nove-zavody-o-nejvykonnejsi-superpocitace
Novinka Nové závody o nejvýkonnější superpočítače

Nové závody o nejvýkonnější superpočítače

Docekal

Docekal

21. 8. 2005 00:00 7

Mezi tradičně soupeřící USA a Japonsko se vydává nový hráč - Čína. Investice do vědy, technologií a národní bezpečnosti. Poslední zmíněné ovšem můžete vidět přesně opačně.

Reklama

Superpočítače kdysi byly náročnou a nákladnou technologickou záležitosti - dnes, s vývojem paralelního computingu, jde teoreticky jenom o to "kolik" počítačů se podaří propojit a efektivně mezi nimi distribuovat úkoly. Podobné srovnání je samozřejmě přehnané - skutečnost je taková, že paralelní computing skutečně přinesl významný průlom do superpočítačových technologií - ve skutečnosti ovšem spojuje velké množství (stovky až tisíce) procesorů. A rychlost (výkon) budoucích superpočítačů je tak omezen jenom několika málo faktory - cenou, dostatkem elektrické energii a schopnosti celé monstrum  uchladit.

Nové závody o nejvýkonnější superpočítače
i Zdroj: PCTuning.cz


IBM Blue Gene/L

Čína, zmíněná v perexu, přitom má devatenáct superpočítačů mezi TOP500. A podle článků v čínských novinách považuje vývoj vysoce výkonných počítačových technologií za důležitý. Snaha prolomit jeden petaflop tak není vlastní jenom Japoncům, Čína se k tomuto závodu přidává. Jeden petaflop přitom představuje zhruba osminásobek rychlosti dnešního nejrychlejšího počítače. Ten je instalován v Lawrence Livermore National Laboratory - viz IBM Blue Gene/L. Nejúspěšnější, doposud, je v superpočítačích USA. A hlavní využití superpočítačů je očekávatelné - vojenské účely. Ale i to se mění. Na News.com (viz níže) najdete zajímavý článek upozorňující i na další využití superpočítačů - pochopitelně převážně spadající do kategorie simulací.

Via News.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama