check-point-upozornuje-na-vzrustajici-oblibu-exploit-kitu
Novinka Check Point upozorňuje na vzrůstající oblibu exploit kitů

Check Point upozorňuje na vzrůstající oblibu exploit kitů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

9. 5. 2017 10:00

Check Point zveřejnil březnový Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého kyberzločinci po celém světě výrazně častěji využívali k útokům exploit kity. Zároveň byl také vydán žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

V České republice nedošlo v poslední době k nějakým dramatickým změnám a posun o 2 místa znamenal v březnu 43. příčku. Naopak Slovensko se posunulo o 32 míst mezi bezpečnější země a aktuálně mu patří 97. pozice. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila druhý měsíc za sebou Zambie. Největší skok mezi nebezpečnější země zaznamenala Saudská Arábie, která se posunula o 89 míst na 10. příčku.

Exploit kity zaznamenaly svůj vrchol v květnu 2016 a od té doby zažívaly pád v důsledku odstavení nejvýznamnějších variant Angler a Nuclear. V březnu ale došlo k nárůstu exploit kitu Rig, který se stal druhým nejčastěji používaným malwarem po celém světě. Výrazně rostl i Terror Exploit Kit, který skončil jen jednu příčku pod Top 10.

Rig byl poprvé použitý v roce 2014 a umožňuje zneužít zranitelností ve Flashi, Javě, Silverlightu a Internet Exploreru. Infekce začíná přesměrováním na vstupní stránku obsahující JavaScript, který zjistí a umožní zneužití zranitelných plug-inů. Terror byl poprvé detekován na začátku prosince 2016 a obsahoval osm různých exploitů. Rig i Terror přináší celou řadu hrozeb, od ransomwaru a bankovních trojanů až po spamboty a nástroje na zisk bitcoinů.

Podobně jako v únoru i v březnu Top 3 malwarové rodiny využívaly širokou škálu útočných vektorů a taktik a měly vliv na celý infekční řetězec. V roce 2016 se ukázal jako jeden z nejvýnosnějších útočných nástrojů ransomware. A jelikož k jeho šíření jsou nyní využívány i exploit kity, nic nenasvědčuje tomu, že by tato hrozba měla ztratit svou sílu. Nejrozšířenějším malwarem byly v březnu HackerDefender a Rig EK.

„Dramatický nárůst exploit kitů během března ukazuje, že starší hrozby nemizí navždy. Prostě jen vyčkávají a kyberzločinci je mohou kdykoli znovu rychle nasadit. Pro útočníky je vždycky snazší upravovat a měnit existující malwarové rodiny a hrozby než vyvinout zcela nové. A exploit kity jsou obzvláště flexibilní a adaptabilní typ hrozeb. Aby organizace zůstaly v bezpečí před Rig, Terror a dalšími exploit kity, musí nasadit pokročilé bezpečnostní systémy, jako jsou Check Point SandBlast Zero Day Protection a Mobile Threat Prevention,“ říká Peter Kovalčík, SE Manager ve společnosti Check Point.

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice a i zde se projevil vzestup exploit kitů. Na 3. místo se vyhoupl Rig EK. První příčka přesto patří rootkitu HackerDefender, který potvrdil svůj vzestup v posledních měsících. V roce 2016 celkově dominoval Conficker, rok 2017 je zatím velmi rozmanitý a organizace čelí nástupu nejrůznějších hrozeb.

Zdroj: Check Point

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama