vychodni-slovensko-se-docka-novych-leteckych-snimku
Novinka Východní Slovensko se dočká nových leteckých snímků

Východní Slovensko se dočká nových leteckých snímků

Mirek Kočí

Mirek Kočí

19. 7. 2017 17:00

Mapy.cz aktualizují po dvou letech třetinu leteckých snímků Slovenska. Letadla během loňského roku fotila především Prešovský a Košický kraj. Téměř dvanáct tisíc „snímků“ pokrývá oblast 16 300 km čtverečních.

Reklama

„Focení leteckých snímků je bytostně závislé na počasí a viditelnosti, proto je nutné jej dobře plánovat. V průběhu roku je pro pořizování snímků vhodné jen vegetační období, kdy mají stromy listy a zároveň je slunce dostatečně vysoko, aby objekty nebyly schovány ve stínu. Proto se soustředíme vždy na jednu oblast, kterou dokážeme pokrýt v dostatečné kvalitě,“ vysvětluje Petr Hofman, GIS specialista služby Mapy.cz.

Nejzřetelnější proměnou prochází ortofoto zejména ve městech, kde lze sledovat průběh výstavby budov a infrastruktury. „Důležitá je pro nás i podrobnost nových snímků. Dnes pracujeme s rozlišeném 30 centimetrů na jeden pixel, které umožňuje snadnou orientaci ve městě i v otevřené krajině,“ upřesňuje Petr Hofman.

Surová data z 11 898 obrázkových plátů o rozměrech 10 000 x 10 000 px pokrývajících východní třetinu Slovenska zabírala 1,7 TB. Pro společnost Seznam.cz je pořídila společnost Eurosense. Po zpracování zabírají snímky 286 GB. Zájemci si mohou snadno ověřit rok pořízení snímku přímo v letecké mapě v levém dolním rohu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama