google-dostal-pokutu-2-4-miliardy-eur
Novinka Google dostal pokutu 2,4 miliardy eur

Google dostal pokutu 2,4 miliardy eur

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 6. 2017 11:00

Internetový gigant Google dostal od Evropské komise rekordní pokutu 2,42 miliardy eur (63,6 miliardy Kč)za zneužití dominantního postavení na trhu. Ve svém vyhledávači podle komise zvýhodňoval jiný vlastní produkt, a to službu pro porovnávání obchodních nabídek. Google nesouhlasí se závěry vyšetřování a zvažuje, že se proti verdiktu odvolá. Zatím rekordní pokutu od komise dostal v roce 2009 výrobce čipů Intel, který musel zaplatit částku 1,06 miliardy eur.

Reklama

Google dostal od komise teď 90 dní na změnu své praxe a musí se začít ke konkurenčním srovnávačům cen chovat stejně jako k vlastní službě. Jinak může čelit rozhodnutí o dalším penále až do pěti procent průměrného celosvětového denního obratu své mateřské firmy Alphabet.

Podle názoru komise firma zneužila svého dominantního postavení na trhu a nedovoleně zvýhodňovala vlastní službu pro porovnávání obchodních nabídek.

Její výsledky firma umísťovala na výrazná místa ve výsledcích svého vyhledávače, snižovala konkurenční služby, a tím poškozovala soutěž.

Zdroj:CTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama