facebook-dostal-v-usa-rekordni-pokutu-za-poruseni-soukromi
Novinka Facebook dostal v USA rekordní pokutu za porušení soukromí

Facebook dostal v USA rekordní pokutu za porušení soukromí

Mirek Kočí

Mirek Kočí

15. 7. 2019 11:30

Americká Federální obchodní komise (FTC) schválila pokutu ve výši přibližně pěti miliard dolarů pro společnost Facebook za porušení ochrany soukromí. S odvoláním na zdroje, které si nepřály být jmenovány, to uvedl deník Wall Street Journal. Firma ani komise se k trestu oficiálně nevyjádřily.

Reklama

Podle lidí obeznámených s případem FTC vyšetřovala obvinění, že Facebook nevhodně sdílel informace, které patřily 87 milionům uživatelů, s již neexistující britskou firmou Cambridge Analytica, která pracovala pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa. Vyšetřování bylo zaměřeno na to, zda sdílení dat porušilo dohodu dohodu s FTC z roku 2011 o ochraně soukromí uživatelů.

Podle deníku Wall Street Journal se očekává, že FTC do vyrovnání zahrne i další omezení týkající se toho, jak Facebook zachází se soukromím uživatelů. List dále uvedl, že hlasování v komisi proběhlo stranicky: tři členové komise nominováni republikány hlasovali za pokutu a dvojice demokratů byla proti.

Facebook dostal v USA rekordní pokutu za porušení soukromí
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokuta je sice vysoká, pro Facebook však nemusí znamenat až tak mnoho, protože jen v minulém roce firma zaznamenala tržby ve výši téměř 56 miliard dolarů. Podnik s pokutou navíc dopředu počítal a vytvářel si na ni rezervy.

Konzultační firma Cambridge Analytica pracovala před americkými volbami v roce 2016 pro předvolební tým Donalda Trumpa. Neoprávněně získané osobní údaje uživatelů Facebooku se pokoušela využít k ovlivnění volebních výsledků.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama