intel-predstavil-novou-generaci-procesoru-atom-pro-internet-veci
Novinka Intel představil novou generaci procesorů Atom pro internet věcí

Intel představil novou generaci procesorů Atom pro internet věcí

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

26. 10. 2016 16:15 2

IoT je velkým tématem současnosti a řada výrobců na toto odvětví zkrátka musí reagovat. Výjimkou není samozřejmě ani Intel, který právě pro zařízení "internetu věcí" připravil novou řadu úsporných procesorů z rodiny Atom.

Reklama

Konkrétně jde o modely Atom E3900, jejichž hlavní výhodou by měla být výborná energetická účinnost a solidní výpočetní výkon v malém balení. Intel hodlá nabízet také procesory Atom speciálně navržené pro použití v automobilovém průmyslu, které nabídnout prakticky stejné parametry, pouze ponesou označení Atom A3900.

Intel představil novou generaci procesorů Atom pro internet věcí
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale vraťme se k procesorům série E3900. Ty budou konkrétně tři. Nejslabším modelem bude dvoujádrový Atom x5-E3930, který má TDP pouhých 6,5 wattu, 2MB L2 cache, základní frekvenci 1,3 GHz a burst frekvenci na jedno jádro 1,8 GHz. Druhá novinka x5-E3940 má již čtyři jádra a v základu HFM frekvenci 1,6 GHz. S burst na jádro se opět dostaneme až na 1,8 GHz. Totožná je také kapacita cache, ale TDP se zvýší na 9,5 W.

Nejvýkonnější ze trojice Atom x7-E3950 nabídne HFM frekvenci 1,6 GHz, burst single-core frekvenci 2 GHz, čtyři jádra a TDP 12 wattů. Solidní je také rozsah provozních teplot procesoru, které se mohou pohybovat od -40 do 85 stupňů Celsia. Nasazení nových procesorů se očekává zejména v oblastech jako je maloobchod, průmyslová výroba či automotive. Mezi podporovanými operačními systémy jsou k vidění různé distribuce Linuxu a třeba také Android 7.0 Nougat.

Zdroj: techPowerUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama