Hlavní stránka Hardware Klávesnice, myši, joy Minirecenze: Gamepad XFX Executioner
Minirecenze: Gamepad XFX Executioner
autor: Kwolek Jirka , publikováno 21.7.2003
Minirecenze: Gamepad XFX Executioner
Už to vidím jak budou někteří prskat: "nějaký gamepad, to ani nestojí za to recenzovat..." Taky jsem si říkal, že u gamepadů je v zásadě jedno, jaký typ koupím. Z omylu mě vyvedl jeden výrobek který pod žádaným pojmem "Vibration" skrýval spřažení směrových tlačítek s vibrováním "na pevno" (vibrace tedy nebyly zpětnou vazbou hry). Tohoto gamepadu jsem se rychle zbavil, avšak nedůvěry ke gamepadům nadlouho ne... Zajímá vás jak je s vibrováním na tom XFX Executioner?

Tím čím je pro PC myš, tím je pro svět herních konzolí herní ovladač - gamepad. I když obě platformy spojují hry, jejich ovládače se vždy zásadně lišily: svět PC vždy spoléhal (a stále spoléhá) na ovládání klávesnici, myši a v omezené míře i joystickem, u konzolí celou dobu probíhal neustálý vývoj gamepadů. Namítnete že i u počítačů existovaly herní ovládače - avšak jejich vývoj byl vždy hodně nejednotný a prakticky strnul v herním středověku.

Poznámka: U herních ovladačů pro PC (a platí to i pro joysticky a volanty) se snažte vždy (jako čert kříži) vyhnout analogovému propojení (přes Gameport typu CANON 16-pin - ten je na moderních deskách označován žlutou barvou). Zkušenosti s analogovými ovladači bývají obecně velmi špatné - tato zařízení se musí často kalibrovat, většinou vyžaduji speciální ovladače, ty bývají zastaralé, případně nepodporují nové OS. Budoucnosti herních zařízení je jen a pouze rozhraní USB (Gameport přenechme příznivcům rozhraní MIDI)!

Špatné zkušenosti...

V úvodníku jsem se zmiňoval, že můj první "Super Digital Game Pad" nebyl zrovna šťastnou trefou. Připojoval se na analogový port, nejnovější ovladače byly několik let staré, a po hodině hraní Need for Speed 4 virtuální auto s železnou pravidelností trvale "táhlo" doprava nebo doleva. Hrůůůůza. A to ani nemluvím o vibracích které byly různé... jen ne interaktivní.

XFX EXECUTIONER

Minirecenze: Gamepad XFX Executioner

Když jsem dostal k recenzi tento gamepad, můj původní vztek na dříve vyhozené peníze byl už téměř pryč. Když jsem zjistil, že se jedná o typ připojitelný k rozhraní USB, byl jsem ochoten se na něj podívat do dvou týdnů, ale když jsem zjistil, že vypadá (a prakticky i funguje) jako ovladač Playstationu 2, neváhal jsem ani chvíli déle...

Minirecenze: Gamepad XFX Executioner

Gamepad Executioner má tyto vlastnosti:

  • připojení na port USB (1.1, 2.0),
  • má analogový i digitální režim přepínatelný tlačítkem "Analog",
  • analogové ovladače (mini-sticky) jsou dva: levý (osy X a Y) a pravý (osy Z a Rz),
  • k dispozici je 12 tlačítek,
  • každé tlačítko lze naprogramovat na impulsní režim tlačítkem Turbo (zpět Clear),
  • uvnitř gamepadu jsou dva vibrační motory pro "Force Feedback" - v pravém a levém "rohu".

Poznámka: Obdobné moderní PC gamepady - vybavené dvěma analogovými "sticky" - budou dokonce pro některé připravované hry povinné (podle mých informací to platí np. pro NHL 2004).

Software

Executioner je, podobně jako běžná myš, schopen plnit základní funkce ihned po zapojení k PC (pokud je vybaveno Windows XP), funkce "Force Feedback" je však k dispozici až po instalaci ovladačů z dodaného mini-CD.

Minirecenze: Gamepad XFX Executioner

Minirecenze: Gamepad XFX Executioner

Minirecenze: Gamepad XFX Executioner
kalibrace není třeba - gamepad "drží" střed velmi přesně

Minirecenze: Gamepad XFX Executioner
vibrační motory jsou dva... nahrazují "tah doprava" a "tah doleva" jak ho známe u FF volantů

Executioner je příjemný tím, že jej lze používat jako typický tlačítkový gamepad (np. pro "skákačky") v kombinaci s klasickým ovládacím "krížem" a tlačítky...

Minirecenze: Gamepad XFX Executioner

Minirecenze: Gamepad XFX Executioner

...stejně jak je možné využít analogového ovládání a funkčně se přiblížit leteckému / kosmickému knyplu či volantu:

Minirecenze: Gamepad XFX Executioner
...oba režimy přepíná tlačítko "Analog".

Zajímavé je , že v digitálním režimu nejsou analogové "sticky" vypnuté ale doplňují funkci tlačítek umístěných nad nimi, chovají se jako dva křížové ovladače - bravo!

Minirecenze: Gamepad XFX Executioner

Vibrace nejsou u tohoto gamepadu spojené s mačkáním tlačítek. Jsou skutečně řízené odezvou (feedback) na dění ve hře - i když gamepadem neškubou tak, jak to umí kvalitní Force Feedback volanty. Na druhou stranu jsou vítaným doplněním a zpestřením hry (dají se samozřejmě vypnout, lze také měnit jejich intenzitu - vše závisí na konkrétní hře).

Závěr

Kdyby takto vypadaly (a fungovaly) ovladače pro PC před několika lety, bylo by dnes ovládání PC her gamepadem mnohem populárnější. Testovaný gamepad lze navíc zařadit do kategorie "mini-max: minimum peněz, maximum funkcí" neboť stojí cca 500Kč vč DPH!

P.S. Více se k tomuto gamepadu vyjádříme v průběhu testů jiných herních zařízení, neboť ho zařadíme mezi naše referenční typy...

Distributorem výrobků XFX je společnost Abacus Computer
Minirecenze: Gamepad XFX Executioner

 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
21.7.2003 18:41:32   0.0.0.xxx 66
Docela slušný Gamepad, jen by mě zajímalo jak dlouho by vydržel? Mám doposud Geniuse Maxfire G-08 a ten časem nevydržel(asi po 8 měsících příležitosného používání) a ulomil se kžížový ovladací klobouček. Uvažoval jsem o nějakém tom Sidewinderovi, ale koukám že jsem našel ten pravý.
21.7.2003 18:51:44   0.0.0.xxx 54
Doporučuji Logitech Wingman RumblePad - je sice o "něco" dražší, ale žhavím ho už dost dlouho bez jakýchkoliv známek opotřebení, nebo nepřesností. Je super zpracovaný, navíc je přímo podporovaný v dost hrách a tenhle proti němu vypadá jak od ňam-ňama z tržnice :-)

Jo a nevím, co je za zázrak, že vibrace fungují na základě toho, co se děje ve hře? To je snad normální, nebo ne?

P.S.
Logitech je podstatně lepší než Thrustmaster a Microsoft žádný odpovídající nemá...
21.7.2003 21:37:54   0.0.0.xxx 54
Nechci moc rejpat, ale nezda se vam ze jeden clanek za nekolik dnu a o novinkach radeji nemluve je trosku malo? Nektere recenze posledni dobou maji vazne dobrou uroven, ale cekat 3 nebo 4 dny na neco noveho je pro internetovej server skoro pohreb prosim zamyslete se nad tim...
21.7.2003 21:58:14   0.0.0.xxx 45
to je teda fakt, nejak to tu posledni dobou upada, jak to ze zacatku vypadalo, ze to po "osamostatneni" bude super, tak ted to stoji za houby. Navic se misto poradnych recenzi a clanku stale casteji objevuji podobne ptakoviny, jako je treba prave tahle. Chtelo by to treba poskytnout vetsi prostor pro ctenare, aby mohli sami sem tam splichtit alespon nejaky kratky prispevek a treba pro takove prispevecky zridit vlastni sekci. Alespon by tady kazdy den bylo neco noveho a urcite cesto zajimaveho.
22.7.2003 06:14:16   0.0.0.xxx 55
Pěkný článek, jen jsem trošku zmatený z vlastností tohoto gamepadu, například "analogové ovladače (mini-sticky) jsou dva: levý (osy X a Z) a pravý (osy Z a Rz)" :-)
Určitě to takhle nastavit půjde, jen nechápu naco by to ve hrách bylo, nebo žeby šotek??
22.7.2003 06:49:08   0.0.0.xxx 44
Mam ho tiez - wireless, je to asi najlepsie co je na trhu, 2500skk, a mate postarane o super ergonomicky gamepad, ktory do ruky sadne ako keby bol z plasteliny, funkcii ma dostatocne, a tlacitok tiez ;-) je to pecka, tento tu vypada ako slaby cajovy odvar ;-)
22.7.2003 07:29:39   0.0.0.xxx 44
Presne to same se mi stalo s timtez Geniusem! Akorat, ze to byly sotva 3 mesice, co se drzel Pak jsem si poridil M$ Sidewinder Freestyle Pro a naprosta spokojenost uz radu let. Navic analogovy mod reseny naklanenim joypadu se mi jevi zcela neprekonatelny zvlaste proti nejakym uchylnym madlum ala PSX. Ma vic tlacitek a bytelnou konstrukci padnouci do zdrave ruky cloveka (narozdil od recenzovaneho, ktery je zjevne urcen pro pacicky 5-leteho decka). Ergonomicky (narozdil od tohohle pokusu v recenci) jsou resena i tlacitka. Ve Windows se nemusim clovek otravovat s ovladaci, proste balada a dnes za hubicku...
22.7.2003 08:53:47   0.0.0.xxx 56
nemuzes chtit aby byl PCT stejne zivej v cervnu a v cervenci.
At tu redaktori jsou nebo ne, firmy maji dovolene a kdyz je 60% pracovniku pric dost tezko se s firmou komunikuje

PStelefon do firmy o 4 lidech)Odpoved na polozeny dotaz(problem): Prpminte, ale ted jsem tu jen 2(ve skutecnosti 1) a proto se vám muzeme venovat az koncem srpna zkuste zavolat tak 20.8
22.7.2003 10:13:17   0.0.0.xxx 55
Léto je pro nás problém, inzerci v tuto dobu totiž zadává absolutní minimum firem. Pokud někoho ukecám a nečo seženu je to sotva na provoz, spíše méně. Dalším problémem jsou... prázdniny - spousta redaktorů relaxuje a odpočívá.
Jinak všimněte si, že časopisy také vydávají dvojčísla... tak co..
22.7.2003 12:39:34   0.0.0.xxx 64
Je to presne tak. Firmy maji dovolene a autori vetsinou taky. Proto pokud by nekdo rad spolupracoval, predevsim na novinkach, byli by jsme moc radi. Zajemci muzou psat na mou emailovou adresu, aby jsme se mohli presneji domluvit.
Martin Stepanek
22.7.2003 13:26:54   0.0.0.xxx 46
Doporučujem spomínaný Logitech. Mám ho už viac ako 1 rok a som s ním nad mieru spokojný. Je proste super a lepší asi ťažko nájdete. Hral som s ním NSF, F1, Colin2 (inak používam ForceFeedback volant od Logitechu) ale hlavne futbal, hokej. Všetko bez problémov. Feedback reaguje podľa situácie v hre, pri hokeji napr. pri kontakte medzi hráčmi, pri futbale napr. pri faule. Ja ho osobne neako nevyužívam, kupoval som ho kôli ergonómii a bezdrôtovému spojeniu;-).
22.7.2003 15:06:58   0.0.0.xxx 55
... kopia dualshocku2 z PS2,nic viac,kvalita diskutabilna.
22.7.2003 15:45:21   0.0.0.xxx 54
Nevím proč by měla být kopie ověřené koncepce špatná... naopak, mě se zdá, že v této oblasti experimentovat není příliš zdaravé. A kvalita? Čím se u vás měří kvalita? Podle značky?
23.7.2003 07:58:24   0.0.0.xxx 44
Ja znam par majitelu PS2, kteri si obcas zahraji a vetsinou maji krvave puchyre a bolave prsty od tech parodii na ergonomicke ovladace, co jsou u konzoli PS2 :-/
23.7.2003 08:44:46   0.0.0.xxx 47
...byli bychom rádi, BYLI BYCHOM RÁDI... ...abychom se mohli domluvit, ABYCHOM SE MOHLI DOMLUVIT... jednou jste chtěli korektora, já vám ho dělat klidně půjdu:-)
23.7.2003 14:48:32   0.0.0.xxx 55
v softwaru mu to nejde, ale v ovladacich bejval kral. Jeho rada sidewinder se povedla. Uz pres tri roky pouzivam Freestyle Pro(zatim sem nevidel podobny gamepad od jine firmy). Je naprosto genialni na vesmirne simulatory. Nezachazim s nim v rukavickach, ale zatim drzi a ted sem koupil jeste jeden k druhymu komplu kdyz ta cena slezla na minimum (zatim se daji sehnat).
23.7.2003 19:41:25   0.0.0.xxx 55
Co je na tom divneho? Takto ty osy reporti ovladac/DirectInput...klasicke nazvy
23.7.2003 19:45:58   0.0.0.xxx 46
ovladac sem sice v ruce nemel, ale ty osy budou pro levy analogovy ovladac X a Y, a pro pravy Z a Rz.

Proc by si chtel mit jednu osu na dvou ovladacich ??? Aby sis snad rusil pravym ovladacem osu, kterou sis nastavil tim levym ?? ;-) :-P
26.7.2003 18:31:42   0.0.0.xxx 44
zakoupil jsem spokojen uvidime co vydrží ,mam ještě Microsoft sideWinder hroznej z křiže boli palec jak čert a Saitek Cyborg 3d ten taky není nejhorši
27.7.2003 23:20:18   0.0.0.xxx 65
Nevite nekdo, kde by se tahle hracka dala sehnat v Brne ci okoli? A jeste k Genius maxfire G08, je to nejaksmejdovsky navrzenej gamepad, nebot me se taky urval krizovej ovladac a to sem na nem skoro nic nehral.
28.7.2003 09:03:36   0.0.0.xxx 56
Mel by to dodavat internetovy obchod computer pressu, www.cybex.cz. pokud se nepletu, sidli v Brne. Pokud to zrovna v nabidce nemaji, staci dat dotaz, meli by to byt schopni bez problemu dodat, ale nejspis to bude min. tyden trvat. Ale musis trvat na tehle znacce, protoze se ti budou snazit samozrejme nacpat lezaky co maji skladem ;-)
28.7.2003 17:15:43   0.0.0.xxx 54
ja ho koupil přimo v abacusu a dival jsem se mělby se dati objednat přimo na jejich strance
29.7.2003 12:48:01   0.0.0.xxx 54
Tak uz ho mam, ale bratr ho zkousel nainstalovat pod XP a napsalo mu to hlasku "oddil instalace sluzeb v tomto souboru INF je neplatny" ma s tim nekdo podobny zkusenosti? A pokud ano co s tim.
30.7.2003 21:08:25   0.0.0.xxx 55
Tak ho mám už taky funguje bez provlémů, jen zkouším nalézt stránku výrobce a jaksi se mi nedaří, kvůli budoucí podpoře a rozšíření funkce ovladačů.
10.12.2003 20:02:11   0.0.0.xxx 55
www.xfxforce.com
12.1.2004 09:22:34   0.0.0.xxx 56
Nevíte kde najdu nový ovladače na tenhle gamepad? na www.xfxforce.cz jsem je nenašel:/. Vždycky po restartu počítače mi gamepad zatuhne a nejdou vybrace, musim ho pak odebrat z hardwaru a zase přidat ...
27.2.2004 08:31:07   0.0.0.xxx 55
Ja jsem si ho koupil vcera a hned po instalaci ve Win. XP zacaly problemi.Ve hre CMCRAE 3 se asi po 10 vterinach kousne a musi se restartovat system, a v Pro skater 3 prozmenu nefunguje vubec. To se me s logitechem nikdy nestalo. Proste strasnej sit.
8.4.2004 05:51:05   0.0.0.xxx 45
Taky jsem si XECUTIONER pořídil... pod dojmem z recenze... Řeknu jen toliko: To, že vám někdo dá k recenzi g-pad (nebo cokoliv), aby jste měli o čem psát, ještě neznamená, že je třeba nutně vychválit každej paskvil. Prošlo mi rukama už docela dost gamepadů, tenhle je po Genius maxfire G08 to nejhorší, za co jsem kdy vyhodil peníz. Zmiňované sekání při hrách, padání, reinstalace... pokud se to autorovi nikdy nestalo, tak by mě opravdu zajímalo, na kterých hrách byl stižen překvapením (v r. 2003!!!), že vibrace "...jsou skutečně řízené odezvou (feedback) na dění ve hře..."
Buďte zdávi a XFX EX.. se zdaleka vyhněte!
23.4.2004 10:17:58   0.0.0.xxx 55
jak mam zvysit intenzitu vibrovani?????zkousim to pres ovladaci panely-hardware - a vlastnosti a zobrazi se mi tam tabulka funkce test , vibrace test ---- posunu kursorem doleva vyzkousi---vibruje Vice ale nejde dat Použít... a kdyz dam OK tak se ztrati ale zustane to nastavene stejne prosim poredte

Predem Dik za odpoved
21.9.2004 15:04:43   0.0.0.xxx 54
Tak teda tu kritiku v diskuzi nechapu... Ja pouzivam XFX spokojene uz cca 1rok skoro kazdy den (hlavne NHL,NBA) a funguje vsude naprosto bez problemu. Taky s nim funguje NHL 2005, coz se o nekterych drazsich-lepsich-znackovejsich gamepadech rict neda... Peace!
9.10.2004 23:37:54   0.0.0.xxx 56
Vlastnim tento PAD taky skoro rok a stezovat si nemuzu. V NHL 2005 funguje sqele a to i pres to ze neni oficialne podporovan.
Drive jsem vlastnil Logitech Dual Action - perfektni Pad ale behem 2 mesicu jsem jej musel reklamovat kvuli spatne leve analogove pacce (ztracela kalibraci). Navic je to zarny priklad toho ze i znackovy vyrobce muze neco zfusovat. Mozna ze novejsi serie uz onu chybu nema, ale duvera se ztratila
Ted pouzivam XFX a no problemo - mozna nema tak kvalitni provedeni jako Logitech ale funguje bez problemu ve vsem co je k mani
29.11.2004 11:56:23   0.0.0.xxx 44
Funguje v NHL 2005 s XFX levej analog na změnu taktiky a pravej na manuální kličku ???

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

0 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 0Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.