cinane-vyviji-dron-ktery-unese-tunovy-naklad
Novinka Číňané vyvíjí dron, který unese tunový náklad

Číňané vyvíjí dron, který unese tunový náklad

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 5. 2017 11:15 4

Čínský internetový prodejce JD.com vyvíjí bezpilotní letoun, který bude schopen přemístit na velké vzdálenosti přes tunu nákladu. Firma uvedla, že bude nejprve drony testovat v síti, jíž chce pokrýt severočínskou provincii Šen-si. Poté s jejich pomocí plánuje přepravovat spotřební zboží do odlehlých oblastí a zemědělské produkty do měst.

Reklama

Distribuční síť by podle JD.com měla pokrýt oblast o poloměru 300 kilometrů a bude využívat základen pro bezpilotní letouny, které budou rozesety po celé provincii. Jedna tuna nákladu je sice více, než v současné době dokáže většina dronů přepravit, ale některé z nich již unesou stovky kilogramů. Prodejce uvedl, že kvůli vývoji a výrobě strojů zřídí ve spolupráci s Národní průmyslovou základnou civilního letectví v Si-anu, hlavním městě provincii Šen-si, výzkumné a vývojové středisko. První dodávky zákazníkům pomocí menších bezpilotních letounů společnost uskutečnila již loni v listopadu.

S drony experimentují také další firmy obchodující prostřednictvím internetu. Ve Spojených státech jde například o Amazon a Google. V ČR pak doručování zásilek pomocí bezpilotních letounů věnuje pozornost řetězec Mall.cz.

Zdroj: CTK WSJ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama