huawei-kvuli-americkym-sankcim-konci-s-vyrobou-cipu-kirin
Novinka Huawei kvůli americkým sankcím končí s výrobou čipů Kirin

Huawei kvůli americkým sankcím končí s výrobou čipů Kirin

Mirek Kočí

Mirek Kočí

9. 8. 2020 11:30

Čínské technologická společnost Huawei kvůli americkým sankcím příští měsíc zastaví produkci svých vlastních čipů Kirin. Uvedl to šéf spotřebitelské divize Huawei Richard Yu.

Reklama

Huawei je pod dlouhodobým tlakem americké administrativy, kvůli čemuž už před rokem přišel o přístup ke službám a aplikacím společnosti Google. V průběhu září přijde i o přístup k hardwaru, konkrétně ke svým čipům Kirin.

Yu na konferenci China Info 100 uvedl, že Huawei zastaví výrobu procesorů Kirin 15. září. Ty pro něj totiž zhotovují dodavatelé (hlavně TSMC), kteří využívají americké technologie. „Je to pro nás velmi velká ztráta,“ prohlásil Yu.

Vysoce postavený zaměstnanec Huaweie zároveň zmínil, že telefony řady Mate 40 budou posledními s čipy Kirin. Jaké procesory se objeví v dalších telefonech značky, je prozatím nejasné. Už dříve ale unikly na veřejnost informace o tom, že Huawei je v námluvách se společností MediaTek.

Šéf Huaweie se na konferenci dotkl i otázky operačního systému, když uvedl, že počítače, tablety a ano, dokonce i mobilní telefony, budou v budoucnu založeny spíše na systému Harmony než na Androidu. Je tak možné, že se už příští rok dočkáme příchodu prvního smartphonu Huawei s vlastním systémem.

 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama