raspberry-pi-je-historicky-treti-nejprodavanejsi-pc
Novinka Raspberry Pi je historicky třetí nejprodávanější PC

Raspberry Pi je historicky třetí nejprodávanější PC

Mirek Kočí

Mirek Kočí

21. 3. 2017 05:00

Miniaturní Raspberry Pi, které se nabízí v několika verzích, si koupilo již více než 12,5 milionu lidí. Informoval o tom magazín The MagPi. Po pěti letech od uvedení na trh se tak dostalo na pozici nejprodávanější platformy univerzálních počítačů na světě, ze které vyšouplo legendární Commodore 64.

Reklama

Nejlépe prodávaným Raspberry Pi je třetí model Pi 3, který stačil zabrat třetinu veškerých prodejů. Pi B má 23procentní podíl, Pi B+ se pak na prodejích podílí 15 procenty. Původní Pi A dosahuje zhruba 2 procent, uvádí MagPi v přehledném grafu.

Počítač Raspberry Pi byl v roce 2012 vyvinut britskou nadací Raspberry Pi Foundantion s cílem podpořit výuku informatiky ve školách a seznámit studenty s tím, jak mohou PC řídit různá zařízení (např. mikrovlnná trouba, automatická pračka). Primárním operačním systémem je Raspbian.

U příležitosti pátých narozenin původního Raspberry Pi byl nedávno uveden nový model s označením Pi Zero W. Jedná se o pokračovatele modelu Zero, ovšem vylepšeného o bezdrátový chip Cypress CYW43438, který umí jak 802.11n wireless LAN, tak Bluetooth 4.0.

Raspberry Pi je historicky třetí nejprodávanější PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama