na-co-si-dat-pozor-na-dovolene-mimo-eu-pri-pouzivani-smartphonu
Novinka Na co si dát pozor na dovolené mimo EU při používání smartphonu?

Na co si dát pozor na dovolené mimo EU při používání smartphonu?

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 6. 2017 10:00

Změny tarifů v rámci EU by mohly vést k domněnce, že volat a využívat data je už kdekoli ve světě dostupnou záležitostí. Nemylte se. Poplatky za hovory a data v mnohých vyhledávaných turistických destinacích se nezměnily. Pokud nebudete opatrní, může vás nepozorné chování s telefonem mimo EU vyjít velmi draho. Přinášíme několik tipů, které vaši peněženku ochrání.

Reklama

V rámci EU se s mobilním telefonem můžete dnes již zpravidla bez obav chovat stejně, jako byste byli doma. Přesto vám doporučujeme ověřit si u operátora nastavení konkrétního tarifu. Stačí zavolat na infolinku. Při využívání telefonu mimo EU byste však měli vědět několik věcí.

Orientační základní ceny roamingových služeb mimo EU bez využití balíčků od operátorů. Jako příklad orientačních cen si vezměme dvě vzorové země – Švýcarsko a oblíbený Egypt.

Ověřte si cenu hovorů

Než se vydáte na cestu mimo EU, ověřte si vždy ceny roamingových služeb, tedy poplatků za využívání mobilních služeb vaší SIM karty v zahraničí. Ceny hovorů se mohou podle nastavení vašeho tarifu ve Švýcarsku, tedy v Evropě mimo EU vyšplhat nad 40 Kč za minutu, v exotičtějších zemích, jako je například Egypt, až téměř k 70 Kč za jednu provolanou minutu. Pokud budete chtít volat, využijte některý z balíčků operátora za zvýhodněnou cenu.

Zkontrolujte si v telefonu nastavení datového roamingu

Je příjemné být průběžně v kontaktu s přáteli prostřednictvím sociálních sítí. Možná si říkáte, že pár řádek textové komunikace nestojí, co se množství přenesených dat týká, za řeč. To je sice pravda, ale těžko můžete ovlivnit, když se někdo z vašich přátel rozhode poslat vám sérii fotek z dovolené. Nehledě k tomu, že některé aplikace běží na pozadí operačního systému a využívají přenos dat i ve chvíli, kdy je aktivně nepoužíváte. Jestli chcete být stoprocentně v bezpečí od poplatků, zakažte v nastavení telefonu datový roaming. Pokud to neuděláte, zkontaktujte se s vaším operátorem a nastavte si limit pro využití dat v zahraničí. Po jeho vyčerpání se čerpání dat přeruší.

Pozor na využívání navigace

V případě, kdy využíváte na cestách navigaci ve smartphonu nebo tabletu, stáhněte si před cestou mapy dané země, pokud to vaše navigační aplikace umožňuje. Anebo si nainstalujte jinou. Většina těchto navigací totiž standardně nemá mapy uložené přímo v zařízení, ale podle vašeho pohybu stahuje s využitím mobilních dat průběžně informace z internetu.

Nezapínejte mobilní hotspot

Využití mobilního hotspotu se vám může velmi vymstít. Pokud totiž dáte komukoli přístup na váš hotspot, třeba jen pro načtení informací o blízké historické památce, jeho telefon se začne chovat tak, jako by byl připojen k běžné Wi-Fi síti. To prakticky znamená, že může začít automaticky stahovat aktualizace nainstalovaných aplikací, což zahrnuje mnohdy desítky až stovky MB dat. V přepočtu na koruny to může znamenat až desítky tisíc korun.

Tip pro komunikaci na sociálních sítích v zahraničí – ChatSim

ChatSim je speciální SIM karta, která stojí 395 Kč. Za celoroční paušál, také 395 Kč, pak zajišťuje ve 150 zemích světa, včetně většiny oblíbených exotických destinací, neomezenou textovou komunikaci doplněnou o emotikony prostřednictvím chatovacích služeb Facebook Messenger, WhatsApp a sedmi dalších. Je nastavena tak, že obrázky a další multimediální soubory mobilní datovou komunikací neprojdou, stáhnou se do telefonu až když se připojíte k lokální Wi-Fi síti. Tak budete pro přátele pořád online bez jakékoli obavy z dalších poplatků. Karta se hodí do telefonu pro dvě SIM karty, nebo jiného, už vyřazeného, který máte doma v šuplíku. Více informací na www.datanacesty.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama