na-webu-se-objevily-nove-zvesti-okolo-prvnich-grafik-vega-tykajici-se-cen-a-vykonu
Novinka Na webu se objevily nové zvěsti okolo prvních grafik Vega týkající se cen a výkonu

Na webu se objevily nové zvěsti okolo prvních grafik Vega týkající se cen a výkonu

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

15. 5. 2017 16:45 21

Podle nových informací, které se vynořily na webu, bychom se prvních grafik s čipy Vega od AMD mohli dočkat už 5. června, tedy krátce po letošním Computexu. Konkrétně se hovoří o třech produktech, které by měly pokrýt high-endové portfolio konkurenční značky Nvidia. 

Reklama

To se samozřejmě již od začátku očekávalo, jelikož AMD má v high-end segmentu s řadou RX 500 nyní mezery. Nejlevnější z modelů Vega by měla být karta označovaná jako RX Vega Core, která by se údajně měla usídlit na cenovce 399 dolarů, čili na částce mírně pod 12 000 Kč s daní. Vzhledem k vyšší cenovce než u GTX 1070 můžeme očekávat také lehce vyšší výkon. 

Na webu se objevily nové zvěsti okolo prvních grafik Vega týkající se cen a výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším, výkonnějším modelem se má podle současných spekulací stát karta s kódovým označením RX Vega Eclipse, která půjde po krku GeForce GTX 1080. Oproti Vega Core ale bude levnější než konkurence s cenovkou 499 dolarů, tedy necelých 15 000 Kč s DPH. Více než 1 000korunový rozdíl oproti konkurenci by se ale neměl výrazně podepsat na výkonu, který má být prý zhruba srovnatelný s GTX 1080. Dokonce se spekuluje o výkonu mírně vyšším. 

Na vrchu spektra by pak měla vystupovat grafika RX Vega Nova. Tato grafika by se měla prodávat za částku 599 dolarů, což je o 100 dolarů méně než u konkurence v podobě GeForce GTX 1080 Ti. Pro nás to tedy znamená cenovku s DPH okolo 17 500 Kč. Půjde tedy o kartu výrazně levnější. Výkon lze očekávat o něco menší, nebo srovnatelný s konkurencí.

Na webu se objevily nové zvěsti okolo prvních grafik Vega týkající se cen a výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na Titan Xp podle všeho AMD prozatím reagovat žádnou kartou nebude a vlajkovou lodí by tedy měla být právě RX Vega Nova s cenovkou pod 600 dolarů. Hovoří se ale také o tom, že AMD v budoucnu vydá dvoučipovou grafiku s jádry Vega, která by pochopitelně jednočipový Titan Xp pokořit mohla. 

Samozřejmě se zatím jedná pouze o nepotvrzené informace a na oficiální představení si budeme muset počkat minimálně do letošního veletrhu Computex, který proběhne již tradičně na přelomu května a června v Tchaj-pej. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama