v-cesku-poprve-vystoupil-sef-microsoftu-satya-nadella
Novinka V Česku poprvé vystoupil šéf Microsoftu Satya Nadella

V Česku poprvé vystoupil šéf Microsoftu Satya Nadella

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 3. 2017 13:00 2

Generální ředitel Microsoftu poprvé navštívil Prahu, kde se setkal s představiteli firem působících v Česku a na Slovensku, zástupci veřejné správy, start-upy a studenty, s nimiž sdílel své názory na to, jak může digitální transformace umožněná cloudovými technologiemi a umělou inteligencí podpořit inovace a ekonomický růst v Česku. Zároveň vyjádřil odhodlání Microsoftu tvořit cloud, který bude prospěšný pro všechny.

Reklama

Během svého včerejšího vystoupení před více než čtyřmi stovkami vedoucích představitelů významných firem a organizací veřejné správy z ČR a Slovenska na konferenci Digital Opportunities and Transformation (DOTS) Nadella zdůraznil, že cloud má výjimečný potenciál k tvorbě zásadních inovací, k nalezení odpovědí na některé z nejnaléhavějších společenských výzev a k transformaci jednotlivých podniků, celých průmyslových odvětví i veřejné správy.

Nadella přiblížil transformační sílu cloudu na několika příkladech českých společností, které využily moderní technologie ve své činnosti a dosáhly výrazných přínosů. Jednou z nich je Gymnázium ve Žďáru nad Sázavou, jehož studenti iniciovali zavedení nejnovějších nástrojů na spolupráci, Office 365 a Windows 10 Education. Nadella rovněž zmínil Neuron Soundware, start-up založený v roce 2016, který používá umělou inteligenci na bázi Microsoft Azure k tomu, aby pomocí analýzy zvuku a vibrací strojů identifkoval blížící se závadu dříve, než dojde k částečné či úplné poruše zařízení.

Odpoledne se Nadella setkal s 15 středoškolačkami, absolventkami Akademie programování a Letní školy dívek v IT, které s ním sdílely výsledky svého dopoledního kódovacího workshopu: Lego robota naprogramovaného v SmallBasic a jednoduchou herní aplikaci kódovanou v HTML, CSS a Javascriptu. Poté s dívkami diskutoval o důležitosti zapojení žen v IT a možnostech uplatnění v oboru technologií. Na závěr dne přivítal Satyu Nadellu na Úřadu vlády ve Strakově akademii místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek.

Nadella se stal v pořadí třetím šéfem Microsoftu v únoru 2014. Pod jeho vedením se Microsoftu daří, hlavním faktorem růstu firmy pod Nadellovým vedením jsou cloudové služby. Díky růstu poptávky po nich čistý zisk Microsoftu ve druhém finančním čtvrtletí do konce prosince 2016 meziročně stoupl o 3,6 procenta na 5,2 miliardy dolarů (zhruba 132 miliard korun).

Zdroj: TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama