mladi-surfuji-na-internetu-az-dvacet-hodin-tydne
Internet Novinka Mladí surfují na internetu až dvacet hodin týdně

Mladí surfují na internetu až dvacet hodin týdně

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 3. 2017 13:00 5

V Česku se k internetu připojuje 76,5 procenta lidí ve věku nad 16 let. Nejčastěji k tomu využívají notebook, podíl mobilů ale rychle roste. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Reklama

Od roku 2006 se podíl uživatelů internetu mezi obyvateli České republiky staršími 16 let zvýšil o 36 procentních bodů na nynějších 76,5 procenta, tedy 6,7 milionu lidí. Nikdy nepoužilo internet 1,6 milionu lidí. „Většinou šlo o obyvatele starší 65 let a lidi se základním vzděláním nebo nezaměstnané. Jejich podíl se ale rok od roku snižuje,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Většina uživatelů internetu se připojuje denně, nebo téměř denně a kvůli svým soukromým potřebám na síti tráví jednu až pět hodin týdně. Zhruba dvě pětiny mladých uživatelů jsou připojeny i přes 20 hodin týdně. Téměř všem uživatelům slouží internet ke spojení s ostatními, roste obliba sociálních sítí, zatímco telefonování přes internet ubývá.

Zhruba dvě třetiny uživatelů internetu se připojují přes notebook. Přibližně polovina lidí k připojení používá stolní počítač a podobný podíl připadá na mobilní telefony. Využívání internetu v mobilech v posledních letech rychle rostlo, z pětiny uživatelů před třemi lety na loňských 54 procent.

Průměr podílu uživatelů internetu v mobilech v celé Evropské unii činí 65 procent, Česko je tedy pod průměrem EU. Naopak celkový podíl lidí v Česku používajících internet loni mírně překročil unijní průměr.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama