wikileaks-naznacuje-moznou-ruskou-stopu-v-uniku-macronovych-dat
Novinka WikiLeaks naznačuje možnou ruskou stopu v úniku Macronových dat

WikiLeaks naznačuje možnou ruskou stopu v úniku Macronových dat

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 5. 2017 04:00

Za únikem dokumentů nově zvoleného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je možná Rusko. Tvrdí to alespoň portál Wikileaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných informací.

Reklama

V metadatech k uniklým materiálům se podle serveru objevuje jméno pracovníka bezpečnostní společnosti spojené s ruskou vládou – devětkrát v nich je uvedeno v azbuce jméno Georgij Petrovič Roška. Podle Wikileaks jde o zaměstnance společnosti Evrika, která dříve získala od ruské tajné služby FSB licence k činnosti zaměřené na ochranu státního tajemství

Ukradené e-maily, snímky, faktury a další dokumenty se objevily na internetu dva dny před nedělním rozhodujícím kolem francouzských prezidentských voleb. Zástupci Macronovy kampaně potvrdili, že jde o výsledek masivního a koordinovaného hackerského útoku, jehož obětí se Macron stal před několika týdny. Následně francouzské úřady kvůli možnému ovlivnění druhého kola prezidenstkých voleb zakázaly sdělovacím prostředkům o uniklých dokumentech zveřejňovat podrobnosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama