huawei-predstavuje-aplikaci-facing-emotions-pro-nevidome
Novinka Huawei představuje aplikaci Facing Emotions pro nevidomé

Huawei představuje aplikaci Facing Emotions pro nevidomé

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 12. 2018 17:30

Většina z nás považuje úsměv za samozřejmost, nevidomí však možnost naplno prožít projevy neverbální komunikace druhých nemají. Huawei proto přichází na trh s novou aplikací Facing Emotions, která umožňuje těžce zrakově postiženým zažívat emoce na tvářích lidí, se kterými hovoří a pomáhá tak zlepšit kvalitu jejich života. Partnerem kampaně Facing Emotions v České republice je Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Reklama

Facing Emotions využívá umělou inteligenci ve smartphonu Mate 20 Pro. Tvůrci aplikace naučili AI analyzovat výrazy tváře a emoce a následně je přeložit do zvukové podoby. Aplikace naskenuje pomocí zadních kamer tvář osoby, se kterou nevidomý hovoří a identifikuje prvky tváře, jako jsou nos, oči, obočí a ústa. Poté zpracovává identifikované emoce do jednoduchého zvuku, který je možné slyšet přes telefon nebo sluchátko.

Dle autorů je tak aplikace schopná rozeznat emoce jako jsou štěstí, smutek, strach, rozhořčení, vztek, znechucení, opovržení i překvapení. Vše se přitom děje v reálném čase a v offline režimu. 

Aplikace byla vyvinutá s podporou komunity osob s těžkým zrakovým postižením. Její tvůrci spolupracovali například s polskou asociací nevidomých a vytvořili skupinu testerů, kteří se zapojili do každého klíčového kroku v rámci procesu vývoje. Vývojáři konzultovali s představiteli komunity jejich poznatky a na jejich základě vyvíjeli řešení, které co nejvíce vyhovovalo jejich potřebám.

Klíčovým prvkem celého procesu byly zvuky. O jejich tvorbu se postaral nevidomý skladatel Tomasz Bilecki. Podařilo se mu zachytit každou ze sedmi emocí a vyjádřit ji v poslouchatelné podobě. Zvukové vzorky následně testoval tým nevidomých konzultantů, kteří je ohodnotili jako lehko zapamatovatelné a pochopitelné.

Jako součást kampaně vytvořil designer Jan Kochanski speciální držák Mate 20 Pro, který je možné vytisknout na 3D tiskárně a je navržený tak, aby měl nevidomý při komunikaci volné ruce a kamera telefonu mohla snímat obličej člověka, se kterým si právě povídá. Speciální 3D držáky jsou k dispozici pro každého na webové stránce shapeways.com.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama