google-na-hledani-slova-idiot-vraci-obrazky-prezidenta-donalda-trumpa
Novinka Google na hledání slova „idiot“ vrací obrázky prezidenta Donalda Trumpa

Google na hledání slova „idiot“ vrací obrázky prezidenta Donalda Trumpa

Martina Lipertová

Martina Lipertová

20. 7. 2018 10:00 6

Svět, alespoň ten technologický, se baví nad novou hříčkou. Jedná se o výsledky vyhledávání vyhledávače Google, který v odpověď na hledané slovo „idiot“ vrací výsledky v čele s Donaldem Trumpem.

Reklama

Problematické výsledky vyhledávání se týkají sekce Obrázky, nikoliv klasického vyhledávání webových stránek. Za kontroverzním výsledkem vyhledávání pravděpodobně stojí tisíce uživatelů na diskusním fóru Reddit. Ti po vítězství nového prezidenta v hojném počtu hlasovali pro komentáře obsahující zmiňované slovo a obrázky prezidenta, takže vyhledávací algoritmus Googlu je k sobě přiřadil.

Google na hledání slova „idiot“ vrací obrázky prezidenta Donalda Trumpa
i Zdroj: PCTuning.cz

Tajné algoritmy Google se využívají k organizování a upřednostňování výsledků vyhledávání a obvykle jsou velmi přesné. Přesto se americký internetový gigant kvůli nim občas dostane do potíží. Tak například v roce 2005 jeden z černošských vývojářů objevil, že funkce, která fotografie rozděluje na auta nebo pláže, řadí fotografie jeho a jeho kamaráda mezi „gorily“.

Po jednom z incidentů Google poodhalil, jak jeho vyhledávač funguje:

„Vyhledávače jsou odrazem obsahu a informací, které jsou na internetu. Pořadí stránek ve výsledcích vyhledávání Googlu jsou do značné míry závislé na počítačových algoritmech s použitím tisíce faktorů pro výpočet relevance stránky k danému dotazu“.

Společnost Google tedy nezasahuje do vyhledávání přímo, jenom pracuje na receptu, jak má být vyhledávání prováděno. A tak se v něm občas najdou nějaké skulinky. Ta s prezidentem Donaldem Trumpem je dost aktuální, už jen kvůli tomu, že má za sebou některé kontroverzní okamžiky při cestě po Evropě.

Zdroj: Cnet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama