tinker-board-konkurence-raspberry-pi-3-v-podani-znacky-asus
Novinka Tinker Board: konkurence Raspberry Pi 3 v podání značky Asus

Tinker Board: konkurence Raspberry Pi 3 v podání značky Asus

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

23. 1. 2017 12:30 7

Jednodeskové počítače určené zejména vývojářům jsou omezeným trhem, nebo tomu alespoň doposud tak bylo. Na trhu nebylo příliš mnoho dostupných kompaktních počítačů tohoto typu pro širší veřejnost a průkopníkem byla zejména značka Raspberry Pi. Jednodeskové počítače ale mají čím dál atraktivnější možnosti využití a získávají si popularitu a tak není divu, že na tento trh pronikají i jiní výrobci.

Reklama

Překvapením je, že se vydání vlastního jednodeskového počítače zhostila firma Asus. Její produkt nese jméno Tinker Board a je velice podobný konkurenčnímu Raspberry Pi 3. Má stejnou velikost a umístění portů a slotu GPIO. Je nicméně výrazně výkonnější. Jeho mozkem je totiž čtyřjádrový procesor Rockchip RK3288 s jádry Cortex A17 architektury ARM, jehož součástí je také grafický čip Mali-T764. 

Tinker Board: konkurence Raspberry Pi 3 v podání značky Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Procesoru jsou k dispozici 2 GB operačních pamětí a úložiště řeší slot pro paměťovou kartu typu microSD. Fyzická konektivita zahrnuje čtyři porty USB 2.0, grafický výstup HDMI plné velikosti, audio jack, či gigabitový ethernetový port. Pro rozšíření slouží zmíněný 40pinový GPIO řadič a pro napájení port microUSB. Spotřeba by se přitom měla v maximu vyšplhat na pouhých 5 wattů. Bezdrátově se pak lze připojit pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n či Bluetooth 4.0.

Tinker Board: konkurence Raspberry Pi 3 v podání značky Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Pro Tinker Board vydal Asus svůj vlastní operační systém, který vychází z Debian. Rovněž ale slibuje podporu systémů jako je Ubuntu, OpenSUSE či Kodi. Cena jednodeskového počítače je o poznání vyšší než v případě konkurence, což je ostatně daň za vyšší výkon. Pohybovat by se měla zhruba okolo 55 liber, tedy více než 1 700 Kč. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama