xmarton-promeni-starsi-auto-v-chytre-staci-mala-krabicka
Novinka Xmarton promění starší auto v chytré. Stačí malá krabička

Xmarton promění starší auto v chytré. Stačí malá krabička

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 4. 2017 07:00 5

Česká společnost Xmarton přichází s novým produktem, díky kterému lze ovládat automobil pomocí smartphonu. Jednotka Xmarton nabízí dálkové ovládání elektrických prvků automobilu, detailní statistiky průběhu všech jízd, naprosto přesnou a spolehlivou lokalizaci či možnost sdílení vozu bez klíčků.

Reklama

Co je vlastně Xmarton?

Xmarton je homologovaná výkonná jednotka určená na univerzální propojení vozu a chytrého telefonu. Je přizpůsobena konkrétnímu modelu automobilu, do kterého se instaluje v podobě malého zařízení, tzv. CarBoxu. Jednotka prošla národní atestací o technické způsobilosti, kterou vydává Ministerstvo dopravy České republiky, a podporuje bezpečnost, přehled a pohodlí.

Pro přenos dat mezi jednotkou a mobilním telefonem jsou využívány mobilní sítě všech operátorů (jednotka se vždy napojuje na nejsilnějšího z nich po celé Evropě). Aplikace ve smartphonu si pak žádá připojení k internetu. „V dosahu bezdrátového spojení funguje komunikace na bázi Bluetooth Low Energy,“ komentuje procesy konektivity technologický ředitel Xmarton Jan Pešek. Jednu z klíčových hodnot – bezpečí – uživatelům nezaručují pouze funkce řešení Xmarton, ale je garantováno i při sběru osobních dat, které v tomto případě logicky probíhá. Data jsou bezpečně uložena tak, že je možné se k nim dostat pouze prostřednictvím specifikovaných zabezpečených přístupů. „Využíváme silné šifrovací techniky, např. výměna asymetrických klíčů probíhá dle PKCS standardů pro síťovou komunikaci i bezdrátové spojení. Úroveň tohoto zabezpečení je takřka neprolomitelná,“ dodává Pešek.

„Ovládání elektrických okének, zámků dveří a kufru, spouštění varovných blinkrů pro snadné nalezení auta, bezklíčkové sdílení či bezpečná imobilizace vozu prostřednictvím mobilního telefonu. To vše bylo naším snem a vizí již od roku 2015,“ uvádí Miloš Herman, generální ředitel společnosti Xmarton, a dodává: „Po více než dvouletém úsilí dnes stojíme před zákazníky s hotovým produktem, který posune ovládání jejich vozu o několik úrovní dál a usnadní jim tak každodenní život. S uvedením Xmartonu na český a slovenský trh však naše úsilí rozhodně nekončí. Našim zákazníkům budeme v budoucnu pravidelně nabízet další nové funkce a modernizovat tak zaběhlé zvyklosti v používání automobilů.“

Komu je Xmarton určen?

O instalaci řešení Xmarton by určitě měli uvažovat majitelé již vyrobených modelů aut, kteří mají zájem o jejich „nachytření“ . Mezi největší výhody patří snadné sdílení, dokonalý přehled a zabezpečení auta ve smyslu imobilizace startování neoprávněným osobám, okamžité notifikace při případné autonehodě a nepřetržitém dohledu nad všemi aktivitami a procesy automobilu. Majitelé Xmartonu si také mohou kdykoli zkontrolovat hladinu benzinu v nádrži nebo stav baterie. Typy automobilů, do nichž lze Xmarton snadno nainstalovat, najdou zájemci na webu www.xmarton.com. Ti, kdo svůj typ vozu v seznamu nenajdou, se mohou spojit prostřednictvím formuláře na stránkách přímo s pracovníky společnosti, kteří jim pomohou připravit řešení šité na míru. Instalace probíhá v tzv. Xmartpointech, což je 12 partnerských servisů po celé České republice a na Slovensku.

Mobilní aplikace a webový portál

Mobilní aplikace Xmarton funguje na smartphonech i tabletech, a to v rámci systému Android i iOS. Aplikace s uživatelem hovoří v češtině, nyní je však ve vývoji i verze slovenská a anglická. Mobilní aplikace slouží primárně k ovládání auta, k autorizaci jízdy a k dohledu nad vozem. Řešení Xmarton pak zastřešuje webový portál, který slouží ke konfiguraci účtu, sledování celé historie, přidělování práv ostatním uživatelům či k přidávání dalších mobilních zařízení do celého procesu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama