vysledky-nvidia-q1-18-vice-nez-dvojnasobny-zisk-a-rust
Novinka Výsledky Nvidia Q1/18 - více než dvojnásobný zisk a růst!

Výsledky Nvidia Q1/18 - více než dvojnásobný zisk a růst!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 5. 2017 08:57 41

Výsledky Nvidia jsou ohrmomující, roste nejvíc ve své historii, i přes extrémní ceny čipů, prodeje stoupají.

Reklama
Výsledky Nvidia Q1/18 - více než dvojnásobný zisk a růst!
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia před pár dny oznámila výsledky za první kvartál Q1/18 končící posledním dubnem. Všichni víme, že i když jde o aktuální čísla kvartálu 2017, Nvidia je s hospodařením vždy už rok vpřed (proto za 2018). Jsou podruhé v řadě rekordní v každém ohledu. Hrubý zisk byl 1,94 miliardy dolarů, což je druhý nejvyšší čtvrtletní příjem v historii firmy. Navíc za kvartál, který je vždy nejslabší z celého roku (po vánocích). Nvidia byla vždy menší než AMD, měla méně zaměstnanců, menší tržby (nikoliv čistý zisk). Dnes už ale AMD přerostla, ne počtem zaměstnanců, ale tržbami a ziskem. Proti stejnému kvartálu vloni jde o nárůst o 48 procent. Hrubá marže se zvýšila o slušných 1,9 procentních bodů na 59,4 procent. Proti minulému čtvrtletí si ale pohoršili o 0,6 bodu. Jen pro srovnání, AMD se potácí na dlouhodobé hodnotě 34 procent.

Zisk byl 554 milionů dolarů, po odečtení nutných nákladů, měla Nvidia čistý zisk 507 milionů dolarů. Nárůst vůči předchozímu roku je 144 procent!. Tohle jsou naprosto brutální čísla, kde jsou ti proroci, kteří tvrdí, že PC trh upadá? Kde jsou ti proroci, kteří nám roky tvrdí, že střední třída grafik je svatý grál výrobců, a jeden RX 480 (580) spasí svět? Tady vidíte jaké ja realita, svět kupuje drahé a výkonné karty GeForce, nikoliv slabý výkon, který tu máme s různými názvy pět let. Opět jsem měl pravdu, ostatně jako vždy. Na mé rady příště dejte, pokud jste se jimi řídili, kdy jsem radil koupit akcie Nvidie - jste ve vatě! Stejně jsem radil koupit předloni Bitcoin za babku, a podívejte se, kde je dnes :)

Výsledky Nvidia Q1/18 - více než dvojnásobný zisk a růst!
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdo také na mou radu, investoval do akcií Nvidia, musí být spokojen. Vloni v tuto dobu startovala NVDA na 36 USD a dnes po několika měsících je 120 USD. To je nárůst téměř 250 procent, kdo investoval už vloni zbohatl a to jen za jeden rok. Jen pro srovnání, cena za jednu akcii AMD je 10,7 USD.

Výsledky Nvidia Q1/18 - více než dvojnásobný zisk a růst!
i Zdroj: PCTuning.cz

I když se Nvidia stále snaží diverzifikovat svůj byznys, stále jí živí grafické karty. Ty rostly meziročně o 50 procent, a celkově z celých tržeb tvoří drtivou většinu. Rost také byznys GPU použitých v automobilech a herních konzolích, které jsou zejména v USA hodně oblíbené. V Evropě spíše nikoliv. Výrazazně rostla Datacentra, hlavně díky novým výkonným čipům pro strojové učení.

Výhledy jsou také více než pozitivní. Společnost v dalším kvartále očekává další růst, tentokrát opět kolem 1,95 miliard. Marže má poskočit nebo se snížít o další procento. I v pomyslné krizi PC odvětví, Nvidia stále roste. Pokud máte co nabídnout, tak zkrátka vyděláte.

Trh ukázal, že platí, co jsem napsal už dávno a několikrát. Lidé kašlou na efektivní karty s "pokročilými funkcemi", které nemají výkon - nebo mají výkon jako tři roky staré věci. Lidé za své peníze prostě chtějí vysoký výkon a to za každou cenu. Je vidět, že lidé zaplatí i za Mainstream čip převlečený za High-end, extrémně předraženou cenu. Viz luxusní prodeje Pascalů za jejich ceny. Svět je pryč z krize a zkrátka letí drahé zboží, nikdo kromě zákazníků v ČR na poměr ceny k výkonu nehledí - všichni chtějí to nejlepší a to je dobře.

Zdroj: Nvidia, Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama