armadni-notebook-s-dvema-opterony
Novinka "Armádní" notebook s dvěma Opterony

"Armádní" notebook s dvěma Opterony

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

13. 8. 2005 00:00 1

NextCom, společnost vyrábějící přenosné počítače, se chystá uvést nový model s dvěma dvoujádrovými procesory AMD Opteron. Nejedná se však tak úplně o notebook - tento mobilní server, dá-li se to tak nazvat, připomíná spíše kufříkové počítače z minulosti. A proč armádní? Stačí jeden pohled a pochopíte; mimochodem, varianty s jedním single-core Opteronem používá i americká armáda.

Reklama
"Armádní" notebook s dvěma Opterony
i Zdroj: PCTuning.cz

Podivný stroj, určený pro práci jako přenosný server nebo workstation se jmenuje Flextreme. Je opravdu nápadně rozměrný a těžký, podle redaktora serveru The Inquirer je klávesnice tužšího rázu. Když už jsme u klávesnice, je možno jí "odepnout" od hlavního přístroje. Z tohoto důvodu není připojena vnitřně, ale "pružinovým" kabelem.

Specifikace nejsou dané přesně, lze si obstarat různě vybavené modely. Operační paměť může dosahovat až 16GB, dále má dva vyměnitelné SATA disky o velikosti až 200GB a je možno přidat ještě třetí "statický" pevný disk do velikosti 300GB. Podporovány jsou serverové a workstation operační systémy Windows na bázi NT od verze 2000, RedHat Linux, SUSE, Solaris a Fedora - zkrátka je z čeho vybírat. Třešničkou na dortu je potom možnost duálního operačního systému - tedy že Flextreme pracuje jako server a zároveň jako pracovní stanice.

"Armádní" notebook s dvěma Opterony
i Zdroj: PCTuning.cz
"Armádní" notebook s dvěma Opterony
i Zdroj: PCTuning.cz
______________
Vlevo rozměry počítače, vpravo kufr pro transport (co by tomu asi říkal letištní rentgen? :)

Nápad je to bezesporu zajímavý, ale mobilita není nijak valná vzhledem k váze, rozměrům a spotřebě takového počítače - přídavná baterie, kterou výrobce nabízí, prý vydrží stroj pohánět 15-30 minut podle konfigurace. Kolik něco takového stojí, stránka výrobce neuvádí... domyslete si proč asi.

Zdroj: The Inquirer, NextCom

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama