Hlavní stránka Hardware Grafické karty První recenze: Gigabyte Radeon 9500
První recenze: Gigabyte Radeon 9500
autor: Dudek Jan , publikováno 6.12.2002
První recenze: Gigabyte Radeon 9500
Nejočekávanější grafická karta tohoto roku přichází - je jí Radeon 9500, který přináší DirectX 9 "běžným lidem", tedy těm, kteří si nemohou nebo nechtějí koupit Radeona 9700 Pro. Cena grafické karty s odlehčeným čipem je (či bude) 5000 Kč bez DPH. Technologicky je čip na úrovni nejvýkonnějšího Radeonu 9700. Připravili jsme pro vás jako první v ČR detailní recenzi Radeonu 9500 od Gigabyte. {mospagebreak title=Úvod}

Radeona 9700 Pro netřeba představovat. jedná se v současnosti o 3x "nej" kartu - nejvýkonnější, technologicky nejvyspělejší, ale i nejdražší kartu. Právě to poslední nej odlákalo mnoho nadšenců, kteří by si Radeona 9700 určitě koupili, kdyby nebyl tak drahý. Cena kolem 12 000 Kč hraničí s mrháním peněz - i když dostanete to nejlepší, je možné, že za půl roku koupíte totéž za 60-70% současné ceny (joro: je to smutné ale totéž platí i u jiného HW). Na druhou stranu mnozí věří, že za ty peníze Radeon 9700 skutečně stojí - v české Republice se za dva měsíce, kdy je tato karta k dispozici, prodalo několik set kusů (přesné číslo není známo, protože distributoři informace o prodejích tají), což je na tak drahou kartu nebývalý úspěch. Pravděpodobně se úspěch nových ATI Radeonů 9xxx ještě umocní příchodem nového krále mainstreamu - Radeonu 9500.

Radeon 9500 je dlouho očekávaná odlehčenou verzi Radeonu 9700. Cenově se bude pohybovat v cenové relaci mezi 5000 - 7000 Kč bez DPH v závislosti na tom jestli se jedná o verzi Pro nebo bez Pro. My jsme dostali na otestování verzi "bez Pro", která se také na pultech obchodů objeví dříve - již během následujících dvou týdnů. Verze s Pro se objeví někdy na začátku příštího roku a bude asi o 1000 - 1500 Kč dražší než Radeon 9500 bez přídomku, ale bude také výrazně výkonnější.

Proč firmy jako nVidia nebo ATI dělají odlehčené verze svých špičkových karet? Důvod je prostý, čím levnější je karta, obsahující nové technologie, tím více zákazníků si ji koupí. Podle průzkumů ATI se prodá 8x více karet v cenovém horizontu 6000 - 9000 Kč než v hladině nad 10 000 Kč. V cenové kategorii od 3000 - 6000 Kč se prodá dokonce 32 x více kusů. Co to znamená? Asi si sami umíte spočítat, že pokud měl Radeon 9700 tak velký úspěch, tak Radeony 9500 půjdou úplně na dračku.

Jak se Radeon 9500 liší do Radeonu 9700?

Kromě ceny, která je zhruba 50%, se Radeony 9500 liší zejména zůženou 128-bit paměťovou sběrnicí, díky které se propustnost pamětí dostává na polovinu - zhruba na 8.64 GB/s. Dalším rozdílem charakteristickým pro Radeona 9500 bez Pro jsou pouze 4 pixel pipeline (s pouze jednou jednotkou TMU).

Všechny karty (potažmo čipy) mají plnou HW podporu DirectX 8 a 9, 4x vertexové pipeline a AGP 8x. Díky nízké ceně a nejvyspělejším technologiím je tak ohrožena pozice GeForce 4 Ti 4600 a GeForce 4 Ti 4200, které se mohou zdát ve světle nových Radeonů technologicky zaostalé a předražené.

  Radeon 9700 Pro Radeon 9700 Radeon 9500 Pro Radeon 9500
Frekvence jádra 320 MHz

275 MHz

275 MHz

275 MHz

Frekvence pamětí 310 MHz

270 MHz

270 MHz

270 MHz

Šířka paměť. sběrnice 256 bit

256 bit

128 bit

128 bit

Velikost paměti 128 MB 128 MB 128 MB 64 MB
Počet pixel pipeline 8

8

8

4

Cena 12000 Kč bez DPH

9000 Kč bez DPH

6500 Kč bez  DPH

5000 Kč bez DPH

Dostupnost září 2002

prosinec 2002

leden 2003 prosinec 2002

Všechny Radeony 9700 a 9500 jsou vyráběny 0,15 mikron technologií. Radeon 9700 a 9500 Pro jsou v podstatě totožné čipy, které obsahují 107 miliónů tranzistorů. Pouze Radeon 9500 se liší zásadněji - byly mu odstraněny 4 pixelové pipeline a díky čemu se počet tranzistorů snížil na 70 miliónů.

8 nebo 4 pixel pipeline - jaký je dopad na výkon?

Nelze pochybovat o tom, že si mnozí z vás koupí Radeona 9500 - je to skvělá grafická karta. Určitě se ale mnoho z vás bude rozhodovat, jestli volit Radeona 9500 Pro s 8 pixel pipeliny (chvíli si ještě počkat) nebo Radeona 9500 bez Pro (koupit ještě pod stromeček) s 4 pixel pipeliny. Musím důrazně upozornit, že Radeony mají pouze 1 TMU na pipeline (nVidie mají 2 TMU na pipeline), což v případě 4 pipelinů Radeony znevýhodňuje - ale kde a jak moc?

DirectX 9 počítá s tím, že pro správný chod her, založených na tomto rozhraní, bude vyžadována karta s 8 pixel pipeline. To znamená, že Radeon 9500 jen částečně odpovídá DirectX 9 - všechny grafické featurky (128-bit barevná preciznost) podporuje, ale hry DX8 / DX9 na něm mohou být o dost pomalejší. To platí i pro složité DirectX 8 hry, které budou obsahovat hodně textur či vysoký fillrate (např. Code Creatures nebo Nature) - zde bude Radeon 9500 bez Pro pokulhávat. Přesto ve starších DirectX 7 hrách, kterých je dnes většina, bude Radeon 9500 jen o něco málo pomalejší než Radeon 9500 Pro.

Vyplatí se počkat na Radeona 9500 Pro? V každém případě - Radeon 9500 vám dnes pojede skvěle, ale v budoucnu byste mohli narazit. Osm pipeline bude nutností!

{mospagebreak title=Gigabyte Radeon 9500 (řada Maya II)}

Díky společnosti Gigabyte se do našich rukou dostal Radeon 9500 (bez Pro) z řady Maya II. Karta je charakteristická svým červeným PCB designem a pozlaceným chladičem. I v případě Radeona 9500 musíme ke grafické kartě připojit napájecí kablík, jinak nemůžeme kartu provozovat.

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

Grafická karta má pouze 64 MB (všechny Radeony 9500 budou jen ve verzi s 64 MB), což snižuje na jednu stranu cenu karty, ale do budoucna to může být opět handicap. Radeon 9500/9700 je obecně první řadou, u které můžu bez váhaní říct, že se 128 MB verze vyplatí.

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

PCB design karty je totožný s Radeonem 9700 - liší se pouze absencí 4 BGA paměťových modulů. Důvodem je právě velikost pamětí - 64 MB.

Z hlediska kvality 2D je karta 100 % shodná s Radeon 9700, což znamená 2x 400 MHz RAMDACy s možností zobrazit 10 bit odstínů na jeden kanál.

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

Gigabyte vybavil svůj Radeon krásným pozlaceným chladičem, který je bohužel poměrně hlučný. Naštěstí Gigabyte bude k řadě Radeonů 9500 dodávat novou verzi tweakovacího programu V-tune, který umožní regulovat rychlost otáček aktivního chladiče. I přesto se v tomto ohledu nemůže Gigabyte vyrovnat tichým (26,5 dB) Herculesům s měděným chladičem.

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

Úspory vedly ke zvolení levnějších paměťových modulů od Hynixu, které by se však nijak výrazně neměly svou kvalitou lišit oproti Samsungům 2.8 používaných na Radeonech 9700 Pro. Paměťi na Radeonu 9500 bez Pro jsou 3.6 ns, což odpovídá taktu 275 MHz (oficiálně jsou paměti taktovány na 270 MHz). Více informací o pamětech - zde.

Bundle

První recenze: Gigabyte Radeon 9500První recenze: Gigabyte Radeon 9500První recenze: Gigabyte Radeon 9500První recenze: Gigabyte Radeon 9500

Gigabyte má největší bundle z výrobců ATI karet. V řadě Maya II naleznete kromě instlačního CD s V-tunerem tyto hry a programy:

  • Serious Sam
  • Rune
  • light verzi Oni a 4x4 Evo
  • Power DVD XP - plná verze spodporou Dolby Digital AC-3 5.1 i Dolby Surround II

V tomto bodě jsou karty od firmy Gigabyte o trochu lepší než od Herculesu, který má pouze jednu hru - Morrowind. Druhou otázkou je, zdali není nejlepší RPG tohoto roku lepší než více průměrných her.

Overclocking

Gigabyty jsou nejlépe přetaktovatelné Radeony, protože mají sice nejhlučnější, ale také nejúčinnější chlazení (a pravděpodobně je zvýšeno i lehce napětí jádra).

Na přetaktování lze použít přibalený program V-tune. Osobně bych spíš doporučil Rivatuner RC12 nebo Powerstrip.

Jádro je, až na menší počet pipeline totožné s Radeonem 9700 (tušili jsme, že ho budeme moci podobně přetaktovávat), standardní frekvence karty jsou 275MHz (core) /540MHz (mem). Náš kousek šel, co se týče taktu grafického čipu, o dost nad to, čeho jsme dosáhli s Radeonem 9700. Jádro se nám povedlo přetaktovat na neuvěřitelných 405 MHz (100 % stabilně). Čtete správně! Několikrát jsme dokonce tento takt ověřovali pomocí testu High Polygon Count v 3DMarku 2001, který závisí na taktu jádra. Jen pro srovnání - s použitím jednoho světla jsme se dostali na hodnotu 80 MTriangles, a s osmi světly na 19 MTriangles.

Paměti Hynix 3.6 ns šly přetaktovat na 320 - 330 MHz. Abychom se vyhnuli sebemenším grafickým anomáliím, zvolili jsme pro testy rychlost pamětí 320 MHz (640 MHz DDR).

Cena grafické karty

Dobrá zpráva pro všechny příznivce ATI. Radeon 9500 bez Pro není žádný výkonnostní zázrak, ale námi testovaný Gigabyte 9500 s 64 MB pamětí stojí koncově 5350 Kč bez DPH - touto cenou se již blíží na úroveň GeForce 4 Ti 4200.

Zhodnocení Radeonu 9500 od Gigabyte

Gigabyte nás mile překvapil - zpracováním karty, bundlem a hlavně přetaktováním. Bohužel hlasitost chladiče je vyšší. V ČR není Gigabyte příliš známý. Preferují se značky Hercules (česká ATI špička) nebo Sapphire. Gigabyte kvalitou odpovídá Herculesu, jen má hlučnější chlazení, ale na druhou stranu zase účinnější. Gigabyte je ale v každém případě výrazně lepší než Sapphire, který toho zdaleka tolik nenabízí.

O Gigabytu si dovolím tvrdit, že se jedná o nejlepší Radeon 9500, protože Hercules nebude karty bez Pro vůbec vyrábět a vrhne se rovnou na zajímavější Radeony 9500 Pro.

{mospagebreak title=Testy - 3DMark 2001}

Testovací konfigurace

Procesor Intel Pentium 4 2,4 GHz, 133 MHz FSB
Základní deska Asus P4PE, čipset i845PE
RAM 256MB OCZ DDR SDRAM PC3200 CL2
VGA karta Hercules Radeon 9700 Pro, 128MB DDR
Gigabyte Radeon 9500
Gigabyte Radeon 9500 oc. 405MHz/320MHz

Leadtek GeForce 4 Ti 4600
Gainward GeForce 4 Ti 4200 128 MB
harddisk Maxtor DiamondMax 9
OS Windows XP Professional, DirectX 8.1b
ovladačezákl. desky Intel Chipset Driver v 4.00.1013
VGA Drivers nVidia Detonator 41.09 WHQL Candidate
ATI Catalyst 2.4

Čtenáři nás upozorňují, abychom při testování grafických karet nepoužívali to nejlepší, co je k dispozici (deska s RDRAMy, 2,8 GHz P4), ale abychom vybírali sestavu, která kartě sedne na míru.

Pro testování Radeona 9500 jsme zvolili 2,4 GHz P4, která je ve své třídě nejzajímavějším procesorem a základní desku s čipsetem PE, který si díky velké přetaktovatelnosti určitě získá příznivce a jedná se o daleko masovější záležitost než jsou RDRAMy. Takt pamětí jsme zvolili 333 MHz a časování 2-3-3-6. Sestava pracovala v nepřetaktovaném stavu a plně odpovídala specifikacím, které jsou udávané výrobci.

U Anti-Aliasingových testů jsme použili nastavení 4x a anisotropické filtrování 16x u ATI a 64-tap u nVidie. V případě grafů jsou výsledky v anti-aliasingu zobrazeny plnou čarou a bez anti-aliasingu šrafovanou čárou. Rozhodli jsme se zařazovat ne-antialiasingové výsledky do testů z důvodu lepší představy perfromance dropů při zapnutém anti-aliasingu.

Pokud zvažujete koupi nového počítače či upgrade doporučujeme zvolit sestavu podobné te naši v kombinaci s Radeony 9500 a 9700.

3DMark 2001 - základní testy

Předkládáme vám kompletní výsledky v 3DMarku - vše testováno v default nastavení výjma rozlišení. Pro lepší přehlednost jsme zvolili tabulky, ale všude jinde se v testech setkáte s grafy.

1024x768

  Radeon 9700 Pro Radeon 9500 Radeon 9500 over. GeForce 4 Ti 4600 GeForce 4 Ti 4200
Celkové skóre 13665 10177 12178 12232 10642
Car Chase Low Detail 175,2 131,3 170,0 173,0 164,7
Car Chase High Detail 59,3 59,0 59,1 54,3 56,7
Dragothic Low Detail 265,3 167,2 215,9 227,1 174,1
Dragothic High Detail 142,7 97,6 129,1 123,0 102,0
Lobby Low Detail 182,5 156,7 172,6 167,4 155,3
Lobby High Detail 77,3 74,8 77,4 74,8 72,2
Nature 92,6 49,9 64,1 75,8 54,2

 1280x1024

  Radeon 9700 Pro Radeon 9500 Radeon 9500 over. GeForce 4 Ti 4600 GeForce 4 Ti 4200
Celkové skóre 11708 7396 9183 9981 8150
Car Chase Low Detail 153,7 98,7 132,0 156,6 129,0
Car Chase High Detail 58,0 52,6 57,1 53,4 53,2
Dragothic Low Detail 204,2 107,7 137,5 162,2 118,9
Dragothic High Detail 124,2 69,5 91,9 99,1 79,1
Lobby Low Detail 169,1 106,9 133,5 142,3 117,1
Lobby High Detail 76,4 59,9 69,1 68,5 59,2
Nature 63,3 31,1 39,6 47,5 33,5

1600x1200

  Radeon 9700 Pro Radeon 9500 Radeon 9500 over. GeForce 4 Ti 4600 GeForce 4 Ti 4200
Celkové skóre 9903 5338 6750 8138 6202
Car Chase Low Detail 133,4 73,5 96,7 129,5 96,6
Car Chase High Detail 57,8 43,1 51,9 51,8 48,1
Dragothic Low Detail 157,3 73,3 92,4 121,2 83,6
Dragothic High Detail 100,8 51,0 66,2 79,6 60,6
Lobby Low Detail 145,1 69,8 89,3 117,3 85,1
Lobby High Detail 72,6 43,3 53,2 58,1 45,6
Nature 46,1 21,3 27,0 33,4 23,2

Radeon 9500

  • Radeon 9500 v 3DMarku (celkové skóre ve všech rozlišení) zaostává zhruba o 10 % za GeForce 4 Ti 4200
  • V Nature Radeon 9500 má ve všech rozlišeních o 10 % nižší výsledky než GeForce 4 Ti 4200
  • Vyšší rozlišení Radeonu 9500 příliš nejdou - 1024x768 o 5 % slabší než Ti4200, 1280x1024 o 10 % slabší než Ti 4200 a 1600x1200 o 15 % než TI 4200.

Radeon 9500 oc. 405 MHz/320MHz

  • Přetaktovaný Radeon 9500 je celkově o 10 % pomalejší než Ti4600 a o 10 % rychlejší než Ti4200.
  • V Nature je overclock Radeon 9500 o zhruba 20 % pomalejší než Ti4600 a na druhou stranu o 20 % rychlejší než Ti4200.
  • V nejnižším rozlišení je přetaktovaný Radeon 9500 na stejné výkonnostní úrovni jako Ti 4600. S vyšším rozlišení se propadává až je zhruba o 20 % pomalejší v 1600x1200. Ti 4200 si i v nejvyšším rozlišení udržuje 10 % od těla.

Dragothic Low Detail, Anti-Aliasing 4x, 1024x768x32

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

  • Všechny Radeony 9500 porazily na hlavu nVidie!
  • Radeon 9500 je o 15 % výkonnější než Ti 4600 a oc. Radeon 9500 je dokonce o 32 % výkonnější.

Dragothic je složitá scéna s velkým počtem trojúhelníku, ale není příliš náročná na fillrate. Radeon 9500 silně profituje s 4 vertexových pipeline na vysoké frekvenci.

Nature, Anti-Aliasing 4x, 1024x768x32

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

  • Díky pouze 4 pipeline (a tedy pouze 4 TMU) byly v Nature poraženy Radeony 9500.
  • Ti 4200 je o 30 % výkonnější než přetaktovaný Radeon 9500 a o 50 % (!) než Radeon 9500 na standardní frekvenci.

V Nature s AA se obzvlášť projevuje absence 4 pipeline - scéna je i tak náročná na fillrate (zejména díky trávě), přidáním anti-aliasingu se výkonnostní nároky se ještě zvyšují a pro Radeony 9500 "bez Pro" to znamená katastrofu.

{mospagebreak title=Unreal Tournament 2003}

V UT2003 jsme použili standardní benchmarkovací skript (prográmék), který se nachází v adresáři System, měří výkon v botmatch a flyby (mapy Antalus/Asbestos). Výsledné hodnoty zprůměrňuje.

Flyby

1024x768
První recenze: Gigabyte Radeon 9500
1280x960
První recenze: Gigabyte Radeon 9500
1600x1200
První recenze: Gigabyte Radeon 9500

Radeon 9500

  • Radeon 9500 je v nižším rozlišení o 20 % pomalejší než Ti 4200 a v nejvyšším ztrácí dokonce až 30 %.

Radeon 9500 oc. 405 MHz/320MHz

  • Přetaktovaný Radeon 9500 je celkově o 15 % pomalejší než Ti4600 v 1024x768 a až o 35 % v 1600x1200.
  • Oproti Ti 4200 je asi 0 (ve vyšších rozlišeních) - 10 (v nižších rozlišeních) % výkonnější.

Flyby je podobný případ jako Nature - velké nároky na fillrate.

Botmatch

1024x768
První recenze: Gigabyte Radeon 9500
1280x960
První recenze: Gigabyte Radeon 9500
1600x1200
První recenze: Gigabyte Radeon 9500

Radeon 9500

  • Výkon je víceméně shodný s Ti 4200. Jen v 1600x1200 je 5 % propad.

Radeon 9500 oc. 405 MHz/320MHz

  • Výsledky jsou totožné s Ti 4600.

Botmatch je mnohem reálnější benchmark než Flyby. Lepší výsledky Radeonů 9500 lze odůvodnit nižším nárokům na fillrate a větším počtem trojúhelníků díky bojujícím botům.

UT2003 Flyby Citadel, Anti-Aliasing 4x, 1024x768x32

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

  • Radeon 9500 je o 15 % výkonnější než Ti 4200
  • Přetaktovaný Radeon 9500 je o 15 % výkonnější než Ti 4600

UT2003 Botmatch Citadel, Anti-Aliasing 4x, 1024x768x32

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

  • Radeon 9500 je o 25 % výkonnější než Ti 4600 a přetaktovaný Radeon 9500 je dokonce o 45 % výkonnější.

UT2003 Flyby Citaldel, Minimální počet snímků, Anti-Aliasing 4x, 1024x768x32

Pro všechny náruživé hráče počítačových her je hodně důležité, aby grafická karta dosahovala co možná nejvyšší minimální framerate. Grafické karty sice dosahují vysokých průměrných hodnot, ale někdy se můžou přiblížit těsně k nule, což v 3D akci může znamenat smrt.

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

Odhalili jsme slabinu Radeonů 9500 - nedosahují tak vysokého minimálního frameratu jako nVidie. Nepřetaktovaný Radeon 9500 dosahuje poloviční framerate co GeForce 4, přetaktovaný minimální framerate vyrovnává, ale nedokáže překonat ani Ti 4200. V anti-aliasingu je minimální framerate katastrofa, protože Radeon 9700 se dostal pod Ti 4200.

{mospagebreak title=Code Creatures}

1024x768
První recenze: Gigabyte Radeon 9500
1280x1024
První recenze: Gigabyte Radeon 9500
1600x1200

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

  • Code Creatures je pohromou pro Radeony 9500
  • Přetaktovaný Radeon 9500 je o 20 - 30 % pomalejší než Ti 4200
  • Radeon 9500 je o 40 - 50 % pomalejší než Ti 4200

Code Creatures, Anti-Aliasing 4x, 1024x768x32

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

  • Výkonnostní rozdíl se v anti-aliasingu zmenšuje díky velkému počtu trojúhelníků ve scéně.
  • Radeon 9500 je pouze o 30 % pomalejší než Ti 4200 a přetaktovaný o 15 %.

{mospagebreak title=Return to Castle Wolfenstein}

1024x768
První recenze: Gigabyte Radeon 9500
1280x1024
První recenze: Gigabyte Radeon 9500
1600x1200
První recenze: Gigabyte Radeon 9500

  • Radeon 9500 je ve Wolfensteinovi zhruba na stejné výkonnostní úrovni jako Ti 4200
  • Přetaktovaný Radeon 9500 zaostává v nejvyšším rozlišení o 10 % za Ti 4600.

Wolfenstein, Anti-Aliasing 4x, 1024x768x32

První recenze: Gigabyte Radeon 9500

  • V anti-aliasingu Radeony opět bodovaly
  • Radeon 9500 je na úrovni GeForce 4 Ti 4200
  • Přetaktovaný Radeon 9500 dokonce překonal 9700 Pro, ale spíše se bude jednat o chybu metody. Obě karty zde už brzdí procesor.

{mospagebreak title=Shrnutí výsledků a závěr}

Jak si na tom celkově Radeon 9500 výkonnostně stojí?

  • Radeon 9500 je zhruba o 10 % pomalejší než GeForce 4 Ti 4200 v DirectX 7 a zhruba na stejné úrovni v OpenGL.
  • Radeon 9500 má velmi silnou vertexovou jednotku. Složité scény (High-detail) bez velkého počtu textur nedělají kartě problémy.
  • Největším problémem Radeonů 9500 bez Pro je velký počet textur a náročnost na fillrate. Výsledky v Nature a Codecreatures jsou špatné.
  • Výsledky v anti-aliasingu hrají do karet Radeonům 9500 - zejména ve starších hrách. Zde zahanbí i GeForce 4 Ti 4600.
  • Na druhou stranu náročné scény s mnoha texturami znamenají pro Radeona 9500 smrt.
  • Přetaktováním se Radeon 9500 přibližuje GeForce 4 Ti 4600.

Závěr - počkat či nepočkat?

Radeon 9500 bez Pro je kuriózní karta, která se perfektně hodí na hraní starších a dnešních her. Hry blízké budoucnosti (joro: hry typu "členství v EU") jí však budou dělat problémy -  mluvíme-li tady o hrách s plným využitím DirectX 8, natož pak DirectX 9. Kdyby firma ATI nepřipravovala Radeona 9500 Pro, tak bych tuto kartu s chutí doporučil. Cenový rozdíl oproti Ti 4200 je asi 500 Kč a výkon v anti-aliasingu je perfektní. Jenže Radeon 9500 Pro je více než reálný. Vyplatí se na něho v každém případě počkat a připlatit. Investice 1000 - 1500 Kč navíc se vám v budoucnu určitě vrátí, protože Radeon 9500 bez Pro bude v té době pouze na úrovni GeForce 4 Ti 4200 s rychlým anti-aliasingem (pouze ve starých hrách).

Někteří do Radeona 9500 přesto půjdou. Chyba to určitě nebude. Radeon 9500 špatnou kartou rozhodně není, ale 4 pipeline je zásadní handicap do budoucna. Tuto kartu berte jako předkrm a ukázku toho, jak by se nVidia měla strachovat o svou pozici na trhu. Radeon 9500 Pro bude bestsellerem. Vyplatí se na něho počkat!

 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
6.12.2002 05:48:13   0.0.0.xxx 01
Diky za dobry clanek, dost mi pomohl pri rozhodnuti
6.12.2002 06:03:18   0.0.0.xxx 11
clanok je dobry,
ale CO JE S FOROM NA WWW.OVERCLOCKING.CZ???
6.12.2002 06:14:58   0.0.0.xxx 11
Karata ma slusnej OC potencial z 275 na 405 je tomu opravdu tak? Jinak je jasne ze se vypalti pockat na verzi s PRO. S forem na OC.cz no co by zase normalni vypadek
6.12.2002 07:37:00   0.0.0.xxx 11
Ahoj lidi. Super recenzička, konečně pořádná volba výrobce (Gigabyte!!!),jen doplňuji, že Gigabyte má svoji špičku i mezi modely Radeon 8500 a Radeon 9000. Jen u verze 9700 vyjde Hercules lépe. V průměru ale, si troufám tvrdit, že je to nejlepší Powered by ATI producer u nás.Škoda jen, že tak mizerně dostupný. Sám osobně vlastním malý sqost Radeon 8500 DeLuxe, v pořadí čtvrtá ATI powered(Hercules,Sapphire,Jetway) a tenhle je prostě všechny převyšuje rozdílem ligy. A teď k výsledkům testů 9500: docela bych uvítal porovnání právě se svým předchůdcem, Radeonem 8500 Gigabyte. Vypadá to, že výkon 9500 není o moc vyšší než u ní. Takže se určitě nevyplatí měnit 9500 za 8500 .... moc bychom si nepolepšili. Argument, že R8500 nepodporuje Dx9 a AGP8x rozhodně neobstojí, jelikož v době, kdy se budou tyto technologie konečně plně využívat už budou tyto karty vykopávkami. Pro ty, kdo mají před upgradem a méně peněz je R9500 sqelá volba,stejně tak ale i nadupaný R8500 třeba se 128MB - samozřejmě Gigabyte žejo. Pro nás ostatní zůstává počkat na slevnění 9700Pro .... vo tom není pochyb. Bye all.... super článek páni autoři ...
6.12.2002 07:55:40   0.0.0.xxx 11
A ja myslel, ze DX9 je teprve u RC1...
6.12.2002 08:17:47   0.0.0.xxx 11
Dobrej článek. Jinak 9500 mě trochu zklamala začíná to připomínat MX od NVIDIE. Rozhodně bych počkal na PRO
6.12.2002 08:22:39   0.0.0.xxx 11
pekny clanek. Kvalita PCT se zveda velmi rychle nahoru.
6.12.2002 08:46:51   0.0.0.xxx 11
zdravicko,mam vyse zminovaneho Athlona na desce Soltek 75-DRV4 a 256MB DDR Kingmax.Bude mi sestava moc brzdit Radeona 9500pro?? Je treba kaufnout dalsich 256mb ram? dik za pripadne rady...{krome tech,at si koupim P4 2,8 a Rimmy k tomu :-) }.
6.12.2002 09:26:35   0.0.0.xxx 11
Myslim,ze nijak vyrazne ti jej brzdit nebude. Co se tyce pameti,tak pokud hodne hrajes hry (a asi ze jo,jinak bys' o takove karte neuvazoval), tak tech 256MB je opravdu malo.
6.12.2002 09:34:38   0.0.0.xxx 11
Jam můžete na testování použít STARÉ ovladače na nVidii v testech..... ????? To vůbec nechápu.... Ten kdo dělal tento test je určitě fanda ATI. Nové detonátory 40.xx nebo 41.09 jsou sakra rychlejší než vámi použité "nVidia Detonator 31.09 WHQL Candidate" a nejsou náhodou ATI Catalyst 2.4 nejnovější?????

Já osobně pokud použiju 40.72 mám o 1000 bodů více v 3D Marku.

Můj výsledek je momentálně 10.213 bodů na ASUS Ti 4200 deluxe 128MB na XP 1700+ (260/550), a kamarád 10.350 bodů na Inno Ti 4200 64MB (250/500) na XP 2000+ Použité ovladače 41.09.
.....a co vy.... na Pentium 4 2,4GHz "jen" 10642 !!!!!! BRUTUS.... jak to můžete srovnávat....

to sem zase někam jednou vlezl..... :-( přidělejte alespoň ještě test s novými detonatory 40.72 nebo 41.09 díky

a ještě maličkost ..... jak můžete srovnavat přetaktovaného Radeona 9500 s nVidiema, když ani Ti 4200 a Ti4600 nepřetaktujete.... :-((((
6.12.2002 09:47:02   0.0.0.xxx 11
ty si vazne trouba (nic ve zlem) tohle je JASNE RECENZE R9500 ne GF4 proto pretaktovali jen R9500 aby lidi vedeli co muzou cekat to same muzu rict proc nepretaktovali R9700Pro.... co se tyka ovladacu to mas pravdu ale i tak kdo si dneska koupi nvidii j/k
6.12.2002 09:48:23   0.0.0.xxx 11
pro neznale j/k = just kidding abych se vyhnul trapnym kecum od nvidia fandu
6.12.2002 09:51:52   0.0.0.xxx 11
Zde je videt jasna autorova fascinace raidatorem 9500.Uvadi cenu 5000-7000 bez DPH coz bude asi tak 6500 az 8500 s DPH.Ale to ze Gf 4200 jde koupit za 4000-4500 i! s DPH to uz nevidite,ten rozdil ve vykonu zase neni buhvijak velky abych musel priplacet skoro jednou tolik za nejakeho radeona.
A propo,co takhle pretaktovat GF 4200 nebo 4600?To uz by ten Radeon tak dobre nevysel, co pane Dudku?Je sice pekne ze brutalne pretaktovany radeon9500 prekonava gf4200 bez overclocku ale zkuste pretaktovat i gf4200 a to uz takova slava od ATI nebude co?
Zkuste se nekdy zamyslet nad objektivnosti testu a kdy neco taktujete tak porovnavejte vsechny karty pretaktovane aby to bylo fer.Zdar
6.12.2002 10:17:39   0.0.0.xxx 11
Testovali jsme nejnovejsimi Detonatory 41.09 WHQL Candidate. Jen místo 4 byla 3. Moc se omlouvám, chybička byla opravena

Jinak nedivte se, že mate tak dobre vysledky v 3DMarku, kdyz mate GeFoce 4 Ti 4200 Deluxe od ASUSu, která je taktována na 250/550, tedy víceméně jako Ti 4400. My jsme meli k dispozici pouze GeForce 4 Ti 4200 128 MB (250/444) od Gainwardu. Proto se mohou zdat vase vysledky lepsi, ale myslim, ze se to nijak vyrazne lisit nebude,

Jinak nVidiim nenadrzujeme, zasadne ne. Na tema pretaktopvani vam uz tady odpovedeli.
6.12.2002 10:20:14   0.0.0.xxx 11
:-)
6.12.2002 10:27:33   0.0.0.xxx 11
V podstate souhlasim s timto nazorem.Clanky pana Dudka se mi zdaji povicero znacne nadsazene s chtivosti po radoby bombasticnosti a objektivita porovnavanych vyrobku je znacne mala.Neubiram ze R9500 je dobra karta,ale jeji proklamovana cena je dosti znacna na to co umi(navic ji dvorni dovozce http://www.elap">www.elap.cz jeste nema ani v ceniku).Umi hardwarove DX9,ale hry kdyz pomineme ze nejsou,tak hlavne karta v DX9 nestiha :-))) .Pak ta min. framerate :-((...to je to co na hrach nesnasim,sice i Nvidia neoslnila...ale je lepsi tam mit za stejnou cenu cca 20FPS(GF4Ti4600) nezli 5-6fps(R9500).Ovladace taky stare jak metuzalem(ano,Nvidia si "pridava" v 3D marku,ale presto jsou posledni WHQL tudiz se maji pouzit).....mohl bych pokracovat,ale uteklo by to podstatne a tim je ona radoby BOMBASTICNOST clanku ume skryta mezi radky a prosvitajici napovrch v nadpisech.... .:-(((((
6.12.2002 10:53:38   0.0.0.xxx 11
Recenze, je recenze, to znamená recenze, nebo-li recenze, v každém případě však recenze. Test je něco jiného, test je test, nebo-li test, maximálně však vždy jen test. Crrrrrrrr. Už ses vzbudil....?? Podle tvé logiky výběru karty, je ideální kup GF3Ti200 (pokud by tedy byly řádně dostupné) .... nadávej prosím výrobcům, že zbytečně vyrábí zbytečné karty, které jsou zbytečné, zbytečně vyhazují do zbytečna peníze, které mohli poslat nám, abychom si mohli koupit zbytečné karty ... :-))) "j/k" jde docela dobře přeložit taky jako: "jsi penis" (po slovensky)... proč si to neříci narovinu pokrytci ...
6.12.2002 10:54:53   0.0.0.xxx 11
Mno a kdyz k tomu pripoctu ze u GF4 nebyl pouzit podobne kvalitni, ale rychlejsi Quincunx AA, tak je to jeste jasnejsi... to by pak mily Radeon ztracel na nepretaktovanou Ti4200 uplne ve vsem a to se do takove oslavne recenze prilis nehodi, ze...
Mno a za druhe, ve vetsine her pokud nepouzivate bud nizke rozliseni nebo nizsi detaily neni na AA vhodna ani jedna z techto karet, takze... 9500 si, zvlast za tu cenu, nechte, diky... ))
6.12.2002 11:01:35   0.0.0.xxx 11
Penečku kde pořád vidíte to diskriminování Nvidie ...?? Tohle je jen recenze a ukázky možností novinky na našem trhu, značky, která patří k nejdražším. Máváš tu cenou, nějak si nevzpomínám, že by někdy nějaká novinka od Nvidie takovéto kvality a schopností měla takovouto cenu. Vidia se dostala na tuhle cenu až pod tlakem Radeonů po více než půlroce. přesto tě znovu opravím, tohle není test ale recenze ... Arr iiii siiii iiii en zit iii .... kapišto? Nikdo tady schopnosti a výkony GF4 nezesměšňuje ani nepoškozuje. Tak s tou paranojou jdi do kitek ....
6.12.2002 11:04:11   0.0.0.xxx 11
Hele Danny, kazdej ma svoje, Nechtej abych se podival po webu a nasel nejakej zkorumpovanej test na Nvidii .Cetl jsem tento clanek z pohledu obou stran jak ATI tak NVIDIe a je to velice pekne.Ohledne pretaktovani, byl to test na Atiny a dukaz ze jdou pretaktovat atd.
Nebud priste zaslepenej svoji kratkozrakosti , atd/at si to kazdy domysli sam/
6.12.2002 11:08:07   0.0.0.xxx 11
to se to skripe zubama co? kdyz Vam Atina dava naprdel co !!!!!
Odjakziva se honite za nesmyslama, pritom je to jen obchod !!!
6.12.2002 11:27:50   0.0.0.xxx 11
Ne, TAHLE atina nvidiim na prdel rozhodne nedava... a uz vubec nevidim duvod ke skripani zubama
6.12.2002 11:33:57   0.0.0.xxx 11
Mé zkušenosti ATI začaly již s kartou RAge Pro 128 4MB a od té doby jsem vysřídal několik grafických karet Ati a mé zkušenosti téměř se všemy modeli byly naprosto shodné - hodiny a hodiny na internetu stahování ovladačů reinstalace windows a spousta nadávek.V případě ATI se mnohdy jedná o skutečně vydařené modely po stránce hardware bohužel ovladače většinou pokulhávají.
6.12.2002 11:40:39   0.0.0.xxx 11
Ja som mal so svojou Ti4200 asi nejakych 12500, tusim 290/580, procak AthlonXP1600+, ale 10.5x160 myslim. Co ma vtedy dost potesilo :-)) Zvysovanie rychlosti pamati ale co som postrehol malo dost maly efekt. Najefektivnejsie bolo zvysit rychlost procaku/alebo FSB a rychlost GFU.
6.12.2002 11:40:40   0.0.0.xxx 11
Ano přiznávám občas problémy s ovl. nastali ale Ati se polepšili.osobní dojmy byli vždy dobré.AŤ ni neříkají Nvidiisti že také stále neaktualizují jejich Detonátory.Každý měsíc potkávám na webu NEW !!! detonator.Takto často čipy Nv. nevidává.
CO?
6.12.2002 11:47:53   0.0.0.xxx 11

:--)))Ale ja vyrobcum vubec nebranim,jen at si Ty svoje osekavky vyrabeji dal,jen se pozastavuji nad testem/recenzi(ono se da slovickarit s pojmy i dal,jestli je Ti Vetrelce libo...:-) ),ktera je psana v duchu bombasticnosti a jejiz napln v mnoha ohledech nesplnuje realitu a tou je vykon/kvalita a v neposledni rade i tolik omylana vyhodnost koupe(spis nedostupnost a nevyhodnost koupe).To ze R9500 je urcen pro nadsence znacky ATI a dalsi jiste pocetnou skupinu kupujicich je fakt,ale nezlobte se na me,precijen dat cca 7tis.s DPH za kartu ktera je zhruba stejne vykonna jako proverena karta za cca 4500Kc s DPH(GF4Ti4200,elap,tsbohemia...) .Na R9500 bylo zajimave DX9 a o chlup lepsi kvalita obrazu s mnohem lepsim AA(lepsim vuci GF4/FPS).DX9 je jak se v clanku(chceteli povasem recenzi,ne testu:-) )doctete vcelku pase(proste na DX9 nema potrebny vykon),dale AA je fajn ale spise na starsi hry v budoucnu stejne malo vyuzitelna(budoucnost je cca 6-15mes vazeny Vetreloidni slovickari :-) ).Pak cena je i za novinku dosti nekrestanska,snad do 2-3mesicu spadne na uroven velice lehce nad GF4Ti4200 a pak se muzeme zamyslet dale.


PS:Ano,koncem leta byla GF3Ti200 z meho pohledu nejlepsi volbou,ale klidne bych sahnul i po ATI(R9000/R900pro),jenze si prilis dobre uci od sveho ucitel(Nvidia) a jak tak koukam zak predstihl sveho mistra....aspon co se tyce uvadeni osekanych karet.....:-(((.


PPS:Trosku to vidim ze sveho gamesnickeho pohledu,jiste se najde nejaka ficurka pro developerz z DX9 ci CAD/CAM......jenze tam spis Matrox :-) .


PPS:I tak drzim vsem palce at ceny tlaci dolu konkurence,stejne se me zda ze od nastupu 3DFx se jedna o tezky kartel vyrobcu (Nvidia,ATI,Matrox...) :-(

6.12.2002 11:53:21   0.0.0.xxx 11
Nové detonátory se sice objevují, ale u detonátorů se jedná pouze o vylepšování.U ATI o nahrazování nefunkčního, nebo polofunkčního polotovaru !!!!!!
6.12.2002 12:15:33   0.0.0.xxx 11
No nemusím šahat ani moc do minulosti, reinstaloval jsem systém a v Pecku byla TNT2 stahnul jsem detonator a bylo to v P....i musel jsem začít znovu.
MRSK !!! Všechno má svoje, opakuju je to jenom Bussines !!!!!!!
6.12.2002 12:48:35   0.0.0.xxx 11
hele tak uz toho mam dost snesu hodne si vazne takovy idiot nebo jenom cekas az nekomu prasknou nervy jako me a pak si tu budes delat srandu?

1. ATI ma uz ovladace v poradku....
2. Nvidia vydava ovladace ze stejneho duvodu jako ATI aby opravila bugy

takze asi tak...
ono napsat 100% bezbugove ovladace na vsechno nelze si to uvedom a tvrdit vylepsovani polotovaru lol? tak mi pak rekni proc nemam zadne problemy s hrama? a mam ati... uz se proboha prober nesjme v roce 2000 kdy ati srala na ovladace...
6.12.2002 13:16:44   0.0.0.xxx 11
presne 256 je pre hry fakt malo... UT2k3, battlefield, spearhead, mafia, to vsetko ti bude sekat koli swapovaniu
6.12.2002 13:24:21   0.0.0.xxx 11
O jaké bombastičnosti to tu pořád meleš?? Až na pár vyjímek ve všech testech je R9500 pomalejší než ty vaše vidle a nikdo to tam nepopírá, naopak, je to barevně na bílém. Celkové doporučení vyzní spíše ve smyslu počkat, pro ty, co chtějí nadstandartní výkon. Technologicky je karta (bohužel pro vidláky) lepší než GF4, za to taky nemůžem a o současné ceně se nebudeme bavit. Gigabyte je špička ledovce - srovnej ji z cenou luxusní GF4/4200, značku si vymysli sám. Jakmile se s nima zaplaví trh různými značkami, pak uvidíš ten tanec s cenama, "sračkovej" R9500 koupíš o dost levněji, čili za ceny kterými se oháníš u té vidle. Kurňa je to recenze novinky - resp. nového modelu nižší střední třídy .... tak vo co gou ...?? Zkus tedy nastínit, jak by to mělo vypadat(recenze R9500), abys byl spokojen ... třeba nám fanATIkům to konečně dojde a skočíme po vidlích taky ...
6.12.2002 13:28:01   0.0.0.xxx 11
Já vlastním Radeon 8500 series asi půl roku. ještě jsem se nepotkal s žádným problémem zapříčiněným ovladačem. Sem tam se něco nezvykle nastavuje, ale vše perfektně funguje. Ano, v loni a ještě později to "prý" bylo slaboučké, ale teď ...?? Už byste si mohli najít jinou výmluvu. Např. že ATI vokopčila vod Vidlie způsob distribuce, to tutově zabere :-))
6.12.2002 13:29:36   0.0.0.xxx 11
pred casom som si kupil 9700pro, karta robila problemy, battlefield nesiel vobec spustit, hry zamrzali po par minutach...skusal som vsetko mozne , nakoniec som siel kartu vratit a kupil som G4ti4600. perfektne vsetko slo, samozrejme bezchybne. Nedavno sa naskytla prilezitost G4 vyhodne predat, tak som si povedal ze vyskusam toho radeona este raz, ak to bude zas na CENZURA tak zas vratim a pockam na grforce Fx. Avsak tato radeonka uz ide uplne v pohode ,presne ako geforcky. 14500v 3dmarku.stabilita 100% rychlost super,v kvalite 3d obrazu ale nevidim nijako lepsi obraz, je asi porovnatelny. Trochu ma na radeone stve ze ked prestava stihat tak seka nerovnomerne ,geforcka sekala ale bolo to rovnomerne takze sa to este dalo v urcitych situaciach.Vysledok ale je ze som r9700pro spokojny. A to som este ani nezacal pretaktovavat...
6.12.2002 13:31:05   0.0.0.xxx 11
Vysledok ale je ze som s r9700pro spokojny. A to som este ani nezacal pretaktovavat!!!
6.12.2002 13:52:44   0.0.0.xxx 11
Predne bych si odpustil vyvolavani pocitu exkluzivnosti(tu by mel solidni autor vynechat),nekolikrat byla zminovana pripadna koupe a situace na trhu v dobe jejiho konecneho uvedeni(zname Dudkoviny s Xsabre:-((,hold on si neda rict ani pred vanoci,kdyz nikde neni ani N,natozpak novinky:-(( ).Pravda Gigabyte je spicka(vsak mam od ni taky motherboard,ne?:-) ).Jenze az takova spicka oproti treba GF4(Leadteku) neni :-( .Vis Vetrelecku me nejvic vadi asi ta cena a to ze je ta karta osekana a nic moc neprinasi(jasne ma plus ze je to ATI a konkuruje Nvidi,ale to je trosku malo,ne?).Tesil jsem se ze bude o neco vykonejsi(R9500Pro tedka nechci zminovat,jeste neni a bude jeste drazssi) a hlavne startovaci cena bude v D1 neco kolem 4700bez DPH za Gigabytku a kolem 4000 za Sparkle.....a asi vtom to je.....a kdyz me pak jeste autor namichne zvasty jak karta neni mainstream(pro me je mainstrem do 5000Kc,lepe do 3500) tak se nediv ze na ni rozcupu co se da....a ono opravdu je co trhat :-))).
6.12.2002 14:15:43   0.0.0.xxx 11
S tímhle omezeným pohledem na svět se musí těžko žít. Tady už prostě není co vysvětlovat. Mysli si tedy co chceš i nadále. Pochybuju, že to dál bude ještě někoho zajímat. Já už prostě nehodlám se hrabat na netu, počítat desetikoruny, bundle, porovnávat kvalitu tebou uváděných výrobců s Gigabyte a pod. Závěrem: nedávno NVidia(výrobci) vydala novinku,ne levnou, tuším GF4MXxxxx s AGP8x ... což takhle recenzičku dle tvého měřítka? To by byla antirecenze a výsměch Nvidii co ..?? GF4MX je opravdová sračka a přesto je to novinka .... tak vo co gou kámo ..?? Jestli potřebuješ ke svýmu životu Vlajky Nvidia na každém rohu, pak nečti recenze na výrobky ATI,ETA,LILO,BUBU a podobně ... budeš klidnější.
6.12.2002 14:36:27   0.0.0.xxx 11
Pokouším se na tebe kontaktovat na email, ale netušil jsem, že tam máš nějaký cizojazyčný emailový odkaz na google.com ... no, to se to potom vykřikuje. Nabízel jsem komunikaci přes ICQ 157066641
6.12.2002 15:25:16   0.0.0.xxx 11

Trosku me prestava bavit cist nevecnou argumentaci proti me osobe... .Ale zahledl jsem cca 2 relativne vecne se tvarici pripominky.


1.Nvidia GF4MX a 8AGP:::Tedy o tomto budeme snad zajedno(ikdyz jsi asi Vetrelecku z jineho sveta:-) ).Hnedle jak se GF4MX ci nove s 8AGP obevila cele nasi trosku informovane netove komunite bylo znamo ze se jedna jen o marketingovy trik(pripad 8xAGP) a vlastni GF4MX kupoval asi malokdo a cena tomu i relativne odpovida/la .Takze kolem toho humbuk ani nebyl(necetl jsem sice cely inet ale aspon na Dudkovinach jsem si toho nevsiml ze by ji nejak chvalil,spise naopak ji pozasluze odsoudil).Tot k bodu jedna.


2."Desetikoruny":::::Jak se rika korunka ke korunce.....ale vazneji- je propastny rozdil jestli za relativne rovnocenou kartu GF4Ti4200 a R9500 -kazda vynika v tom svem dam 4500 nebo kolem 6500(snad Sparkle a spol nepujde ani zpocatku nad 6litru) s DPH.Pokud by cena R9500(Sparkle) versus obdobny Noname u GF4Ti4200 byla do cca 300-500Kc vyssi tak neceknu ani N k tomuto tematu.Jenze se spekuluje o cenach kolem 6500 s DPH.A propo.....ATI nema u nas/svete tolik vyrobcu jako Nvidie(tady si nejsem jisty,ale tusim tomu tak je) tim padem ani vyrobci stejne karty nekonkuruji sami sobe tolik jako Nvidie a jeji partneri(stim v ruku v ruce jde vetsinou i pocatecni dostupnost,hlavne u nas:-( ).


PS:To ze mi nemuze napsat takovy clovek jako jsi Ty se nastesti netrapim.Ponejvice Ti kteri nemaji jine spravne a vhodne argumenty se navazeji do druhych nepodstatnymi vecmi(v Tvem pripade urazky na mou osobu a argumentace moji radoby anonymity).Pokud Te ale udela stastny muj emajl muzes mi napsat tvuj a obratem sdelim svuj,ale varuji Te,pokud v Tvych majlech bude same nesmyslne zvatlani pubescenta nerad bych prodlozoval dal Tvoji agonii a stracel tim svuj cas.



6.12.2002 15:46:36   0.0.0.xxx 11
To Mirek: "pripoctu ze u GF4 nebyl pouzit podobne kvalitni, ale rychlejsi Quincunx AA, tak je to jeste jasnejsi... to by pak mily Radeon ztracel na nepretaktovanou Ti4200 uplne ve vsem" - nejak ty slova nechapu. Pokud byl na GF4 pouzit kvalitou horsi, ale vykonem rychlejsi QuAA, tak jak by mohl Radeon ztracet uplne ve vsem ? Kdyby GF4 pouzila kvalitnejsi (kvalita podobna jako Radeon) AA, tak by byl propad vykonu snad jeste vetsi....ne ?
6.12.2002 15:47:29   0.0.0.xxx 11
To Mirek: "pripoctu ze u GF4 nebyl pouzit podobne kvalitni, ale rychlejsi Quincunx AA, tak je to jeste jasnejsi... to by pak mily Radeon ztracel na nepretaktovanou Ti4200 uplne ve vsem" - nejak ty slova nechapu. Pokud byl na GF4 pouzit kvalitou horsi, ale vykonem rychlejsi QuAA, tak jak by mohl Radeon ztracet uplne ve vsem ? Kdyby GF4 pouzila kvalitnejsi (kvalita podobna jako Radeon) AA, tak by byl propad vykonu snad jeste vetsi....ne ?
6.12.2002 15:48:01   0.0.0.xxx 11
sakra chyba, todle sem nepatri....
6.12.2002 15:53:31   0.0.0.xxx 11
Pane Dudek, 250/550 neni vice nez je taktovana Ti 4400. Ti 4400 je taktovana 275/550...
6.12.2002 16:01:13   0.0.0.xxx 11
Samozřejmě, že to vím. Proto píšu víceméně. Reálně pak není žádný rozdíl, protože 25 MHz moc udělat stejně s výkonem nedokáže.
6.12.2002 16:09:43   0.0.0.xxx 11
Umi nature i Radeon 8500LE. Jaky ma 8500 LE od Herkulesu pixel shadery a Tv-out?
Diky Ice
6.12.2002 16:21:47   0.0.0.xxx 11
Taky jsem měl karty od Ati Rage 128 až dneska po 8500Pro a nikdy jsem problém s ovladačema neměl. Když je někdo neumí nainstalit tak je to jeho problém.
Abych vás popíchnul tak tvrdím, že v současné době jsou Catalysty lepší než Detonátory.
Příklad: výstup na TV.
6.12.2002 17:41:31   0.0.0.xxx 11
Nebudu čekat na nový radeon.Už mě to věčný čekání na novinky přešlo.Skončil jsem na 7500 64 DDR, a pak jsem si zapůjčil MSI 8870/GeForce Ti 4200 128 DDR/ a valil jsem oči - i na mém"stařičkém"Athlon 1.2 GHz s 256 MB SDRAM 133´´paměti to jelo jak víno, zahrál jsem i Iron Storm, který Radeony"záhadně"nepodporuje.

Takže upgraduju na Athlon XP 2000+ a kartu jsem již objednal.Nechci čekat na nové drivery ATI vždy 8-lO týdnů.
Nejsou schopný vyrobit ani pořádnej soft na ATI TV Wonder.
Seru na ATI, škoda, ahoj.....
6.12.2002 17:44:22   0.0.0.xxx 11
1. ATI stále ještě nemá ovladače v pořádku.....
2. ano, ale nepoměrně častěji.....
3. ATI dle mého názoru bohužel stále sere na ovladače...
6.12.2002 18:14:04   0.0.0.xxx 11
Botmatch je mnohem reálnější benchmark než Flyby.

To urcite je, ale jak je videt s prvniho testu, spise testuje procesor nez grafickou kartu! Vsechny karty mely prakticky stejne vysledky, protoze to nestiha procesor.
Pokud chceme otestovat pouze vykon karty, je lepsi srovnavat vysledky Flyby. Na druhou stranu, kdyz hrajete UT, tak jen nelitate takze zde je lepsi realny test!

Swap
6.12.2002 19:46:16   0.0.0.xxx 11
Uz jsem ti asi odpovidal na foru. Tak jeste tady ;-) :

Umi.
1.4 (viz starsi clanek o R9000Pro, 8500LE a GF3).
Tv-out - kvalitni, max 1024x768, jako vsecky ATi
6.12.2002 19:51:27   0.0.0.xxx 11
Rikas to presne, ale myslim, ze kdyz autor uvedl oba, udelal to nejlip jak mohl
6.12.2002 20:24:02   0.0.0.xxx 11
Hele Aliena, klidek, co se vztekas? Kazdy ma snad pravo na svuj nazor, nebo ne? Davam plne za pravdu Davidovi2002 v tom, ze Radeon 9500 je v podstate propadak. Obsahuje technologie (AG8x + podpora DX9), ktere zatim nelze realne vyuzit, a v dobe, kdy uz budou k dispozici hry, které je budou poradne vyuzivat (nejdriv za rok), uz bude jejich vykon na teto karte v porovnani s aktualni konkurenci smesny. A co nabizi jineho, napriklad oproti tebou zatracovane GF4Ti4200? V prumeru o 10% NIZSI vykon (ale v mnoha testech bezne i o 30 %) a o cca 35 % VYSSI cenu. Z meho pohledu jde o stejnou sracku, jako je z tveho pohledu GF4MX (coz samozrejme sracka je, o tom neni sporu). Radeon9500 PRO bude zrejme o necem jinem, tahle karta se zrejme vyplati (uvidime, jak dopadne v testech), nicmene R9500 konkurenceschopna proste NENI.
6.12.2002 20:34:04   0.0.0.xxx 11
Můj mejl je zcela veřejný, stačí kliknout na AlienCZ....není zač. Pubescent tedy doufám už nejsem, je mi šestatřicet a v komplech se vrtám odmalička. Kontaktoval jsem tě proto, abychom si to vyjasnili podrobněji spíše c soukromí. O urážkách nic nevím, patrně trpíš nějakou vrozenou paranojou, nebo jak již od počátku tvrdíš umíš číst mezy řádky - viz vidění v Dudkové recenzi o nabubřelosti, jedinečnosti, exkluzivnosti. Docela se do toho zamotáváš, protože pořád přinášíš nový a nový teorie a fakta. pokus se vrátit k tvému prvnímu komentáři, na kterej sem reagoval a pokus se nezatahovat věci, který už spíše souvisí s tvým světonázorem na NVidii, než s uvedenou recenzí na jednu z mnoha karet ATI .... ostatní už jen po ICQ .... todle mě neba ....a je to voničem
6.12.2002 20:57:25   0.0.0.xxx 11
Děláš si legraci? Kde jsem jen sluvkem naznačil, že zatracuji GF4Ti4200 ...?? Proboha umíš vůbec číst? Snad naopak ne? A srovnávat GF4MX a Radeon9500 a dávat je do jednoho pytle může jen do nebevolající počítačovej analfabet ...... END
6.12.2002 21:10:59   0.0.0.xxx 11
Ja na ATI seru taky a to jsem mel ATIny uz asi 3.1)Jakasi ATIna s 1MB,pak ATI Xpert 8MB,pak ATI Rage 128GL 16MB.
6.12.2002 22:03:46   0.0.0.xxx 11
Konkurenceschopna neni to je pravda. Nejvic se tedka stejne prodavaj ony zminovana shitla GF4MX440 za 2500,- protoze PC analfabetum muzes rikat jak jsou GF4Ti skvely, ale oni stejne nedaj za kartu vic jak 3000,- takze nakonec stejne vedou shitly GF4MX oproti zbytku pomerem cca 8-10:1 :-). Alespon u nas na Morave s temi skvelymi platy
6.12.2002 23:26:57   0.0.0.xxx 11

Jsem majitel Nvidia GeForce Ti 4400 od MSI(mam ji z vyprodeje za 4000,- bez DPH), to jen na uvod, aby me nekdo neobvinil z toho, ze nadrzuji ATI. Nerozumim vyplodum Davida2002.


1. V recenzi se vzdy popisuji hlavne vlastnosti popisovaneho produktu, ostatni se uvadeji jen pro hrube srovnani. V testu se porovnava podrobne a dba se na shodne podminky.


2. Autor nijak nezastiral, ze recenzovana karta je pod vykonem GeForce4 Ti (zpravidla) ani to, ze jeji "ocesani" ji degraduje do budoucna pro nove hry. Autor take poznamenal, ze se spise vyplati pockat na verzi PRO.


3. Ceny jiz etablovaneho a noveho produktu se nedaji srovnavat, navic cena 4500,- za GeForce4 Ti neni urcite koncova, ale spise dealerska.


4. Uvadet svou adresu v diskuzi by snad melo patrit k dobremu mravu.


Clanek je, dle meho nazoru, napsan profesionalne, popisuje vlastnosti karty, ukazuje jeji vykon ve srovnani s jinymi, dokladuje moznosti pretaktovani a nabizi svoje doporuceni, ktere ovsem nikomu nevnucuje. Jen tak dal.

7.12.2002 11:54:43   0.0.0.xxx 11
Dnes jsem dostal možnost vyzkoušet R9500 a valil jsem oči je pravda že je o trošku pomalejší jak GF4 ale ten obraz v unrealu jsem si to pustil na plné detaily jak na ATI taa i na GF4 a monitory postavil vedle sebe abych mohl srovnávat co nejlépe a řeknu vám tohle.
SBOHEM NVIDIE nádhernej obraz a skvělé efekty odrazů a odlesků od vody. A naprosto žádnej problém s ovladači.

PS: Koupil jsem kartu CLUB3D za necelých 6000,- Kč s DPH což už je téměř stejná cena jako GF4TI4200.

PPS: Nepřetaktoval jsem jí o tolik ale jádro na 370Mhz a paměti na 620Hmz je taky hodně slušný. A GF4 se pak už nechytalo vůbec ani rychlosti a to ani když jsem ho taky přetaktoval.

7.12.2002 14:11:25   0.0.0.xxx 11
Být Vámi Ati bych raději nekupoval. Sice je skvělé, že R 9500 podporuje DX9, ale jak už bylo mnohokrát napsáno většina her není podporována takže si asi moc nezahrajete-POŘÁD samé updaty pro Ati NIC NEFUNGUJE být Vámi zvolil bych nVidii buď G4Ti 4200 nebo GeForce FX odlehčenou verzi.
7.12.2002 15:41:36   0.0.0.xxx 11
Do sveho zalozniho PC sem koupil za 2100 s DPH grafiku firmy PowerColor typu Radeon 9000 (64DDR, analog a tv out)...
S Direkty 9.0 RC1 (dnes jsou jiz RC2) jsem to dotahl pri standardni zatezi v 3D Marku 2001 SE na 6500 bodu v defaultnim nastaveni... a to se me zda celkem dobre za grafiku stojici cca 2000 s DPH
7.12.2002 15:49:57   0.0.0.xxx 11
Krasny nesmysl... uz jen prosta logika (opomenu-li fakta) jiste kazdemu rekne, ze kdyby vetsina her nefungovala tak se ta Radeony vubec neprodavaji ))
Ne, je fakt ze s nejnovejsima hrama byly problemy ale to vyresily vzdy nejnovejsi ovladace a obecne slo o jen o chybky v zobrazeni ap.

je videt ze autor XxX nikdy zadneho Radeona nemel a nema s nim ani zadne prakticke zkusenosti (byl bych udiven kdyby vubec nejake zkusenosti v oboru grafickych karet mel) a papouskuje jen to co slysel z doslechu + si k tomu neco pridal, protoze je hrdym majitelem predrazenych karet znacky nVidia
7.12.2002 16:07:31   0.0.0.xxx 11
Díky za pomocnou obhajobu, přesně jsi to vystihl .... takhle to vidím i já. Bye....
7.12.2002 17:11:44   0.0.0.xxx 11
By mě zajímalo kde se ten Geforce dá za 4000 s DPH sehnat a když jo, jestli je to nějakej vyvedenej kousek třeba od Leadteku.
7.12.2002 20:23:50   0.0.0.xxx 11
Za 4000,- nemuzes chtit leadtek to da rozum, je to nejaka oem karta nejspis.Ale na hrani se da i tak,rozdily ve vykonu moc nebudou.
7.12.2002 22:05:00   0.0.0.xxx 11
Jak se dokážete dohadovat o recenzi,to fakt nemá chybu.
Jako ideální koupě logicky vychází G4Ti-4200 -5.000,- s DPH -výkonově stačí a ještě chvíli bude stačit na všechno -beru rozlišení 1024*768 -na nejčastější 17" monitory optimální rozlišení - AA není vůbec nutný - BTW kdo to používá? dokud to bude tak zpomalovat,nemá to cenu. Minimální framerate je ve 3d akčních hrách dost vidět a jestli mám průměr 85,nebo 65 určitě nikomu žíly netrhá.
A kupovat si za nehorázný prachy nejvýkonější čipy (9700Pro, nebo Ti4600) je taky děsná hovadina,ale když ty prachy na to vyhodit chcete,tak ať tam těch 150 místo 110 fps klidně máte(stejně vám to nezvládne monitor :o))
hergot..už blbnu jako všichni kolem..
čus nagger
8.12.2002 13:20:13   0.0.0.xxx 11
a mam tiez 110 miesto 110tich ale v omnoho lepsiej kvalite!!!
8.12.2002 14:12:27   0.0.0.xxx 11
Samozrejme, ze lze hazet GFMX a Radeon9500 do jednoho pytle. Ja prece netvrdim, ze GF4MX je stejne vykonna grafika jako tenhle Radeon. Nicmene obe tyto karticky spojuje fakt, ze jde o marketingove prehypovany sragory = v porovnani s konkurenci nevykonne a predrazene. Nic na tom nemeni fakt, ze jedna z tech karet podporuje jen DX7 a druha DX9 (papirove). Obe karty prohraly v dobe sveho uvedeni na trh vykonnostni souboj s kartami, ktere mely byt papirove daleko za nima, a pritom stoji VICE?! Jsem zvedavej, jak mi tenhle rozpor vysvetlis...
8.12.2002 17:59:18   0.0.0.xxx 11
Musí se pořád testovat pouze hrubý výkon karet?? V recenzích naprosto chybí např. testy kvality zobrazení, kvalita TV out/in, možnosti ovladačů... To přece ke kartě také patří.
9.12.2002 06:59:03   0.0.0.xxx 11
Jsou lidi, kterým nic nevysvětlíš !!!! Takže proč ztrácet drahocené nervy ?? Tím, že jsi hodil tyto dvě karty do jednoho pytle ses sám odsoudil k posměšným úsměvům těch ostatních. A dál, jestli je něco "papírově" tak to znamená, že to ještě není "fyzicky", což není případ R9500, ta podporuje DX9 fyzicky a plně. A také jsem nikdy nikde nečetl napsáno "papírově", že Radeon 9500 má být "papírově" daleko před něčím, před čím pak daleko není ...(nevím ani před čím jsi myslel že měl být)... Nepleť si verze, jestli ti někdo tvrdil, že R9500 rozmetá Nvidii na kusy, tak to byl maximálně tvůj soused z baráku, pravděpodobně zedník, co nerozezná kompl vod pračky ... soudnej člověk tohle nikdy nemohl tvrdit ... Ale jak říkám, chápat to nemusíš .... některejm lidem prostě stejně nic nevysvětlíš .....
9.12.2002 07:22:06   0.0.0.xxx 11
ATI má víc modelů proti GF4MX ... pokud chceš pořádnou a levnou kartu, která se GF4MX zasměje a uteče, tak si vyber Radeon 8500LE, nebo Radeon 9000Pro. Tyhle karty jsou levné a určitě stokrát lepší koupě, než GF4MX. Radeon 9500 není postavena jako GF4MX killer. Je to nejslabší verze Radeonu 9500Pro, kterej je už za dveřmi a ještě slabší verze Radeonu 9700/9700Pro, kterej už ukázal co umí. Jelikož je to hotnew a před vánocemi. je to ještě samozřejmě dražší, než je realná cena - což pochopí i analfabet. Situace s platy na Moravě, stejně jako jinde v okr. částech republiky je děsná, to je fakt, ale i to je jen na nás .... no ne ?? Nic ve zlém .... bye ...
9.12.2002 07:33:05   0.0.0.xxx 11
Měl jsem v komplu Nvidlii GF2MX200 .... no to ti byla karta ..... škoda mluvit, tak jsem si půjčil od kámoše RADEON 8500 od Gigabyte a valil jsem oči!!! I na mém stařičkém Athlonu 1.4GB s 256MB DDR jela jako víno, Iron Storm už mám tak v půlce .... bez nejmenší komplikace, grafika hry je vinikající - ten Radeon z ní ždímá maximum ... což by asi GF2MX nedokázala ..... takže upgraduju na XP 2400 a Radeon 8500DeLuxe jsem již objednal. Ovladače na radeony jsou co pár tejdnů stejně jako detonátory na NVidie, který jsou pořád stejný od doby GF2. nejsou schopny vyrobyt nejen soft, ale ani kartu TV Wonder .... seru na NVidi ....škoda, ahoj ..
(TAK JAK SE TI TO LÍBÍ ....??? OBRÁCENÉ GARDE A PŘITOM TĚŽKÁ REALITA, JAK JE TO MOŽNÉ ...??)
9.12.2002 07:39:55   0.0.0.xxx 11
Jo, tu GF FX odlehčenou verzi .... tu doporučuju všem. U nás se toho válí po vobchodeh mraky a za pusu .... jako rohlíky v krámě .... a rozhodně neberte kartu, která podporuje DX9. Cožpak nechápete, že čím víc karta umí, tím víc je vlastně naprdlajs..?? Dyť tak to je přece již od pradávna ... takže nekupujte .... raději nic. (GF4Ti4xxx je velmi dobrá karta, vo tom není pochyb..)ALL IRONIE
9.12.2002 07:42:02   0.0.0.xxx 11
Pokud se nepletu.... jako že tuto kartu vlastním, takt je 260/550
9.12.2002 07:48:29   0.0.0.xxx 11
Co je pravda ? Je to neci nazor ?

Ja osobne mam Matrox G400 a nevyhovuje mi pro me ucely ani nVidia, ani ATI.


Uprimne myslim naopak, ze Alien je zastancem ATI a prosazuje ji dost sveraznym a nepodlozenym zpusobem, ale je to jeho vec. Ted Tvoje otazky


ad 1. Recenye musi bzt v prve rade objektivni. Pokud se srovnava s jinymi vyrobky, pak to nemuze byt "pouze" hrube srovnani, nybrz rovnocene. Cetl jsem spousta nazoru na tenhle clanek a lidem vadi, ze je pretaktovany R9500, nikoli Ti4200 (ktera se napr. mi osobne podarila pretaktovat vyse, nez GF4Ti4600). Takze to je to dbani na shodne podminky.


ad2. To by si myslim ani dovolit nemohl. V kazdem pripade vypadaji dost kuriozne vety typu : "R9500 je POUZE o 30% pomalejsi, nez GF4Ti4200...". Ja osobne myslim, ze 30% je hooodne velky propad, takze by se slovo pouze mohlo dat aspon do uvozovek. Myslim, ze takove narazky nekterym lidem vadi. Ja myslim, ze nakonec recenze mela byt veta - od tehle karty ruce pryc, za ty prachy neprinasi nic, stejne, jako je tomu napr. u GF4MX. Nevim, jestli se vyplati cekat na verzi Pro - nemel jsem ji v ruce. Pokud rozdil bude pouze v jinem taktu, tak si myslim, ze se cekat nevyplati.


ad3. ad cena - zaleyi na sikovnosti. Jestlize pujdes do prvniho obchodu a koupis, pak se nemuzes divit ze je cena vyssi. Je mozne, ze GF4Ti4200 stoji 4500,-, ale ja to nevim, protoze jsem se tim nezabyval.


ad4. Souhlas - proto ji vzdy uvadim.



ad clanek - ono je to tak. Recenzent se na nejake veci tesi. Pak se opravdu spatne pise, kdyz jeho nateseni je vetsi, nez vysledek. Pokud by existoval nestranny recenzent (takovy neexistuje), tak by ke kazde veci pristupoval naprosto chladne, clanky by nemeli zadnou hloubku a spatne by se cetli (to by stacilo udelat par testu - vyhodit grafy, technicke specifikace a na nejake kecy se vyprdnout). Ja myslim, ze recenzent musi k veci zaujmout nejake stanovisko.

No doporuceni se sice nikomu nevnucuje, ale je treba si uvedomit, ze clanky ctou lide, kteri si chteji kartu koupit a pokud recenzent napise - kupte ji, tak si ji hodne lidi koupi.

Toto jsem napsal vseobecne o jakekoli recenzi, nikoli o teto konkretni
9.12.2002 07:56:52   0.0.0.xxx 11
Nechci se Te dotknout, ale myslim, ze mezi ne patris prave s nekterymi nazory ty.

Myslim, ze KATO jasne napsal, ze tyto karty spojuje prave ono osekani. Tzn. pomer cena/vykon je na tom hodne spatne.

...což není případ R9500, ta podporuje DX9 fyzicky a plně To by mne zajimalo, odkud cerpas ? Ty mas nejakou hru, ktera podporuje DX9 ? Mas vubec DX9 (nemyslim betu) nainstalovany ? Zkousel jsi to ? Ja myslim, ze prave tohle je ten rozdil mezi "papirove" a "fyzicky".

A také jsem nikdy nikde nečetl napsáno "papírově", že Radeon 9500 má být "papírově" daleko před něčím, před čím pak daleko není ... - posledni dobou moc clanky nectu - nemam cas, ale cetl jsi napr. test karet nad 5.000,- tady na pctuningu ?

9.12.2002 08:13:11   0.0.0.xxx 11
Ale ? To mi musis ty modely popsat. Na jedne strane popises nekolik ruznych modelu ATI a na druhe strane jen jeden model nVidie. Zkus byt trochu objektivni. Vezmu cenik a vyberu Ti modely, aby bylo jano, OK ?

nVidia


GeForce 2 MX-400 (64-bit) 1.012,-


GeForce 2 MX-400 (128-bit) 1.190,-


GeForce 2 MX-400 + TV out (128-bit) 1.360,-


GeForce 2 TI + TV out 1.726,-


GeForce 3 TI200 + TV out 2.831,-


GeForce 4 MX-440 SE + TV out 1.692,-


GeForce 4 MX-440 + TV out 1.870,-


GeForce 4 MX-460 + TV out 2.050,-



ATI

RADEON 7500 LE TV-out 1.513,-

RADEON 9000 TV-out 2.125,-

RADEON 9000 Pro TV-out 3.026,-

RADEON 8500 LE TV-out 2.790,-



Aby nedoslo k mylce - ja to neuvadim, ze jsem neci fanda. Jen jsem vzal JEDEN cenik a vytahl z nej nabizene modely a ceny, za ktere je nabizeji (bez DPH). Urcite existuji i jine modely a dale se lisi napr. velikosti pameti atd. Ja jen chtel ukazat, ze tech modelu ma nVidia v prodeji vice (dle jednoho ceniku).

Ceny jsem uvedl jen proto, abych ukazal, proc lide kupuji vic MX karty - protoze jsou levnejsi. Existuje totiz mnoho uzivatelu, kteri proste hry nehraji a tak jdou do levnych karet. A ted si vem nejlevnejsi kartu od ATI vs nVidie - 1513 vs 1012 - to dela petikilo rozdil, za coz je napr. dalsi 128MB SDRAM, nebo pekna vecere :o))
9.12.2002 08:59:23   0.0.0.xxx 11
Napsal jsem: ATI má víc modelů proti "GF4MX", nikoliv proti NVidii !!!!!!!!!!!!! Víc různých proti jednomu. Tak jakýpak ALE? Nepsal jsem o porovnání množství modelů ATI a Nvidia ....N E P S A L !!!! Tak proč to tam cpeš??? PROČ??

POKUD NĚKDO NEHRAJE HRY, tak by musel bejt blázen, aby kupoval GF2MX - nebo něco podobnýho. Bude 100x víc spokojen s ještě levnější třeba ATI Xpert,ATI Radeon 128,ATI Radeon 7000 - zejména s obrazem a třeba video zpracováním - zde záleží co kromě her na PC provozuje. Ať je to ale cokoliv, všechno dělá ATI lépe - Nvidie je bohužel jen na hraní (řady Gforce x/xxx)TAKŽE ZASE BLÁBOL...

SPOJENÍ DO PYTLE. To prostě nejde. To je jakobys srovnal pád raketoplánu a uklouznutí před barákem slovy - "šak je to taky havárka". Srovnat uvedené modely a strčit je do jednoho pytle s argumentem, že "jsou přece obě ořezávky" je KRAVINA NA ENTOU!!! Ořezávka je totiž i R9700 a R9500Pro a třeba R8500LE, popř - nevím. Rozdíl mezi GF4MX-kterákoliv a R9500 je naprosto zásadní, fatální, obrovský a to včetně stupně ořezání !!! PROSTĚ NE!!! Do jednoho pytle jen od vola!!
Podpora DX9 .... pochybuješ-li o podpoře DX9 Radeonem 9500 nemá cenu se dále bavit. NEMÁ CENU SE DÁLE BAVIT. Za to, že DX9 zatím nevyužívá žádná hra tenhle model nemůže. Bavili jsme se o podpoře DX9 kartou, nikoliv hrama .... TAKŽE OPĚT DALŠÍ BLÁBOL PANE BLÁBOLÍKU ...
9.12.2002 09:32:45   0.0.0.xxx 11
Moje prosazování názorů je možná svérázné (ostré??), vždy ale podložené - v tomto případě. OSTŘEJŠÍ NEVADÍ, JSME CHLAPI, jestli se ti třepou kolena kup si Květy. Něky mám chu´t být i ostřejší, když čtu ty bláboly. Třeba jak tvrdíš, že "recenze musí být v prvé řadě objektivní" a později uvádíš že objektivní být nemůže, protože by ji nikdo nečetl (asi zhruba takto). No jestli máš názory takhle pomatený na všechno, pak se nedivím, že se s tebou těžko o něčem komunikuje.

Již jsem se tu pokoušel jiným naznačit že je rozdíl mezi recenzí a testem. Ty se ho zase pokoušíš úplně vymazat, popř. udělat z této recenze test - viz shodné podmínky. PROČ? (budeme muse doporučit panu Dudkovi, aby slovo "recenze" zvětšil na "metr krát metr" a doloži doslovný význam tohoto slova pro nechápavce. Vadí to právě těm lidem, kteří si tento rozdíl vůbec neuvědomují - to jou ti co o nich píšeš.

Jsem zastáncem ATI, ale naprosto reálně uznávám výkon modelů Nvidia - dlouhodobě. Jsem realista v mých kometářích víše je to černé na bílém.

No a s oblibou vytrháváš věty z kontextu. V testech, kde jde o reálné výsledky nikde není napsáno, jak uvádíš, že RADEON 9500 je "pouze o 30% pomalejší než GF4/4200" ....jen v jednom testu to je: Creature Demo - 9.9 proti 7.5 .... oba tyto výsledky však naznačují hlavně jedno: že obě karty na tak náročný test nemají ani náhodou, takže tvůj argument že 30% je hodně velký propad neobstojí, protože tam kde to vliv má, ten propad buď takový není, nebo je ještě větší, ale nikdo ho tam nezpochybňuje .... prostě vidíš co není, dobarvuješ si, přidáváš si co bys rád a podobně ... naštěstí zkušený, byť mladý harcovník Dudek toto nedělá.

9.12.2002 13:09:39   0.0.0.xxx 11
Nechci se s Tebou prit. Nechci ani nijak komentovat tenhle clanek - ja se jenom vyjadril k jinemu prispevku - tod vse.

Ano recenze musi byt objektivni, nebo musi minimalne objektivne vypadat. Tohle si uvedomuje vetsina tech, kteri pisi a nekdy to byva dost tezke zustat v objektivni rovine. Tak treba dostanes uplnou pecku, ktera ma jednu malickost - jako recenzent jsi z tehle pecky totalne nadsen a mas sto chuti tu jednu malinkou nevyhodu neuvest, ale v ramci objektivity to musis udelat.

To jestli je autor objektivni, ci ne nema s vysledkem clanku co delat - musi zustat vzdy profesional.

Nemusis mne hned napadat, ze jsem pomateny.

Muzes mi popsat rozdil mezi testem a recenzi ? Mozna Ti to bude pripadat divne, ale dle meho se jedna o stejnou vec, kterou mohu hned vysvetlit. Dostanu vec k OTESTOVANI, kterou pak TESTUJI. Vysledke sepisu a je z toho RECENZE. Pak existuji ruzne typy clanku, jako preview, recenze, fejeton atd.

Ne, nic nevytrhavam, jen jsem si precetl clanek a prispevky a snazil jsem se Ti na prikladu vysvetlit, co se asi nekterym lidem, kteri tady prispeli nelibi. Nic neprikrasluji, k clanku se nevyjadruji a psal jsem o slovicku POUZE. O nicem jinem. Jen pro Tvou informaci - jestlize v jednom ze tri testu je vykonnostni rozdil napr. 30%, pak v jinych hrach to muze (netvrdim, ze musi) byt dost markantni. Je treba si uvedomit, ze zadny recenzent neni schopen odzkouset vsechny hry, proto se pouzije jen nejakeho prikladu, ze ktereho se pak odvozuje vykon. Nehodlam polemizovat o vykonu cehokoli.
9.12.2002 13:25:37   0.0.0.xxx 11
Proc ? Protoze pises blaboly. Proto.

Placas nesmysly, kdyz srovnavas firmu, ktera vyrabi chipy s jednim jedinym chipem.

Jestli sis totiz nevsiml, tak ATI 8500 a 9000 jsou jine chipy - musis srovnavat srovnatelne, tudiz je tvuj prispevek irelevantni.

Tvoje srovnavani karet mne opravdu bavi :o))) No nic - asi bys mel koupit S3Trio. Zkus uvazovat aspon trochu realne - ATI XPERT se nevyrabi snad dva roky, ATI RADEON 128 neexistuje (co takhle ATI Rage 128 - i ten se spatne schani a vykonem i obrazem to neni nic moc), ATI 7000 se taky moc nepovedl, ale v tvych ocich je nejlepsi. Nebudu ti brat tve iluze - je to tvuj nazor.

ad hazeni do jednoho pytle - uz ses nejspis uplne pomatl. Vzdyt tady nikdo krome tebe o vykonu nemluvi. CATO Ti to vysvetlil, i ja jsem se snazil, ale ty jsi uplne zaslepeny svou pravdou. Zkus se vyspat a pak si ty ptakoviny precist. Jen tak na okraj - GF4MX stoji cca. 1.600,- a za tu cenu proste zadnou ATI 8500, ani 9000 nekoupis. Netvrdim, ze se jedna o buhvijakou vyhru, ale je to proste tak.

ad DX9 - predstav si, ze ja pochybuji o vsem (ve smyslu PC), co jsem nemel v ruce a neodzkousel. Jestlize dnes neexistuje jedina hra, ktera by podporovala DX9 a dokonce neexistuje ani samotny DX9, pak se jedna o ciste papirovou vec. A ted si predstav, ze za rok se objevi hry, ktere budou mit DX9, ale to uz zase treba R9500 nezvladne vykonem. Co pak ? Neni to jen papirova hodnota ? Zkus uz sundat ty tve bryle a podivat se na svet trochu realne.
9.12.2002 13:26:15   0.0.0.xxx 11
Ty mi skutečně přijdeš jako vetřelec z jinýho světa. Jasně že můžu GF4MX a R9500 strčit do jednoho pytle, důvody jsem uvedl výše - ani ses k nim neráčil vyjádřit, pane Objektivní. Ale ještě jednou a po lopatě, pro méně chápavé: pro tyto karty neexistuje žádný vhodný tržní segment. Každý normální člověk, který si dokáže najít elementární informace o grafických kartách, šáhne jinam, ale nemá důvod brát tyhle karty. Místo GF4MX se vyplatí vzít například Radeon8500LE, místo R9500 je mnohem lepší volbou GF4200. Že se jedná o 2 technologicky velmi rozdílné karty je úplně vedlejší - jak už správně psal Stín, jde o to, že tyhle karty nemají konkurenceschopný poměr cena/výkon. Ale to ty, jako fanatický příznivec jedné značky a svých jedině správných názorů nedokážeš nikdy pochopit. Je mi tě líto. Mimochodem, jde vidět, že ti je 36 let - tvá neschopnost vést racionální diskusi BEZ osobních útoků na oponenty má zjevně kořeny v době, která tě nejvíc formovala, v době netolerantních komunistických 80. let...
9.12.2002 14:39:42   0.0.0.xxx 11
Myslím, že rozdíl mezi recenzí a testem je právě dost zásadní. Recenze je cokoliv, co se týká "jednoho-jedněch" něčeho. Recenze na nějakou hru, film, CD Audio ... blablabla ... v případě komponent jako je gr.karta, si to však vyžaduje nějakou přítomnost "něčeho" pro srovnání, jinak by vlastně výsledek(obsah) recenze byl poloviční a čtenář by okamžitě napadl autora že totálně zmagořil, když tam nic jiného nedal. Naopak test je pravé porovnání zhodných rivalů při zhodných podmínkách. Testy všech karet PCT obsahuje, to víš. Jak se to dá test kardinálně zvrzat se vidělo letos v Computeru č.12 - reakci najdeš na "home.tiscali.cz/aliencz" .... a tenhle Dudkův výtvor není testem ani náhodou. Jinak navrhuji závěr diskuse .... END. Pokud bys chtěl komunikaci rozvíjet dále, tak jedině přes ICQ:157066641 ....
9.12.2002 14:47:10   0.0.0.xxx 11
Tato doba mě naštěstí minula....při "sametové revoluci" mi bylo sotva 22, to mi ještě teklo mlíko po bradě, takže mě nikdo neformoval. Dobrá, strč si do jednoho pytle GF4MX, Radeon9500, přidej zajíce a hotovo .... mě už je to jedno. Že nemá konkurenceschopný poměr GF4MX se ví, přestože se tak úspěšně prodává - že. Jaký konkurenceschopný poměr má R9500 se naštěstí teprve ukáže, což zase nedokážeš pochopit ty, protože tě neformoval komunismus. jestli nedokážeš i moje zastání GF4/4xxx brát jako objektivitu a musíš nazívat mě ATIfanatikem .... tak nemá cenu dál vézt s tebou diskusi ...
9.12.2002 14:47:16   0.0.0.xxx 11
Ted jsi tomu dal poradne na prdel :o))

Okej, souhlasim - EOF
9.12.2002 15:38:37   0.0.0.xxx 11
Pani a damy,
zozente si ceny konkretnych kariet, vydelte ich vysledkami testov a ziskate pomer cena/vykon, ktory je pre drvivu vacsinu ludi podstatny. Ziadne emocie (ATI is the KING alebo Nvidia FOREVER), len suche fakty.
Pripadate mi ako male deti alebo ked si pubertaci porovnavaju velkost vtakov a hadaju sa ci lepsi dlhy alebo hruby.
Hawg
9.12.2002 21:35:40   0.0.0.xxx 11
jestli ti jde v UT2003 o to,jak pěkná je hladina vody,tak jseš asi vážně miglej -a nastavit tu tvou kvalitu na "Geforcce" zvládne každý pako -buď si vyberu kvalitu,nebo výkon(a nebo spoustu možností mezi) -a tady je tvoje lepší kvalita-většina Geforcáků jede na nastavení výkonu
A dále -kvalita ATI... -v některém z dřívějších článků(a i jinde na netu) se dočteš,proč je ATI rachlejší v AA -protože NENÍ TAK KVALITNÍ !!! a to v ovladačích nezměníš :o)) a jestli jsi četl pozorněji tenhle článek-tak v náročnějších hrách vykleštěná ATI9500 uboze belhá za starou a levnější Ti4200
čus ty kkk
10.12.2002 11:32:00   0.0.0.xxx 11
Vam pane neni treba co vysvetlovat :-)) Vy byste kupoval i zachodovy papir za 50% priplatek s vodoznakem ATI :-))
10.12.2002 12:09:28   0.0.0.xxx 11
???????????
10.12.2002 13:25:12   0.0.0.xxx 11
Tak jse si asi 30 minut pocetl a nestacim se divit. Takovyhle FLAME war bych necekal. Musim rict ze asi jeste pred pul rokem jsem byl zaryty Nvidiak. Ovsem vse se zmenilo kdyz jsem do PC hodil RADEONA 8500 - nestacil jsem valit oci G3TI500 letela z PC jak namydleny blesk . Nepopiram ze G3 dosahovala nypr. v 3DMarku vyssi vykon , ale obraz byl proste rozmazany HNUS. Pak mne zase ukecal kamos a tak jsem mu R8500 Prodal a koupil G4Ti4200 - zase vykonove lepe , ale obraz taky nic moc - krapet lepsi nez na G3 , karta po tydnu letela z PC a mnel jsem tam zase R8500 . Potom jsem mu ublizil a karta odesla . Po 3 tydnech jsem dostal novou R9500 od Club3D a zase jsem maximalne spokojeny !!! Karta ma vynikajici vykon a veliky O/C potencial . Prinesl jsem ji vcera a pretaktovat z 275/270 na 356/310 - vic mi nedovolil Rage tweaker . Vysledek byl 10 991 bodu na XP2000+ a WinXP. Na stejne sestave jsem mnel vykon s G4 po pretoceni (oz nevim na kolik je to cca 4 mesice) nejakych 10 700 bodu. Vim ze namitnete ze 3D mark je na HO... . ale pro hrube porovnani staci. Ja bych se v soucasne dobe k rade Geforce uz nevratil , na to mam moc rad svoje oci. Ze 3D vystup je take o mnoho lepsi - to snad ani nema smysl psat - kdo nevidel neuveri . Barvy jsou proste sytejsi a cely obraz je proste hezci. Za 1/2 roku na ATI jsem mnel problem akorat s Flashpointem + resistance - byly malicke chybky v obraze. TV OUT-kapitola sama o sobe , tady zadna G4 nema narok jak kvalitou , tak komfortem obsluhy-nepotrebuju zadne nesmysly typu TVTOLL atp. Dale nesmime opomenout vyvoj driveru , Detonatory jsou uz na G4 vyladene a tahaji z ni maximum , naproti tomu R9500 je nova karta a urcite se podari vydanim novych driveru vykon zvysit (tak jako kdysi s R8500 - nove drivery pridavaly desitky procent vykonu) Zaver: At si kazdy koupi to co je mu milejsi , ale ROZHODNE nemuzu souhlasit ze R9500 je karta bez budoucnosti. Za cenu kolem 5000 bez DPH je to dobra volba.
10.12.2002 19:01:02   0.0.0.xxx 11
Hele takovy flame fakt neni treba.Obcas se tu sice mihnou rozumne argumenty {r9500 hezci obraz+tv out,GF4ti42 lepsi pomer cena/vykon+ovladace kterym veri vice lidi},ale v podstate se stejne nikam nedobereme. Jde videt, ze kazdy ma svoji pravdu a nenecha si nakecat nic jineho. Nadavejme radeji spolecne treba na konzole ok? :-). Btw ja ted jedu na GF3ti200 a jsem ve fazi sysleni prasuli na novou grafarnu. Mam zalusk na R9500pro, jenze jeste neni a pokud bude cena kolem 8tis Kc a DX9 hry jsou v nedohlednu,tak proste nevim jestli se vyplati.Vase prispevky me uvrhly jeste do vetsiho chaosu a tak proste pockam do konce ledna a uvidim.
11.12.2002 15:18:12   0.0.0.xxx 11
Je to fakt taky jsem koupil R9500 club 3D. Přetočil jsem ji o něco výš (zkus powerstrip) a nestačil jsem valit oči. Drivery na tuhle kartu jsou ještě moc cítit laboratoří a tak si taky myslím že tak 10-20% výkonu se ještě povede vymačkat.
Jo a s tou kvalitou obrazu máš svatou pravdu.
11.12.2002 16:50:50   0.0.0.xxx 11
Tak uz jsem nasel strop = 390/310 +nove VIA a catalysty= 11500 bodiku - fakt parada neni co dodat
11.12.2002 18:42:00   0.0.0.xxx 11
ATI logo mě nezajímá
11.12.2002 18:50:27   0.0.0.xxx 11
Neoplatí, za 8tis určitě ne. Myslím, že cena se rychle ustálí na cca 5tis i s DPH během měsíce. Teď je to novinka, v řadě firem ještě není ani v cenících, navíc jsou vánoce. Výměna za GF3 taky není zrovna ideální skok, protože výkonově si zase tolik nepolepšíš. CCa 20-30% nárůst výkonu nestojí za upgrade, pokud by to teda nebyla super výměna... O technologické podpoře je to samozřejmě už něco jiného, ať už to hry v současné době podporují, nebo ne ..... vo tom to není, přestože to tu kdekdo s ohněm v srdci prezentuje. Podle jejich názoru by ti totiž měla GF3 bohatě stačit jako ideální karta, protože podporuje plně právě nastupující DX8 ....
11.12.2002 19:18:09   0.0.0.xxx 11
xxxxx "Placas nesmysly, kdyz srovnavas firmu, ktera vyrabi chipy s jednim jedinym chipem.

Jestli sis totiz nevsiml, tak ATI 8500 a 9000 jsou jine chipy - musis srovnavat srovnatelne, tudiz je tvuj prispevek irelevantni."

Nic takového jsem nedělal. To sis vymyslel. Reagoval jsem na článek člověka, který tvrdil, že GF4MX je v určité oblasti republiky jediná rozumná volba, což je samozřejmě blbost. Opět jsem kurnik nic nesrovnával. pouze jsem uvedl, že za málo peněz se dají pořídit různé modely ATI, všechny lepší než ona GF4MX .... nejsem vinen tím, že NVidia má v současné době v ohni jen dvě želízka, z nichž jedno je šit jako prase. To jsem jen konstatoval fakt no ne ...??

ATI Radeon128 byl překlep. Samozřejmě Rage 128 - sorry. Tohle)i ty ostatní) byly levńoučké alternativy pro nehrající uživatele, kterým někdo doporučoval GF2MX - kdo to nepochopil .... nevíš kdo to byl..??

xxxxx "ad hazeni do jednoho pytle - uz ses nejspis uplne pomatl. Vzdyt tady nikdo krome tebe o vykonu nemluvi."

Já o výkonu právě taky nemluvím víš ..... já mluvím právě o technologické podpoře a možnostech a schopnostech. O výkonu právě mluví Vidiáci - nic jiného totiž v rukávu nemají .... nebo mi snad v tomto odstavci najdeš něco o výkonu ...?:

xxxxx "SPOJENÍ DO PYTLE. To prostě nejde. To je jakobys srovnal pád raketoplánu a uklouznutí před barákem slovy - "šak je to taky havárka". Srovnat uvedené modely a strčit je do jednoho pytle s argumentem, že "jsou přece obě ořezávky" je KRAVINA NA ENTOU!!! Ořezávka je totiž i R9700 a R9500Pro a třeba R8500LE, popř - nevím. Rozdíl mezi GF4MX-kterákoliv a R9500 je naprosto zásadní, fatální, obrovský a to včetně stupně ořezání !!! PROSTĚ NE!!! Do jednoho pytle jen od vola!!
Podpora DX9 .... pochybuješ-li o podpoře DX9 Radeonem 9500 nemá cenu se dále bavit. NEMÁ CENU SE DÁLE BAVIT. Za to, že DX9 zatím nevyužívá žádná hra tenhle model nemůže. Bavili jsme se o podpoře DX9 kartou, nikoliv hrama .... TAKŽE OPĚT DALŠÍ BLÁBOL PANE BLÁBOLÍKU ..."

POCHYBNOSTI: - pak nechápu, proč se vyskytuješ na netu .... zde totiž nic hmatatelného není, vše jen "papírově" - takže pochybnostíhodné ..... že ...?? To že není dostupná hra s DX9 neznamená ani náhodou, že je tato technologie papírová. S tím kromě tebe musí souhlasit každý. Jsou tu totiž minimálně testovací aplikace a dema s DX9, která ukazijí lidem možnosti daného HW. Někteří si to už mohou vyzkoušet díky R9700/9500 i doma .... a stvojí papírovostí si vytřou prcinku a s Nvidií taky ....(zatím) my ostatní o tom jen sníme, protože na to nemáme. DX9 není BŮH, kterýho sice každej zná, ale nikdo ho ještě neviděl. Fakt je to realita, s tím se smiř ... o tom, že tyhle karty budou vykopávky v době, kdy bude DX9 v hrách, jsem psal první já kámo o pár odpovědí víš, nevím, nechápu, proč mi moje slova vracíš jako argument proti mě .... a o tom je celé tvoje tunajšie pojednanie .....
12.12.2002 22:17:44   0.0.0.xxx 11
dik za info.I kdyz teda mam dojem,ze Radeon 9500 PRO na tom bude vykonostne lepe nez GF3 o vice nez 30%.V testech prece byl vetsinou mezi GF4 ti 4200 a 4400.S AA byl lepsi i nez GF4 ti 4600.Pokud by cena byla do 7tis,tak bych si ho koupil misto GF4 ti 4200 o ktere taky uvazuju. Heh je to stejne prijemne si takhle skudlit a hloubat co koupit.Obcas mi pripada, ze takova ta predehra k upgradu je na tom to nejlepsi :-).
13.12.2002 08:55:56   0.0.0.xxx 11
Já mluvil o recenzované R9500, ty hovoříš o R9500Pro. Tak proto jsme si asi nerozuměli. Zastávám názor, že R9500 je ve standartním použití o cca 10-15% výkonnější než R8500, který je výkonově shodný s GF3Ti500. Maximální nárůst výkonu 9500 oproti GF3 je zhruba 25-30%. Cena je však teď dvojnásobná, proto doporučuji počkat.
16.12.2002 09:25:37   0.0.0.xxx 11
ouuu, tak to mam asi pocitac z jine dimenze, protoze ani jedna z vyse jmenovanych her mi s 256MB neswapovala. no nic hraci se deli na ty kteri si umi pocitac vyladit a na ty kteri neumi. Ti co neumi nakupujou hardware jak ponozky.
16.12.2002 09:31:44   0.0.0.xxx 11
Presne tak, idealni kup je GF3ti200, pred mesicem a pul jsem sehnal Leadteka gf3ti200TDH za 3000 s DPH, pretaktoval na 250/500 a sem velmi spokojen. Kdyz jsem v kompu skousel GF4t4200 (Tusim ze od MSI) tak dala temer stejny vykon akorat byla 2x drazsi.
21.12.2002 08:38:12   0.0.0.xxx 11
Pctuningu a zive nelze uprit jednu vec. Pod nablblymi clanky jsou vzdy zajimave diskuse. Vetsinou primo primo umerne tuposti clanku. Osobne dost pochybuji, ze autor kdy radeona 9500 vubec drzel v ruce ...

Prectete si radeji recenzi u TOMA ...

http://www6.tomshardware.com/graphic/20021202/radeon_9500-05.html

21.12.2002 16:10:15   0.0.0.xxx 11
Jen bych uvital rozsirit recenzi o vic informaci ohledne 2D/TV outputu atd. coz treba ja pouzivam celkove vic nez gameseni (i na 3d karte)..
25.12.2002 02:09:22   0.0.0.xxx 11
Budes se divit, ale pokud mi prebejva starsi GF2MX, tak ji klidne do novyho kompu, o kterym vim ze NENI na hry, vcelku klidne vrznu. A desky s nForce1 nejsou obzvlast drahy, a neni potreba prikupovat ATInu, zvlast kdyz ty co nadhazujes by se dneska nemusely shanet zrovna snadno. V 2D si vcelku odpovidaj mam pocit - i kdyz budu uprimnej, monitor u druhyho kompu mi dela nejaky problemy, zase kdybych posuzoval podle nich, tak toho radeona7k prohodim rovnou oknem ;) Rekl bych, ze u neherniho pocitace je to proste JEDNO. ATI tam dava pozlatko oficialnosti, aby si nekdo nemyslel nic o hrach, se kterejma je nVidie spjata. Praxe je takova ze na tom nesejde. Funguje to s obojim, a pokud ti vadi libovolny z nich, tak delas neco na co sis mel poridit Matrox ;)

Mimochodem, jestli jsi to jeste nepochopil, tak z hlediska marketingu a orezanosti je RO9500 to samy co GF4MX - podraz na lidi, predhozeni neceho co VYPADA jako vykonna karta, aby meli hezkej pocit, ale realita je jinde. Produkt, kterej by jim byl k necemu vic nez k vyhozeni penez za nic NEDOSTANOU. Muzes nadavat, muzes si slintat, ale s timhle nic neudelas :oP
25.12.2002 02:12:36   0.0.0.xxx 11
BTW, z danyho hlediska je mi dokonce hereticky ukradeny, jestli milej radeon umi DX9 - vzhledem k tomu, ze i kdyz ho umi, tak je u tyhle konkretni karty ocividny, ze pro DX9 je cloveku platna asi tolik co mrtvymu zimnik
26.12.2002 11:23:07   0.0.0.xxx 11
9500sracka
ja mam 9700pro a slape jako hodinky
10.5.2005 11:34:52   0.0.0.xxx 11
Furt tady kecáte o blbostech ale řekněte mi někdo kolik stojí GForce 4 MX 440 64Mb TV-out asi 3 roky stará.+ ovladače. Dík zdar

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

0 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 0Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.