trump-zaradil-huawei-na-cernou-listinu-firma-nemuze-kupovat-americke-soucastky
Novinka Trump zařadil Huawei na černou listinu, firma nemůže kupovat americké součástky

Trump zařadil Huawei na černou listinu, firma nemůže kupovat americké součástky

Mirek Kočí

Mirek Kočí

16. 5. 2019 15:00

Ministerstvo obchodu ve Spojených státech zařadilo firmu Huawei na černou listinu. Dekret firmě výrazně zkomplikuje přístup k součástkám a komponentům nabízeným americkými podniky, což pravděpodobně způsobí, že podnik nebude moci prodávat některé své výrobky.

Reklama

Příkaz podepsaný prezidentem Trumpem zakazuje prodej technologií nebo používání zařízení od čínské společnosti, protože představují „nepřijatelné riziko pro národní bezpečnost Spojených států nebo bezpečnost osob ve Spojených státech“. Děje se tak na pozadí obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, kdy obě strany stále nedospěly k dohodě.

Huawei označil americké omezení za bezdůvodné a za porušení svých práv. V prohlášení podniku najdeme, že restrikce a omezení jejího podnikání v USA neudělají ze Spojených států bezpečnější nebo silnější zemi. Namísto toho omezení přinese jen horší a dražší alternativy v rozvoji 5G sítí a tak poškodí zájmy amerických společností a spotřebitelů.

Trump zařadil Huawei na černou listinu, firma nemůže kupovat americké součástky
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce se nicméně chce s USA dohodnout na účinných opatřeních, které zaručí bezpečnost jeho produktů. Firma už dříve uvedla, že chce s vládami jednotlivých zemí uzavřít dohody „nešpiclování“.

Huawei je jedním z největších výrobců telekomunikačních zařízení na světě, v současnosti čelí kritice západu za svůj údajný vztah s čínskou vládou. Firma je v mnoha zemích světa podezřívána, že vláda v Pekingu využívá její produkty ke špionáži.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama