grafika-a-aplikovana-informatika-je-hitem-ve-studiu-it-mezi-ceskymi-divkami
Článek Grafika a aplikovaná informatika je hitem ve studiu IT mezi českými dívkami

Grafika a aplikovaná informatika je hitem ve studiu IT mezi českými dívkami

Komerční sdělení
31. 10. 2016 13:00

Velký posun v myšlení i v úrovni vývojářských a grafických programů, úrovni výuky a stále většímu počtu kvalifikovaných kantorů může za pomalu se zvyšující zájem dívek o studium IT středních škol. Ženy se stále častěji stávají zejména grafičkami či designérkami, kde využívají znalosti IT ke kreativní činnosti, ale i svůj smysl pro detail, např. při programování. 

Reklama

Může jít nejen o tolik populární návrhy reklam či 3D objektů, ale také uplatnění v herním průmyslu či při vývoji praktických mobilních a desktopových aplikací.

Práce snů pro studentky IT

Vyšší zájem dle počtu hlásících se studentek na střední IT školy potvrzuje i Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT): „Tento obor na velkém vzestupu a práce v IT dává ženám nekonečné možnosti v uplatnění takových znalostí. Programování jsou využitelné v podstatě v každém oboru.

IT vzdělání tak může ženám výrazně usnadnit cestu k jejich práci snů i v dalších oblastech, jako jsou např. kosmetika, móda, bytový design či architektura – zkrátka v typicky ženských oborech. „Reálné produkty jsou de facto vždy výsledkem precizní grafické práce," uvádí dále k výhodám žen v IT oboru Martin Vodička (SSSVT.cz).

Grafika a aplikovaná informatika je hitem ve studiu IT mezi českými dívkami
i Zdroj: PCTuning.cz

Muži vs ženy v IT

Na jedné straně správa systémů a hardwarů bude asi vždy sympatičtější mužské části populace, na druhou stranu grafika, architektura i pečlivě provedené programování je dobré zaměření spíše pro ženy. Ty jsou totiž mnohem trpělivější než muži, mají smysl pro detail a estetické cítění. Pokud se ale bude chtít žena věnovat například domácnosti a ráda by se svými výtvory z kuchyně pochlubila světu, není nic jednoduššího, než si založit vlastní blog. Díky IT znalostem pro ni pak správa stránek nebude žádný problém.

I když průměrný plat začínajících IT pracovníků je příjemný a pohybuje se kolem 37 tisíc korun, ani grafik či programátor na volné noze se nemá špatně. Za vytvoření stránek nabízejí firmy i desetitisícové částky. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama