32bit-windows-vista-neprehraje-hd-video
Novinka 32bit Windows Vista nepřehraje HD video

32bit Windows Vista nepřehraje HD video

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

24. 8. 2006 00:00 46

Přesněji řečeno na 32bitové Vistě neshlédnete video z chráněných HD DVD a Blu-ray disků.Doplněno: Vyjádření PR manažera Adama Andersona.

Reklama
32bit Windows Vista nepřehraje HD video
i Zdroj: PCTuning.cz

Steve Riley z Microsoftu na konferenci Tech.Ed 2006 v Sydney prohlásil, že na počítači s 32bitovým procesorem (kterých je, jen tak mimochodem, drtivá většina) a 32bitovým systémem Windows Vista nebude možno přehrát video ve vysokém rozlišení z HD DVD nebo Blu-ray médií. Proč?

Softwarový gigant podlehl nátlaku filmových studií, které chtějí co nejvíce ztížit práci pirátům. Jak pravděpodobně již víte, systém ochrany obsahu HDCP vyžaduje optickou mechaniku, grafickou kartu, monitor a v neposlední řadě také operační systém s podporou této technologie. Microsoft nyní hrdě přidává další požadavek - 64bitový procesor a 64bitová verze operačního systému Windows Vista. Proč?

64bitové Windows Vista zakazují instalaci ovladačů, které nemají WHQL certifikaci od Microsoftu. (Což, jen tak mimochodem, znamená konec optimalizovaným ovladačům jako NGO, Omega apod.) U 32bitového systému si Microsoft z důvodů kompatibility se starším hardware nemůže dovolit zakázat nepodepsané ovladače. Jenže, za pomoci upravených driverů by mohlo být možné obejít ochranu HDCP, a tak se Microsoft rozhodl, že přehrávání chráněných disků na 32bitové verzi operačního systému zkrátka zakáže.

64bitové procesory už se prodávají několik let a co si budeme povídat, oproti ostatnímu vyžadovanému hardware je sehnat 64bitový procesor hračka. Nicméně to nic nemění na tom, jak ignorantsky to Microsoft vyřešil.

Steve Riley, nejspíše ve snaze uklidnit posluchače, řekl, že Blu-ray a HD DVD jsou přece datová média a když na se na ně uloží MPEG4 video, nebude problém ho na 32bitové Vistě přehrát. Jenom s těmi chráněnými tituly bude tak trošku problém. Volně přeloženo, filmy z obchodu si nepustíte, ale pirátské půjdou bez problému.

Osobně si myslím, že piráti si vždy najdou cestu, jak novou ochranu obelstít a že tento krok bude mít úplně opačný efekt: nevídaný rozkvět pirátství. Ale koneckonců, filmová studia na to určitě mají na slovo vzaté odborníky, kteří tomu, jen tak mimochodem, rozumí mnohem lépe než já...

Doplněno: Adam Anderson, PR manažer Microsoftu, řekl serveru CNET News, že Riley se vyjádřil nepřesně a že bude možné ve 32bitové Vistě přehrát chráněné video a že rozhodnutí, zdali jej povolit nebo zakázat bude ležet na vývojářích přehrávacího software (Cyberlink atd.). Nicméně, vypadá to že ve Windows Media Player 11 zůstane tato možnost odepřena.

Zdroj: apcstart.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama