eset-varuje-pred-narustem-ransomware-na-androidu
Novinka ESET varuje před nárůstem ransomware na Androidu

ESET varuje před nárůstem ransomware na Androidu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

1. 3. 2017 07:00

Počet vyděračských programů pro chytré mobilní telefony s nejrozšířenějším operačním systémem Android se za poslední rok zvýšil o padesát procent. Tyto škodlivé aplikace, tzv. ransomware, jsou schopné zašifrovat zařízení, změnit jeho PIN nebo uzamknout obrazovku a za opětovné zprovoznění požadují výkupné. Uvedla to antivirová společnost ESET.

Reklama

„I když jsme celkově zaznamenali nárůst detekcí škodlivých programů na Androidu přibližně o 20 procent, útoky ransomwaru na tuto platformu rostou mnohem rychleji. Nejvyšší nárůst jsme zaznamenali v první polovině roku 2016, rozhodně bychom si ale nedovolili říci, že tato hrozba v dohledné době pomine,“ uvedl technologický ředitel bezpečnostní firmy ESET Juraj Malcho.

Podle ESETu autoři ransomwaru využili uplynulý rok k tomu, aby zkopírovali techniky šíření, které se ukázaly být účinné u útoků cílených na stolní počítače. Vyvinuli ale také sofistikované metody, které se zaměřují na technologie specifické pro operační systém Android. Útočníci se zároveň zaměřili na to, aby nevyčnívali tím, že škodlivý kód šifrují anebo ho skrývají hlouběji do infikovaných aplikací. Škodlivý kód se šíří prostřednictvím podvodných SMS, které obsahují odkazy například na aktualizace různých aplikací, nebo v nastrčených aplikacích v obchodě Google Play.

V uplynulých dvou letech se zájem tvůrců ransomwaru pro Android přesunul z východní Evropy do USA. Loni se pak zvýšil počet útoků na asijském trhu. Nejvíce útoků na zařízení s Androidem firma zaznamenala na Ukrajině, v Rusku a v Íránu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama