pctuning-vyladte-si-via-southbridge
Článek PCtuning: Vylaďte si VIA southbridge

PCtuning: Vylaďte si VIA southbridge

Vylíčil Vladimír

Vylíčil Vladimír

4. 2. 2003 00:00 157

Seznam kapitol

1. Zapínáme PCI Parking 2. Testy

Máte základní desku s chipsetem VIA KT400 a chtěli by jste vědět, jak je to s výkonem diskového řadiče integrovaného v southbridge VIA VT8235 a s propustností PCI sběrnice? Myslíte si, že "intelácké" southbridge jsou v tomhle ohledu stále neporazitelné? Pak neváhejte a čtěte tento článek, který vám poradí jak optimálně vyladit chipset pro dosažení nejlepších výsledků.

Reklama

K napsání tohoto článku mě inspirovaly diskuze na různých diskuzních forech, kde si lidé stěžovali na problémy se střihem videa, RAIDem, nízkým výkonem diskových řadičů a dalšími problémy ve spojení s VIA chipsety.

Úvod: VIA řeší problémy s řadiči disků, propustností PCI, CRC chybami při kopírování velkých souborů již delší dobu. Ne vždy to bývá chybou chipsetu, ale v drtivé většině případů se jedná o nekorektní nastavení registrů northbridge (v kombinaci VT8366/A + VT686A/B – tedy v případě VIA KT133/A chipsetu se jedná o nastavení PCI Buffer Control -Rx70, CPU to PCI Flow Control - Rx71, Rx72 , PCI Master Control - Rx73, Rx74 a především PCI Arbitration - Rx75, Rx76).

Výrobci základních desek často volí defaultní nastavení northbridge a southbridge, případně se zaměří na nastavení registrů souvisejících s propustností paměti a registry nastavující komunikaci po PCI sběrnici nechávají bez povšimnutí. To však skýtá jisté úskalí, protože defaultní nastavení se nerovná bezchybné nastavení. V případě VIA chipsetů to platí dvojnásob.

Defaultní nastavení se může zdát výhodné v případě kancelářských počítačů, kde se nižší propustnost paměti nebo PCI sběrnice vůbec neprojeví. Ale v případě, že člověk chce dostat ze svého počítače maximum a používá ho ke střihu videa, používá SCSI disky nebo IDE RAID, tak tam se nekorektní nastavení chipsetu velice výrazně projeví.

V případě chipsetů VIA se staršími southbridge než je VT8235 probíhá řízení PCI následovně: VIA PCI controller daruje postupně každému PCI zařízení několik mikrosekund pro použití sběrnice, bez ohledu na to, kolik času by dané zařízení potřebovalo pro vyřízení požadavku. Po skončení limitu, i když zařízení nestihlo vyřídit požadavek, zvolí VIA PCI controller jiné zařízení, kterému dá k dispozici stejný časový limit jako tomu předchozímu. Potíž je v tom, že nikdy VIA PCI controller nezvolí 2x po sobě stejné zařízení, i když by potřebovalo více času. To je výhodné, pokud je v počítači více PCI zařízení, která potřebují jen málo času pro vyřízení požadavku.

Tento postup přináší potíže, pokud PCI zařízení – typicky HighPoint nebo Promise řadiče, TV střižny, SCSI řadiče, potřebují delší časový úsek. VIA proto hledala cestu, jak přiřadit jednomu PCI zařízení sběrnici k použití, tak dlouho dokud ji zařízení potřebovalo nebo dokud jiné PCI zařízení nevzneslo požadavek pro použití PCI sběrnice. Tenhle problém šel vyřešit v případě VT686A/B, VT8233/A/C nastavením Master Priority Rotation Control (Rx76 bit 5-4). Defaultně je toto nastavení zakázáno.

Intel má tenhle problém vyřešen od dob i440BX chipsetu (82443BX hostbridge). Intel modifikoval chipset velice jednoduchým, zato velice účinným způsobem a to tím, že dovolil PCI controlleru zvolit několikrát po sobě předání časového limitu témuž zařízení, dokud některé jiné zařízení nepotřebovalo používat PCI sběrnici.

Nyní se po troše teorie dostáváme k jádru tohoto článku a to je southbridge VT8235 a jeho nová funkce zvaná “PCI Bus Parking” Tato feature, která je v této době pouze ve VIA VT8235 southbridge umožňuje mnohem efektivněji řídit PCI sběrnici a tím pádem i vyšší propustnost PCI, větší výkon integrovaného diskového radiče a jakéhokoliv jiného PCI zařízení.

Jak tedy zapnout PCI Bus Parking

: Možností je několik, z nichž nejlepší je mít bios základní desky, který správně zapíná PCI Bus parking. Testoval jsem několik desek s VIA KT400 chipsetem a žádná z nich neměla tuto feature povolenou. Někteří výrobci se pokusili PCI Bus parking v některých verzích biosu povolit, ale přestože nastavily příslušný registr northbridge na enabled, tak se zvýšení výkonu nekonalo, protože zároveň nechali nastavené starší řízení PCI sběrnice, konkrétně PCI Arbitration. Další možnost je použít k nastavení northbridge program na editaci registrů WCPREDIT a WCPRSET. Tato možnost je nejschůdnější, proto zde popíšu jak na to.

PCtuning: Vylaďte si VIA southbridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Spustíme WCPREDIT a zvolíme device Bus#0, Dev#0, Func#0  1106 3189

A nastavíme offset 75 = 08h a offset 76 = 50h, toto nastavení můžeme uložit pomocí WCPRSET a načítat ho při každém spuštění windows.

PCtuning: Vylaďte si VIA southbridge
i Zdroj: PCTuning.cz

kliknutím se obrázek zvětší

Jak zjistit, jestli má deska VT8235 southbridge

: Pokud vlastníte desku s VIA KT400 nebo

VIA P4X400, tak zcela určitě používá VT8325, v případě desek s VIA KT333 chipsety je situace složitější, protože může používat jak VT8233A southbridge, tak VT8235 southbridge.

V tomto případě je nejlepší opět použít WCPREDIT a podívat se, jaká zařízení jsou na PCI sběrnici (Ctrl+D) a podívejte se na položku ISA Bridge (Bus#0, Dev#17, Func#0) – jestliže tam bude ID

1106:3177, pak je přítomen VT8235, pokud tam bude ID 1106:3147, pak je southbridge VT8233/A/C. Např. 8K5A3+ je VIA KT333 s VT8235 southbridge.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama