jihokorejsky-soud-potvrdil-rekordni-pokutu-873-milionu-dolaru-pro-qualcomm
Novinka Jihokorejský soud potvrdil rekordní pokutu 873 milionů dolarů pro Qualcomm

Jihokorejský soud potvrdil rekordní pokutu 873 milionů dolarů pro Qualcomm

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 12. 2019 13:00

Korejská komise pro hospodářskou soutěž (KFTC) potvrdila, že výrobce čipů Qualcomm musí zaplatit rekordní pokutu ve výši 873 milionů dolarů (20 miliard Kč) za údajně neférové obchodní praktiky. Americká společnost se hodlá proti rozhodnutí odvolat k nejvyššímu soudu. Pokuta je vůbec nejvyšší, jaká kdy byla v Jižní Koreji udělena.

Reklama

Podle komise Qualcomm zneužil svého postavení na trhu a omezoval svobodnou soutěž. Firma měla vybírat neoprávněné poplatky za své patenty na čipy od ostatních výrobců a poškozovat tak své konkurenty, když jim odmítala některé své patenty uvolnit. „Žalovaný výrazně ovlivňoval výrobce mobilních telefonů buďto nekalými obchodními praktikami, anebo závislostí na dodávkách čipů do modemů,“ uvedl soudce. KFTC případ zkoumala od roku 2016.

Qualcomm s oznámeným rozhodnutím nesouhlasí a již oznámil, že se se odvolá proti rozhodnutí, výši pokuty i metodě výpočtu. Problémy ale americký podnik nemá jen v Jižní Koreji. V minulých letech byl odsouzen v Číně za porušování antimonopolních zákonů k pokutě 975 milionů dolarů (25,2 miliardy Kč). Vyšetřují ho navíc i regulátoři v jiných zemích včetně Evropské unie nebo Spojených států.

Jihokorejský soud potvrdil rekordní pokutu 873 milionů dolarů pro Qualcomm
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama