milionova-petice-zadost-milost-pro-edwarda-snowdena
Novinka Milionová petice žádost milost pro Edwarda Snowdena

Milionová petice žádost milost pro Edwarda Snowdena

Mirek Kočí

Mirek Kočí

16. 1. 2017 11:00 7

Nová petice prosí dosluhujícího prezidenta Obamu o amnestii pro Snowdena. Do pátku ji podpořilo více než 1,1 milionu lidí, oznámili organizátoři na oficiálních stránkách.

Reklama

Bývalý bezpečnostní technik se momentálně ukrývá v Rusku, kde dostal povolení k pobytu na osobní přímluvu prezidenta Vladimira Putina. Návrat do USA nevylučuje, ale žádá nezaujatý proces. Ve Spojených státech mu hrozí až 30 let vězení.

Edward Snowden, bývalý spolupracovník NSA, na jaře roku 2013 vynesl citlivé dokumenty z amerických tajných služeb a upozornil na netušený rozměr americké elektronické špionáže, jež se nezastavila ani před sledováním spojeneckých státníků. Jeho svědectví poškodilo pověst USA v zahraničí a vedlo k přehodnocení aktivit americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA).

Je přitom stoprocentně jisté, že Obama, který odpočítává poslední dny ve funkci prezidenta, odmítne vyhovět výzvě 1 101 252 signatářů nové petice. Snowdena totiž dlouhodobě kritizuje za způsob, jakým na masivní odposlouchávání upozornil.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama