soutez-napiste-si-vlastni-clanek
Hardware Článek Soutěž - napište si vlastní článek!

Soutěž - napište si vlastní článek!

Wisman Pavel

Wisman Pavel

28. 7. 2008 01:00 47

Protože si ceníme našich čtenářů a věříme v jejich schopnosti, tak bychom rádi dali prostor jejich znalostem, zkušenostem a případně i talentu a nabídli každému možnost něco napsat pro PCTuning. Přeci jenom jsou prázdniny, spousta z Vás má hodně volného času a kdo by v nynějším deštivém počasí chodil ven? Nejlepší z pisatelů budou oceněni produkty firmy Logitech!

Reklama
Soutěž - napište si vlastní článek!
i Zdroj: PCTuning.cz


Logitech Alto - stojan pod notebook s klávesnicí

Ve hře jsou velice zajímavé ceny jako je bezdrátová myš Logitech MX1000, menší notebooková myš Logitech V450 a praktický stojan s klávesnicí pro notebooky Logitech Alto. Navíc máme speciální cenu pro ty, jejichž článek bude pojednávat o nějakém z produktů firmy Logitech. Ti budou slosováni i o Logitech EasyCall Desktop. Podmínky a doporučení se dočtete níže.

Základní otázka zní... jak na to?

1. originalita a nápad

Jak vám potvrdí asi každý z redaktorů, nejdůležitější části před napsáním samotného článku je vlastní nápad. Samozřejmě když máte novou grafickou kartu nebo právě uvedený n-jádrový procesor, tak to není až takový problém. Ale pokud se zrovna nic neděje a máme okurkovou sezónu, chce to zapojit mozek a vymýšlet zajímavé články. Vy to budete mít o něco jednodušší, protože pro toto první kolo naší soutěže je v podstatě volné téma – počítače, HW, SW. Můžete psát o čemkoli, jakýchkoli komponentech nebo jakémkoli kusu hardware. Pokud nemáte žádné zajímavé "železo", můžete napsat třeba srovnání programů z jedné kategorie, samozřejmě ale takových, aby také zajímaly čtenáře. Pokud se vám nechce ani to, máte volnou ruku třeba při psaní nějakého toho návodu nebo podobného osvětového článku, jako jsou třeba ty o moddingu PC na našich stránkách.

Soutěž - napište si vlastní článek!
i Zdroj: PCTuning.cz


Logitech MX1000

Stejně tak i forma je ponechána naprosto na uvážení každého z vás – tj. může jít o technologický článek, vlastní recenzi produktu nebo i produktů či třeba test, zajímavým nepochybně bude i zmíněný návod. Hlavním hlediskem, o kterém byste měli uvažovat, je přínos vašeho nápadu pro ostatní čtenáře. Váš výtvor by měl pasovat na PC Tuning a dosahovat příslušné úrovně. Přeci jen – článek musí také někdo číst, respektive musí chtít číst.

Další důležitou vlastnost článku, kterou byste měli mít na paměti už v průběhu psaní, je originalita. Tím nemyslíme jen fakt, že nebudete kopírovat text od svého kamaráda nebo někde nalezený na internetu, což považujeme za samozřejmost. Originalitou se předně myslí ono tvůrčí psaní, to, že čtenáři nabídnete něco, co jinde není. Něco, kvůli čemu si váš článek bude chtít přečíst, něco proč se k němu rád vrátí. Může jít o nový pohled na danou problematiku, zajímavý nápad srovnání produktů, které jste jinde neviděli, popis technologií, které jsou použity, test něčeho, co jinde netestují, návod, který jen tak nenajde – prostě možností originálního vyžití je jistě dost.

Soutěž - napište si vlastní článek!
i Zdroj: PCTuning.cz


ve Wordu klidně pište, ale neposílejte

Nepochybně stojí za upozornění, že článek by neměl být PR zprávou nebo její převyprávěnou kopií. Stejně tak nám nejde o díla subjektivně zaměřená a viditelně protěžující jednu značku nebo výrobce. Článek také nesmí být zkopírovaný z jiného magazínu, přeložený ze zahraničního webu - prostě musí jít o originální dílo. Autor se zasláním článku zároveň zavazuje ke svolení ho zveřejnit na stránkách PCTuning.cz za coz získá také potom honorář!

2. styl a délka

Styl vaší práce by měl napovídat, že problematice sice rozumíte, ale neutápíte v ní čtenáře nebo, v horším případě, sebe. Použití kratších vět je lepší než dlouhá rozvleklá souvětí, kdy se zapomene začátek dřív, než se dočte konec. Důležitým faktorem je i členění – osnova článku. Dobře si rozmyslete, o čem všem chcete psát a v jaké posloupnosti. Také byste neměli zapomenout, pro jaký okruh čtenářů píšete, tj. do jaké hloubky a podrobností hodláte zajít. Zde by stálo za to upozornit, že čtenáři PCT se nepovažují za nováčky a lze tedy předpokládat stupeň znalostí vyšší než u kamarádky ze sousedství listující si v Bravo Girl, resp. paní sekretářky, co ráda přenáší filmy po disketách domů. Berte na to ohled, sáhodlouhým vysvětlováním každé drobnosti můžete čtenáře lehce odradit.

Soutěž - napište si vlastní článek!
i Zdroj: PCTuning.cz


Logitech V450 Laser Mouse

Co se týká délky, tak tam je to opět individuální – v závislosti na zvoleném tématu. Je ale jasné, že recenze na jeden odstavec či jednostránkový test produktů není ideální. Návod by měl být detailnější a popisnější, aby se čtenáři nemuseli na půlku věcí ptát pod článkem. Minimální rozsah by měl mít alespoň tři až čtyři kapitoly odpovídající délky, pokud chcete konkrétnější informace - měl by mít alespoň 8-10 tisíc znaků s mezerami. Ty umí spočítat každý lepší textový editor.

3. foto a grafy

Nejenom kvalitní text dělá dobrý článek, potřebujete také slušné ilustrace a fotografie. Je určitě mnohem příjemnější si pročítat článek, který není jen monolitickým sborníkem faktů, byť správných a poučných. Fotografie by měly být ideálně vaším vlastním dílem, tj. pořízené vámi či v článku umístěné se souhlasem jejich autora. Nemusí se jednat o dokonalé zachycení reality, ale abstraktní mazanice, respektive roz-mazanice, asi nikomu nic neřekne. Lze pochopitelně použít i ilustrativních obrázků nebo log známých výrobců či prodejců, v nouzi pomůže Google.

Soutěž - napište si vlastní článek!
i Zdroj: PCTuning.cz


jeden z možných výstupů grafu

Pokud plánujete srovnávací recenzi a máte na závěr prezentovat nějaké ty výsledky, nepodceňujte také použití grafu. Ten by měl být hlavně přehledný, aby se v něm dalo lehce vyznat. Je nutné správně zvolit osy a odstupňování. Barvy by neměly být křiklavé, tahající oči – stejně tak ne mdlé a nerozlišené. Důležitou součástí je také popis toho, co v grafu vidíme a uvedení jednotek (FPS, ms, apod).

4. závěr

Závěr nebo-li shrnutí by měl obsahovat snad každý typ článku, který nám pošlete. Jeho obsahem by mělo být vypíchnutí nejpodstatnějších informací, uvedení důležitých bodů, shrnutí výsledků či podstaty vašeho snažení. V případě recenze nějaké jednoodstavcové vypíchnutí kladů a záporů produktu (možno i tabulkou), u testu by nemělo chybět ohodnocení „vítězných“ produktů, u návodu zase shrňte čeho čtenář, při dodržení uvedeného postupu, dosáhl. V rámci možností je dobré dát i nějaká doporučení – čeho se držet, na co si dát pozor či čemu se dál věnovat.

Shrnutí a podmínky

V bodech upřesníme čeho se tedy týká toto první kolo:

  • libovolné téma kolem PC, HW a SW
  • libovolná forma – recenze, test, návod, odborný technický článek
  • rozsah alespoň tří kapitol, cca 8-10 000 znaků
  • ilustrace a/nebo grafy
  • správnost, originalita, poutavost
  • ideálně bez gramatických chyb
  • vlastní dílo – neokopírované, nestažené z internetu

Protože jsme webový magazín a ne tištěné médium, kde mají vlastní grafické studio na zlom článků, jednou z podmínek účasti je i správný formát článku. Ten by měl být v ideálním případě přímo v HTML s vloženými obrázky, popisky a pěkně rozlišenými nadpisy a odstavci. Pokud se necítíte přímo na psaní v některém z HTML editorů, můžete vše napsat ve Wordu či jiném editoru a potom exportovat do odpovídajícího formátu. Obrázky ukládejte v rozlišení a kompresi vhodné pro web, celý článek by se neměl přesahovat (v extrémním případě!) 8 MB i s ilustracemi. Data nezapomeňte před odesláním zabalit libovolným archivačním programem.

Svoje díla posílejte na klasickou adresu soutez@pctuning.cz a do předmětu uveďte CTENARSKE CLANKY.

Uzávěrka tohoto kola je v pondělí 4.8.2008.

Soutěž - napište si vlastní článek!
i Zdroj: PCTuning.cz

Logitech EasyCall Desktop

Opět připomenu ceny firmy Logitech, která sponzoruje toto kolo – autoři prvních tří nejlépe ohodnocených článků získají stojan s klávesnicí Logitech Alto, bezdrátovou myš Logitech MX1000 a notebookovou myš Logitech V450. Navíc pak ti autoři, jejichž článek bude pojednávat o nějakém z produktů firmy Logitech, budou slosováni o Logitech EasyCall Desktop.

Soutěž - napište si vlastní článek!
i Zdroj: PCTuning.cz

Za redakci děkuji společnosti Logitech za ceny a přeji všem hodně nápadů i spisovatelské múzy!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama