rakousko-nevylouci-huawei-ze-souteze-na-vybudovani-5g-siti
Novinka Rakousko nevyloučí Huawei ze soutěže na vybudování 5G sítí

Rakousko nevyloučí Huawei ze soutěže na vybudování 5G sítí

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 1. 2020 14:00

Rakouský kancléř Sebastian Kurz nevylučuje, že se čínská společnost Huawei Technologies bude podílet na budování sítí páté generace (5G). Zároveň ale dodal, že země bude svá rozhodnutí koordinovat s partnery v Evropské unii.

Reklama

Kurz na tiskové konferenci ve Vídni řekl, že mezi nejdůležitější priority jeho vlády, které se týkají vybudování 5G infrastruktury, patří zajištění bezpečnosti a zabránění jednostranné závislosti na dodavateli. „Chceme být technologicky neutrální a zároveň zaručit maximální bezpečnost,“ řekl, když byl dotázán na vládní postoj vůči čínské společnosti Huawei. „Postupujeme v úzké koordinaci s našimi evropskými partnery a také s Evropskou komisí.“ Rakousko tedy nejspíše bude kopírovat přístup Německa, kdy bude požadovat „záruky“, že firma zpracovávaná data neodevzdá čínskému státu.

Huawei patří k předním poskytovatelům techniky pro stavbu 5G sítě. Některé západní země, včetně Spojených států, ji však z účasti na budování kritické infrastruktury vyloučily. Jiný názor razí Německo, Francie a některé další evropské země včetně Rakouska. Například německý ministr vnitra Horst Seehofer již dříve uvedl, že bez Huawei v blízké budoucnosti není možné rozsáhlou 5G infrastrukturu vybudovat.

Rakousko nevyloučí Huawei ze soutěže na vybudování 5G sítí
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama