaturních PC sestav od firem Shuttle (Creative), Biostar, MSI, Soltek..., přičemž z řady stále vyčnává Shuttle se svou koncepcí X-PC.

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes jsme testovali model SB61G2 pro platformu Pentium4 (Socket 478) vybavený čipovou sadou s dvoukanálovým řadičem paměti i865G. Firma Shuttle vyrábí obdobné barebone počítače pro platformu AMD Athlon XP (s nForce2), stejně jako je OEM výrobcem pro podobné "kostky" Creative Labs.

Shuttle barebone SB61G2

Pod pojmem "barebone" (nepleťte si to s Barbone - obdobně znějící značkou českých počítačů) si můžete obvykle představit polokompletní počítač zabudovaný do počítačové skříně. I naše sestava je typickým představitelem těchto počítačů - ke kompletnímu PC chybí instalovat procesor, paměti a disk. Instalací grafické karty AGP můžete vypnout integrovanou grafiku a využívat plné 3D akcelerace současných grafických karet.

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Příjemná překvapení začínají elegantním a praktickým obalem, ve kterým systém obdržíte. Odolná kompaktní krabice je vybavena praktickým madlem - určitě ji bude možné použít k bezpečnému a pohodlnému přenášení celého systému (narozdíl od běžného "pecka" ji budete moci přepravovat ve vlaku jako příruční zavazadlo).

Uvnitř krabice naleznete miniaturní (18x20x28cm) předmontovaný PC systém, manuály, 2 CD a montážní set umístěný v kartónové krabici. O to, aby systém netrpěl otřesy se starají dvě přesné distanční vložky z měkkého pěnového materiálu (tedy žádný polystyrén ani kartón).

SB61G2 - celková koncepce

Skříň počítače je opravdu nevelká (180x200x280mm) - odhaduji že do objemu běžného počítače by se vešlo 2.5 těchto "kostek". Základním materiálem skříně je hliník - ten zde plní tři úlohy: jednak je počítač velmi lehký (sada váží před plným osazením 2.85kg), jednak se značně zlepšuje chlazení (hliník vede teplo 2x lépe než běžně používaný plech) - nezanedbatelnou úlohou je také estetické hledisko:

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Na čelním panelu je leštěnými šrouby přišroubované hliníkové čelo. Po zapnutí zde zazáří modrá LED dioda. Celek více připomíná spíše hi-fi věž, než plnohodnotný počítač.

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz


místo nedůstojné disketové mechaniky můžete nechat důstojnou hliníkovou "záslepku"

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Praktické je, že na čelní panel je vyvedeno několik užitečných portů: mikrofonní vstup, sluchátkový výstup, dva porty USB 2.0 (pro připojení flashdisku, fotoaparátu, přenosné vypalovačky, myši atd...) + port IEEE1394a / FireWire (pro připojení digitální kamery).

Ostatní rozhraní jsou umístěna vzadu v nám poměrně známém bloku:

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě 6-ti kanálového audia zde naleznete konektory pro připojení myši a klávesnice, čtyři dodatečné porty USB 2.0, dodatečný port IEE1394a, síťový konektor 10/100 LAN, sériový port, optický SPDIF vstup i výstup (oba jsou umístěné nahoře vpravo) a výstup integrované grafické karty.

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud sečteme všechny integrované přípojné body, dojdeme k impozantnímu číslu 20. Komu to nestačí, může využít dvou interních slotů (PCI + AGP), které lze bez problému osadit současně. V testovaném PC jsem pro účely testu osadil grafickou kartu ASUS V9950 (s GeForce FX 5900 Ultra), která nabízí dual VGA, výstup DVI pro ploché panely a také TV out.

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Pojďme se však podívat dovnitř...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama