trzni-hodnota-zte-se-propadla-o-miliardy-dolaru
Novinka Tržní hodnota ZTE se propadla o miliardy dolarů

Tržní hodnota ZTE se propadla o miliardy dolarů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 6. 2018 16:30

Akcie čínské technologické firmy ZTE se v úterý propadly na burze v Hongkongu o 41 procent. Tržní kapitalizace známého výrobce telekomunikačního vybavení se snížila přibližně o 3 miliardy dolarů. Čínský podnik se vrátil na burzu po zhruba dvou měsících, když se nakonec s vládou Spojených států dohodl na tom, že zaplatí pokutu 1,4 miliardy dolarů.

Reklama

Americké ministerstvo obchodu v dubnu zakázalo americkým firmám dodávat ZTE komponenty a technologie. Důvodem bylo porušení sankcí proti Severní Koreji a Íránu. Zákaz donutil ZTE přerušit důležité operace a obchodování s akciemi firmy bylo zastaveno 17. dubna. Sedmiletý zákaz paralyzoval klíčové aktivity čínské společnosti a podniku dokonce hrozil bankrot.

Minulý týden se však USA se společností dohodly na miliardové pokutě, ZTE rovněž složí 400 milionů dolarů na svěřenecký účet pro případ budoucích pochybení a musí do 30 dnů provést změny ve svém vedení.

ZTE se sídlem v Šen-čenu je druhým největším čínským výrobcem telekomunikačního vybavení. V dubnu, před vyloučením z burzy, činila tržní hodnota podniku asi 20 miliard dolarů.

Tržní hodnota ZTE se propadla o miliardy dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama