telefonujici-cz-ceny-mobilnich-sluzeb-v-cr-stale-nad-prumerem-eu
Novinka Telefonující.cz: ceny mobilních služeb v ČR stále nad průměrem EU

Telefonující.cz: ceny mobilních služeb v ČR stále nad průměrem EU

Mirek Kočí

Mirek Kočí

15. 6. 2017 13:30 1

Při příležitosti zrušení roamingu v zemích EU přichází spotřebitelská organizace Telefonující.cz s aktualizací své analýzy srovnávající ceny českých a evropských mobilních operátorů. Nové srovnání tarifů hlasových a datových služeb ukazuje, že pokles cen operátorů je v ČR o něco rychlejší, než je průměr EU. Ke srovnání našich cen s evropským průměrem to však nestačí.

Reklama

Na čtyřech modelových případech se ukázalo, že i ty nejlevnější české tarify jsou o 12 až 70 % vyšší, než průměr nejlevnějších tarifů ve zbývajících 27 státech unie.

- Čtyřčlenná rodina zaplatí měsíčně o 213 Kč více (o 12 % více, než v EU)

- Matka samoživitelka s jedním dítětem o 505 Kč více (o 70 % více)

- Důchodce přeplatí tarif o 120 Kč (o 34 %)

- Pracující s vyšší spotřebou dat zaplatí o 297 Kč více za měsíc (o 38 %)

(zdrojová data Telefonující.cz najdete tady)

„Po čtvrt roce od naší první cenové srovnávací analýzy jsme z veřejně dostupných oficiálních nabídek tarifů všech operátorů v jednotlivých zemích EU provedli aktualizaci. Opět jsme použili stejnou metodiku - čtyři běžné modely zákaznických skupin s konkrétní běžnou spotřebou hlasových a datových služeb. V každé zemi ze zbývajících 27 zemí EU jsme opět našli nejlevnější vyhovující tarif právě pro tyto skupiny a srovnali jsme jej s nejlevnějším českým dostupným tarifem,“ vysvětluje postup Jakub Kriš z Telefonující.cz.

Minulá analýza provedená na konci února a zveřejněná březnu ukázala, že v České republice jsou předražená zejména mobilní data a tarify s malými objemy volání a sms. To se částečně zlepšilo, znatelně pak klesly zejména ceny tarifů s většími objemy dat a to jak pro jednotlivce, tak pro rodiny (či malé skupiny zákazníků platících přes jedno vyúčtování).

Stále platí, že tarify českých mobilních operátorů jsou neférově drahé. Volání a data jsou dnes v České republice ve srovnání se zbytkem Unie nejdražší komoditou. Za nic jiného čeští zákazníci v porovnání se svými evropskými sousedy neplatí o tolik více, jako za mobilní tarify českého O2, T-Mobile a Vodafone. Spolek Telefonující.cz české síťové operátory kritizuje, neboť podle jeho názoru jsou mimo jiné vysoké cenové rozdíly u části české populace rizikovým faktorem chudoby. Celkově vysoké ceny mobilních dat pak brání rozvoji digitální ekonomiky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama