sefovi-samsungu-group-hrozi-zatceni
Novinka Šéfovi Samsungu Group hrozí zatčení

Šéfovi Samsungu Group hrozí zatčení

Mirek Kočí

Mirek Kočí

16. 1. 2017 13:00

Žaloba šéfa jihokorejského podniku Samsung Group I Če-jonga viní z toho, že zaplatil úplatky ve výši 926 milionů korun důvěrnici dočasně sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, aby získal výhody. Firma obvinění v tiskovém prohlášení odmítla.

Reklama

Podle žalobců I Če-jong zaplatil úplatek mimo jiné proto, aby si zajistil podporu jihokorejské vlády pro kontroverzní fúzi Samsungu C&T s firmou Cheil Industries, se kterou nesouhlasili menšinoví vlastníci. Sloučení nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách. Ze spojení společnosti měl nejvíc těžit I Če-jong a jeho rodina.

Mluvčí týmu vyšetřovatelů uvedl, že úředníci zabavili prezidentčině důvěrnici počítač, v němž našli podrobnosti o transakcích mezi ní a Samsungem. I Če-jong měl údajně darovat 17 milionů dolarů dvěma neziskovým nadacím, které Čche využívala i ke svému osobnímu prospěchu. Kromě toho prý Samsung také podepsal smlouvu v hodnotě 18 milionů dolarů s firmou prezidentčiny důvěrnice na financování jezdeckého výcviku její dcery v Německu.

V žádosti o vydání zatykače žaloba I Če-jonga viní ze zpronevěry a křivé přísahy. Soudní slyšení, které rozhodne o schválení či zamítnutí žádosti o zatykač se bude konat ve středu dopoledne v Soulu.

Zdroj: CTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama