via-vyladte-si-svuj-chipset-na-maximum
Článek VIA: Vylaďte si svůj chipset na maximum

VIA: Vylaďte si svůj chipset na maximum

Vylíčil Vladimír

Vylíčil Vladimír

17. 4. 2003 00:00 58

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Popis nejdůležitějších registrů northbridge VIA 691/693/693A/694X 3. ... pokračování 4. Popis registrů northbridge VIA VT8371, VT8363/A (KX133, KT133/A)
5. ... pokračování 6. PCI Arbition 7. Testy a závěr

Následující řádky jsou určeny čtenářům, které zajímá problematika ladění chipsetů VIA , zvláště pak těm, kteří se chtějí dozvědět více o nastavení VIA KT133/A chipsetu, VIA 691/693/693/693A/694X chipsetů a řešení možných problémů s deskami osazené VIA 686A/B a VT8233/A/C southbridge. Cílem tohoto článku je jednak co nejoptimálněji vyladit northbridge – především registry týkající se paměťové propustnosti, PCI sběrnice, nastavení S2K timing control, BIU control a řešení problémů s 686B bug, a problémů týkajících se SBLive!, grafických střižen / TV Tunnerů.

Reklama

Je až s podivem, že někteří výrobci základních desek do dnešní doby uspokojivě nevyřešily problém propustnosti PCI sběrnice a komunikaci PCI zařízení s northbridge. Právě nepříliš šťastně nastavený northbridge / southbridge vrhal na VIA chipsety špatné světlo a mnoho uživatelů proto VIA chipsetům nevěřilo a obávali se problémů ohledně výkonu i kompatibility ( vzpomeňme na problémy s kopírovaním velkých souborů a CRC chybami, problémy s nízkou propustností PCI sběrnice, problémy s praskáním zvukových karet především SB Live!, špatnou funkčností USB, zvlášť na přetaktovaných systémech…)  Všechny uvedené příklady mají jedno společné a to je, že správným nastavením registrů northbridge popřípadě southbridge je lze úspěšně vyřešit. Důležité je zjistit příčinu potíží a pak až modifikovat nastavení chipsetů. Hodně problémů se zvukovými kartami je ve sdílení "INT#" pinů PCI slotů, mnoho desek nemá dokumentovanou PCI IRQ Routing table, která je důležitá při řešení těchto problémů. Ale o INT-Request-Routing až někdy jindy. Vlastní nastavení a uložení registrů northbridge se provádí WPCREDIT 1.2a / WPCRSET 1.2, pro méně zkušené doporučuji přečíst si článek od Eagla na tohle téma. Teď k možným úskalím po použití WPCREDIT / WPCRSET. Často se stává, že WPCRSET pod Win2k/WinXP nenačte některé offsety korektně a tím pádem nedojde k žádné změně, řešením je nastavit pomocí správce zařízení / zobrazit skrytá zařízení / ovladače nepodporující technologii plug and play, aby se soubor wpcrset.sys startoval jako „systém“. Dalším problémem jsou VIA 4in1 drivery, většina uživatelů si nainstaluje nejnovější VIA 4in1 drivery (VIA Hyperion 4.46), bez ohledu na to, jaký chipset používají. Uživatelům všech chipsetů starších, než VIA KT333 doporučuji používat VIA 4in1 4.37 a uživatelům s VP3/MVP3 doporučuji VIA 4in1 4.29 drivery.

VIA: Vylaďte si svůj chipset na maximum
i Zdroj: PCTuning.cz

Při modifikaci registrů NB/SB nepoužívejte "PCI Latency" patch ani VIAPFD.SYS, který je součástí novějších VIA 4in1 driverů. Pokud zjistíte, že máte instalován jeden z těchto driverů nebo dokonce oba dva, tak je odinstalujte! Některá nastavení registrů northbridge by se neprojevila a mohlo by dojít ke snížení výkonu a stability počítače.

Článek je koncipován tak, aby přinesl popis nejdůležitějších registrů a určité „optimální“ nastavení, které bylo odzkoušeno. Je možné, že některé problémy čtenářů zůstanou nevyřešeny, proto doporučuji se zapojit do diskuze pod článkem, kde se pokusím poradit s případnými dalšími problémy.

Konfigurace se provádí spuštěním WPCREDITu a nastavením device Bus#0, Dev#0, Func#0  1106 0691 (pro VIA 691/693/693A/694X), Bus#0, Dev#0, Func#0  1106 0305 (pro VIA KT 133/A)  CPU-PCI bridge (hostbridge).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama