Hlavní stránka Hardware Grafické karty Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE
Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE
autor: Jahoda Miroslav , publikováno 5.11.2003
Na testy dorazila vysoce zajímavá karta od Herculesu: All-in-Wonder 9800 SE. Říkáte si, nic nového kromě nového čipu, který má vypnutou polovinu pipelines oproti plnému Radeonu 9800 či 9800 Pro (s osmi pipeliny). All-in-Wonder řešení přeci znáte, čip není také nic převratného, tak co tedy? A co byste řekli Radeonu 9800 Pro + AIW za cenu něco přes 8000Kč? Nesmysl? Čtěte dále a myslím, že budete velice překvapeni.

Pozornosti fanoušků hardware a čtenářům různých fór o něm tato karta jistě neunikla, jak by také mohla, čip Radeon 9800 SE trochu připomíná populární Radeon 9500 a ještě populárnější odemykání pipelines na něm. Tahle karta v sobě však skrývá ještě více, a tak se pokusím na recenzi nažhavit ty čtenáře, kteří o existenci a vlastnostech této karty ještě vše nevědí.

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE

Krabice sama o sobě je celkem nic neříkající, nedozvíme se ani takt ani nic zvláštního, jen, že se jedná o Radeon 9800 SE verze All-in-Wonder - tedy verze s VIVO, Stereo TV tunerem (teletext nechybí) a dálkovým ovládáním.

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE

Druhá strana zaujme již více, hned vidíme odpovídající fotku karty a nápis "Build by ATi", což je velice zajímavé, protože ATi AIW 9800SE ve své nabídce produktů nemá. Že by nějaký bonus pro Guillemot?

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE

Karta samotná vypadá jako AIW 9800 Pro, liší se jen v použitých pamětech - zde 3.3ns Samsung. 3.3ns? O co větším překvapením pak tedy je, že běží na frekvenci 340 (680 efektivně) MHz!

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE

Jak vidíte, na PCB jsou paměti uspořádány do L, což signalizuje jediné - paměťová sběrnice je 256-bitů! Další bonus oproti specifikaci 9800 SE. Jádro samotné je pak taktováno jako plný Radeon 9800 Pro - tedy 380 MHz.

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE

Ve vybavení nechybí také nic, jsou zde potřebné kabely (Composite, S-video), dálkový ovladač, přijímač signálu do portu USB a VIVO splitter. Součástí je i český manuál a instalační CD.

Udělejme z toho AIW 9800 Pro za 5 minut

Samozřejmě jsem neváhal a softwarově odemčel všech 8 pipelines (R9800 SE má čtyři vypnuté, mohou být vadné, podobně jako u R9500 jsou vybírány horší kusy čipu R350) a měl jsme štěstí, žádná nebyla vadná. Dostal jsem tedy plnohodnotný All-in-Wonder Radeon 9800 Pro a na Bartonu 3000+ jsem dosáhl bez přetaktování odpovídajícího skóre v 3DMark 2003:

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE

Co říkáte? Na kartu za cenu něco málo přes 8000 Kč s DPH to není špatné, že? Máme špičkový výkon a All-in-Wonder funkce k tomu a musím ještě ve zkratce říct, že ani v kvalitě obrazu vás karta rozhodně nezklame. Karta je určitě horkým kandidátem na ocenění PCtuning Silver Award, doufejme jen, že většina z vás bude mít s odemykáním pipelines štěstí jako já a že karet bude za podobně příznivou cenu dovezeno dostatek.

Poznámka: Pokud nehcete čekat na recenzi, kde bude vše podrobně popsáno a chcete si odemknout pipelines už teď a nevíte, jak na to, máte hned několik možností: nainstalovat klon ovladačů Catalyst - Omega, nebo si pomocí RivaTuner skriptu SoftR9x00 patchnout soubor ati2mtag.sys nebo si stáhnout jiné přímo "odemčené" ovladače či "odemčený" soubor ati2mtag.sys pro vaši verzi Catalyst z Internetu. Možností je i flashnutí BIOSu Radeonu 9800 či 9800 Pro, ale je lepší si předtím vyzkoušet, zda máte pipelines skutečně v pořádku a jaký takt vaše karta snese.

 

Pokud se ptáte, kdy se konečně objeví pokračování 3D hitparády - midrange a highend, vězte, že už většina karet je sehnána, chybí jen pár kousků a brzy se dočkáte. Takto vypadají jednotlivé zásilky, které jsou podorobeny testům, focení a zjištění kvality obrazu a maximálního přetaktování:

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE

Stejně tak brzy očekávajte recenze FX 5950 i 5700 a dvou Radeonů 9800 SE - zmíněný Hercules a Sapphire. V příštích týdněch bude na PCtuningu v této oblasti hodně rušno.

 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
5.11.2003 23:48:56   0.0.0.xxx 21
cau mam tuto kartu a chtel bych odemcit zbyle 4 pipelines.jak mam zjistit ze sou funkcni a ze je muzu zapnout a co se stane kdyz je zapnu a naka nebude funkcni. poradte mi prosim thx ;))
6.11.2003 00:03:29   0.0.0.xxx 22
odemknes to tim RivaTunerem a jestli fungujou zbyle 4 pipelines zjistíš v 3D. Buď bude obraz v pořádku, nebo bude mít chyby, případně ti vytuhne kompl. Vrátit to do původního stavu půjde buď tak, že to umí sám RivaTuner a nebo si zazálohuješ ten soubor co to patchuje. Přinejhorším odinstaluješ ovladače v nouzáku a znova nainstaluješ.
6.11.2003 00:23:09   0.0.0.xxx 22
Skoda, ze tu recenzi jiz maji na Svetu Hardware
6.11.2003 01:15:49   0.0.0.xxx 22
Bezkonkurenčně nejlepší karta s poměrem cena výokn, tedy alespon podle mne. :-)
6.11.2003 06:06:54   0.0.0.xxx 22
dik moc
6.11.2003 06:55:56   0.0.0.xxx 192
btw kdyz odemknu zbyle 4 pipelines a ty nebudou funkční nemuze se stat ze bych tim grafiku oddělal??
6.11.2003 07:14:44   0.0.0.xxx 22
Uz Ti snad odpovedli nahore. Softmodem nic nemuzes skazit. Proste preinstalujes ovladace.
Tu uspesnost zapnuti vsech pipelines bych nevidel tak optimisticky max 50/50. Nejen z toho, ze me se to nepovedlo ale i co jsem se docetl ve forech.
Zajimalo by mne jestli ta karta na recenzi prisla v neotevrene krabici, nebo jestli fikany distributor neposlal vyzkouseny kus aby nadseny recenzent prilakal dalsi kupce
6.11.2003 07:40:39   0.0.0.xxx 22
dik moc sem potrebovl vedet ze to neposeru tim odemcenik thx bye
6.11.2003 11:35:39   0.0.0.xxx 22
Jsem jeden z tech stastnych, 8 pipek funguje bez problemu, karta mi jede na 410 MHz jadro, 360 MHz pameti (ale na ne jsem musel dat Tweakmonster BGA pasivy, zhavily jak cert!), a radiove dalkove ovladani kurzoru ve Windows taky nemam chybu... Proste 9800 Pro AIW za 167 liber - no nekup to... :-)
6.11.2003 21:04:16   0.0.0.xxx 21
Mám ji doma.Určitě to je podle mně teď nejlepší karta na trhu.Včera asi ta­k po pul hodině hraním si s RivaTunerem se mi povedli díky skriptu softmo­d 9x00 odemknout ty další čtyři pipeliny a diky skriptu antiprotection i­ jí slušně přetaktovat na úroveň 9800 XT(Core-412,MemDDR-730 .Stáhnul se­m též nové oficialní ovladače Catalyst 3.9 ze stránek ATI.Byl s tím tro­chu problém,poněvadž i když mám stáhlý ůplně nový RivaTuner(v.14),tak o­ficialně jsou přibalené skripty (myslím že i samotný RivaTuner) určeny(a­ certifikovány) pro Catalyst3.8(i když jsem snad někde i zahlíd že neofi­cialně s těmito novými ovaladači kompatibilní je).Hned prvním problém jse­m spatřil,když na úvodní stránce RivaTuneru mi to nenadetekovalo ovlada­č.Tak že mi nešlo high-level tweaking,ale low-level šel a hlavně skripty po­užít také.Pozn.: měl jsem s těmi skripty krutý boj-pořád mi to psalo
(­ted presne nevim, neco ve smyslu skript nebyl zaveden,kvůli "file .....něco­......2x"),Poté to zas snad i šlo po několika násobném hledání spravného­ souboru atimtag2.sys(snad i úspěšně:-),pozn. to pochopíte dál:-)),ale vždyc­ky když jsem se podíval do info pořád tam bylo (4x1pip).Tak jsem ovlada­č3.9 znova na tvrdo přeinstaloval,skripty se podařilo použít napoprvé:-),a­le v info pořád(4x1):-(,tak jsem schválně restartnul comp a Huurááá (8x1)Pro­stě chyběl ten restart .Takže mi vzniklo něco jako Radeon All-in-Wonder 9800­XT.Chybky v obraze žádné.Ale přeci jeden malý problém s touto kartou mám.Děl­á mi malé,i když znatelné
chybky ve 2D a to mi dělala už i se starými­ ovladači přibalenými na CD i s novými ještě před takt. i softmodem(A ja­k jsem někde vičet,prý pomahá vypnout Fast-Write,ale pořád to sámé-no ne­vim).Ty chybky to dělá na specifickych mistech třeba v záložce Smartgua­rd(paradoxně kde je položka Fast-Write (ve výběrech je černě kolečko ro­zazané a dokonce i tam,kde neni!!,někde zase zmenšené zaškrtávací položky-i­ když tyto popsané chyby jsem zatím spozoroval pouze v nastavení upřesni­t vlastnosti zobrazení.Ale taky občas se někde na ploše(ve videu ne) vyskyt­ne jakoby více malých krátkých vodorovných čárek."Je to špatný kus? blbé o­vladače?přetaktovaný systém-rád bych to věděl,ale nazkousel jsem se už do­st,takže se mi do toho už moc jít nechce,když to funguje a ty málé anomáli­e mi zas tak nevadí,když stejně hraju hry,nebo koukám na filmy a tam vůbe­c žádné anomálie nepozoruji,takže se s tím asi smířím.Byl bych rád,kdybyste­ se k mému článku vyjádřili a napsali na kolik se vám ji podařilo dosta­t(a to sem jí vlastně ani nezkoušel na kolik jí dostanu na max,myslím,že­ ale už s ni nehnu ani o hertz).Taaakže viva ATI viva Hercules a viva chlap­ům co udělali RivaTuner.A to všecno za 8000šupů vhodnotě 22000:-)
6.11.2003 21:44:15   0.0.0.xxx 22
---Doplněk:tak jsem to už zkoušel(zatim jenom zbežně).Ne teda pivlavě po 1Hz,ale zved jsem jádro o 8Mhz na 420 a paměti o 10 tedy na 740 a uz byly v 3Dmarku chyby.To asi ty paměti.Hold tam budu muset přidělat ňáký pasivy.To jádro to snad vydrží,mažná by šlo i na 750,ale ty paměti už ani o chlup.
---Doplněk č.2
Mimochodem score 3DMark2001SE-18746b!!!
bohužel 2003 zrovna nemám k dispozici.

10.11.2003 20:41:02   0.0.0.xxx 22
zdravim,mam taky tuto kartu a chtel bych ji pretaktovat na takovou uroven jako ty ale uz od 400 mhz na jadre mi to ukazuje zluty trojuhelnicek na jadre,mam to snizit nebo to nevadi.pipelines mi vali vsechny v klidku bez artefaktu,cetl sem ze ji taktujes v nakem antiprotection to je co ?? ja delam vse v low level seting muzes mi nak poradit?jinak zatim mi vali na 405/365 THX a diky
10.11.2003 21:16:22   0.0.0.xxx 22
Promiňte oprava,to by byl sakra hukot jádro na 750Mhz.Správně je: možná by šlo i na 450Mhz.Podle mě je tak maximálka jádro 430 a ty paměti 730 DDR(samožřejmě bez ůprav samotné karty,jako vyšší napětí nebo lepší chlazení )Mám to odzkoušený 3dMark2001 proběhl 10x a bez chyb v obraze.Víc to nemá cenu,poněvadž jeden 3D Mark to zvládne,ale po 3 a více za sebou se zahřeje tak, že při vyšších frekvencích než tyhle to už hazí chybky.Právě si vyrábím malé pasivy na paměti,aby tolik netopila a už na ní ani nešáhnu:-)
10.11.2003 21:18:57   0.0.0.xxx 22
co je ten antiprotectin jak si to vnem taktova???
10.11.2003 21:30:24   0.0.0.xxx 219
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

0 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 0Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.