cina-prestane-lecit-zavisle-na-pocitacovych-hrach-elektrosoky
Novinka Čína přestane léčit závislé na počítačových hrách elektrošoky

Čína přestane léčit závislé na počítačových hrách elektrošoky

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 1. 2017 15:30 5

Čínská vláda oznámila, že plánuje zákonem zakázat speciálním lékařským zařízením léčit závislé na internetu pomocí elektrošoků a dalších fyzických trestů. Do speciálních středisek často rodiče posílají své děti, které zcela propadly online hrám a neví si s nimi rady, uvedl deník The Telegraph.

Reklama

Čína je dnes největším telekomunikačním trhem světa. I přes tvrdou cenzuru internetu a zahraničních služeb a sociálních sítí zde ale čím dál více mladých lidí propadá absolutní závislosti na počítačových hrách. V léčebně ve východočínské provincii Šan-tung, kde pobývalo 6000 převážně mladistvých osob, se ještě donedávna léčilo i elektrickými šoky na úkor klasických antidepresivních medikamentů. Žádnou výjimkou nebyly ani fyzické tresty a náročný vojenský dril. Výsledkem takového pobytu byly přitom nejedenkrát projevy trvalého psychického traumatu.

Odborná veřejnost z Číny i jiných zemí světa měla proti těmto praktikám silné námitky. Teprve ale až nyní čínská vláda připravuje zákon, který používání elektrošoků a dalších fyzických trestů v záborech pro závisláky zakáže.

V roce 2009 vyšla v Číně studie, která uváděla, že více než 24 milionů uživatelů internetu ve věku 13 až 29 let jsou digitálně závislí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama