nejvetsi-svetovy-trh-se-smartphony-se-propadl
Apple Novinka Největší světový trh se smartphony se propadl

Největší světový trh se smartphony se propadl

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 2. 2019 19:00 13

Čína je největším trhem s chytrými telefony na světě a na globálním odbytu smartphonů se podílí zhruba jednou třetinou. Není se tak čemu divit, že pro výrobce patří vůbec mezi ty mezi nejdůležitější. Růst prodejů mobilů v největší zemi světa však v posledním čtvrtletí loňského roku klesl o 9,7 procenta na 103 milionů přístrojů. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila výzkumná agentura IDC.

Reklama

Jedinou zahraniční firmou mezi pěti největšími prodejci na čínském trhu byl americký Apple. Prodej této společnosti se nicméně uplynulý kvartál propadl o 11,9 procent (meziročně o 19,9 procenta) a firma dosáhla výsledku 11,8 milionu prodaných iPhonů. Podíl Applu se snížil na 11,5 procenta z předloňských 12,9 procenta. Podle analytiků je na vině hlavně vysoká cena iPhonů ve srovnání s domácí konkurencí.

Jedničkou na čínském trhu je Huawei. Prodej tohoto gigantu stoupl o 23,3 procenta na 30 milionů přístrojů a podíl na trhu činil 29 procent. I další dvě pozice patřily čínským značkám. Druhé skončilo Oppo a na třetím místě je Vivo. První pětku uzavřelo Xiaomi, které je velmi aktivní i na českém trhu.

Největší světový trh se smartphony se propadl
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama