cesta-do-historie-domaci-zabavy-vyvoj-televizoru-sony-aneb-evoluce-domaci-zabavy
Článek Cesta do historie domácí zábavy: Vývoj televizorů Sony aneb Evoluce domácí zábavy

Cesta do historie domácí zábavy: Vývoj televizorů Sony aneb Evoluce domácí zábavy

Komerční sdělení
29. 5. 2017 21:51

Televizory Sony se v průběhu uplynulých šedesáti let hodně proměnily, z objemných televizí TV8-301 s černobílou obrazovkou se vyvinuly špičkové inovativní ultra tenké televizory řady BRAVIA A1 OLED, které umí vydávat zvuk přímo displejem. Jediné, co se nemění je, že společnost Sony vytváří výrobky, které využívají nejnovější technologie a zároveň uspokojují potřeby zákazníků. BRAVIA není pouhou řadou obyčejných televizorů, ale díky svému unikátnímu designu s jedinečnou kvalitou zvuku a obrazu je také vynikajícím doplňkem obývacího pokoje. V tomto krátkém přehledu dějin budeme cestovat časem a podíváme se na to, jak Sony dokázalo proměnit naše životy a stát se jedním z nejinovativnějších a nejdůležitějších hráčů na trhu se spotřební elektronikou, stejně jako všeobecně známým pojmem.

Reklama

Zrození televizorů BRAVIA

Abychom plně pochopili to, co BRAVIA znamená, musíme se vrátit v čase o 60 let zpátky do doby, kdy společnost Sony představila první přenosný tranzistorový televizor pro přímé sledování, TV8-301. Nicméně skutečný průlom přinesl teprve v roce 1968 první z exkluzivní řady barevných televizorů Trinitron, KV-1310. O rok později, 20. července 1969 si naladilo na 500 milionů diváků svoje televizory, aby mohli živě sledovat Neila Armstronga při jeho procházce po Měsíci. Od té doby se o tomto momentu hovoří jako o jedné z největších událostí, které kdy byly naživo televizí přenášeny. Společnost Sony v nadcházejících letech nadále pokračovala v neustálém zdokonalování technologií, až v roce 1997, který se stal dalším historickým milníkem, představila řadu televizorů WEGA s vysokým rozlišením KW-32HDF9 (název LCD WEGA se až do léta 2005 používal pro LCD televizory). Vybavila je obrazovkami FD Trinitron, které měly několik světelných let náskok před ostatními obrazovkami té doby. 

V roce 2005 debutovala celosvětově proslulá řada televizorů BRAVIA, jejíž název se skládá z počátečních písmen anglického pojmenování „Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture“. Tato série položila svým prvním modelem s full HD rozlišením KDL-46X1000 vybaveným speciálním systémem zadního podsvícení základy moderní domácí zábavy. Od tohoto okamžiku v roce 2005 nesou všechny televizory Sony s plochým LCD monitorem a vysokým rozlišením logo BRAVIA. 

„Video Killed the Radio Star“

Nabízíme několik údajů, které ilustrují, jak se moderní společnost přizpůsobila rychlému rozvoji televizní technologie: Ještě v 70. letech nebylo 31% průměrných britských domácností vybaveno lednicí a 10% nemělo toaletu či koupelnu uvnitř bytu, ale 91% domácností již vlastnilo televizor. Rok 1980 se vyznačoval rychlým rozšířením satelitní a kabelové televize, která nabídla množství specializovaných programů, jako např. MTV. Je ironií, že prvním hudebním videoklipem, který televize MTV odvysílala, byl hit “Video Killed the Radio Star”, v překladu „Video zabilo hvězdu rádia“, hudební skupiny The Buggles’. 

Společnost Sony si udržela svoji dynamiku i v průběhu 90. let, kdy v roce 1996 vytvořila první televizor s horizontálně i vertikálně plochou obrazovkou. V té době už bylo na celém světě v provozu více než půl miliardy televizorů. O pouhé dva roky později se komerčně prosadila technologie DVD pro širokou veřejnost. První celovečerní filmy na DVD vyšly v Japonsku 20. prosince (tituly The Assassin, Blade Runner, Eraser a The Fugitive).

Moderní éra chytrých televizí 

Televizory ušly dlouhou cestu od svého prvotního zrození v 19. století, kdy vědci poprvé odhalili způsob, jak přenášet obraz a zvuk. V roce 1926 se Johnu Logie Bairdovi zdařil první přenos obrazu lidského obličeje v pohybu prostřednictvím radiového signálu. V onom okamžiku se zrodil fenomén, který dnes nazýváme „televize“. 

První film s titulem „Making a Living“ vznikl roku 1914 a představil se v něm Charlie Chaplin, korunovaný král němého filmu. Sotva mohl v té době tušit, že o pouhých 100 let později budou moderní televizory schopny nejen realistického zobrazení barev, ale že budou také schopny vydávat třídimenzionální prostorový zvuk a zajistí, aby měli diváci pocit, že jsou součástí děje. V roce 2014 ovládla trh 4K technologie, která nabízí minimální horizontální rozlišení obrazovky 3 840 pixelů. Špičková technologie HDR (High Dynamic Range, vysoký dynamický rozsah) zdokonalující obraz, jež umožňuje televizorům reprodukovat jas srovnatelný s jasem vnímaným lidským zrakem, byla představena v roce 2016. Tyto technologie v kombinaci s unikátní funkcí Sony Motionflow™ zdokonalující podání pohybu umožňuje vychutnat si rychlý pohyb sportovních přenosů nebo velkolepé akční scény s ostrou, přirozenou a realistickou kvalitou obrazu. 

Společnost Sony představila v květnu 2015 svoji první řadu modelů Android TV BRAVIA, které uživateli umožňují snadný přístup k obsahu prostřednictvím služeb YouTube, Netflix či instalaci aplikací a stahování her z Google Play Store. 

Od tranzistoru k OLED

V roce 2007 představila společnost Sony první OLED (organic light-emitting diode) televizor na světě, model XEL-1, který byl v době, kdy se vyráběl, se svými 3mm nejtenčím existujícím televizorem. V posledním desetiletí společnost Sony zcela neopustila technologii LED, ale začala zároveň zdokonalovat technologii OLED. V roce 2017 představila společnost Sony na každoročním veletrhu CES v Las Vegas zcela novou sérii A1. Unikátní technologie Acoustic Surface™ umožňuje divákům vychutnávat výjimečnou kvalitu zvuku bez reproduktorů, protože zvuk vychází přímo z obrazovky. Vestavěný procesor 4K HDR X1™ Extreme zároveň zajišťuje hluboké odstíny černé a jasné, přirozené barvy s výjimečným, nevídaným kontrastem. Kompaktní design série A1 umožňuje skrýt veškeré nadbytečné kabely, takže budí zdání, jako by se vznášel, a zanechává přitom pouze dojem z dokonalého obrazu. Díky těmto špičkovým technologiím opět ukázala společnost Sony, proč je jedním z předních výrobců televizní technologie na světě.  

V průběhu uplynulých let dokázala společnost Sony revolučním způsobem proměnit domácí zábavu a díky svým špičkovým výrobkům získala během 21. století mnoho dalších prvenství a uznání. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama