ceska-wikipedie-dnes-slavi-15-let
Novinka Česká Wikipedie dnes slaví 15 let

Česká Wikipedie dnes slaví 15 let

Mirek Kočí

Mirek Kočí

3. 5. 2017 23:00

Před patnácti lety, 3. května 2002, byla spuštěna česká verze internetové encyklopedie s otevřeným obsahem Wikipedia. V současné době obsahuje téměř 379 000 článků se zhruba milionem normostran textu. Souhrnně pak zabírají texty zhruba 1,9 GB prostoru.

Reklama

„Denně v české verzi webové encyklopedie přibývá dalších 70 až 100 nových hesel, o víkendu více,“ uvedla řekla Petra Pejšová, výkonná ředitelka spolku Wikimedia Česká republika, zástupce nadace Wikimedia Foundation.

Každý měsíc podle ní navštíví stránky české Wikipedie lidé ze zhruba 3,5 milionu počítačů a tří milionů mobilních zařízení. Například v březnu na nich zadali přes 72 milionů dotazů, nejčastěji vyhledávaným heslem byl Touretteův syndrom, tedy vrozené neuropsychiatrické onemocnění.

O obsah encyklopedie se starají sami uživatelé - dobrovolníci, kteří do ní mohou jakékoli heslo přidat nebo ho upravit. Svá tvrzení ale musí doložit odkazem na důvěryhodný zdroj. U sporných tvrzení je pravidlem, že autor je na tuto nutnost upozorněn. Kvalitu obsahu hlídá zhruba 30 správců s určitými redakčními oprávněními a editoři, kteří se mohou k této práci zaregistrovat, což od založení české Wikipedie udělalo kolem 370 000 lidí.

Zdroj: CTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama